Галъп интернешънъл: 53% от българите вярват на Германия

У нас се възстановява и доверието към ЕС и НАТО, сочи проучване
21 сеп 2017 13:30, Анисия Иванова
79
Галъп интернешънъл: 53% от българите вярват на Германия
Снимка: "Галъп интернешънъл"

На Германия у нас се гледа като на основен външнополитически пример, доверието към страната е високо, а  критичната позиция по отношение на преговорите с Турция среща подкрепа.

Това са част от изводите на "Галъп интернешънъл", част от които агенцията публикува в навечерието на изборите в Германия на 24 септември. Агенцията е направила редовно месечно изследване в периода 7-14 септември 2017 г. сред 808 пълнолетни българи и телефонен сондаж на 31 август и 1 септември сред 802-ма души. То е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл“. 

Социологическата агенция редовно проверява най-общите симпатии, страхове и подозрения към някои ключови за България геополитически фактори. Това се налага заради все по-голямата важност на този тип проблеми и видимото им отражение върху българския дневен ред.

През септември доверието в Германия у нас решително надвишава недоверието. 53% отговарят с "да“ на въпроса "Имате ли доверие в Германия?", а 34% казват "не“. Такива са и обичайните в годините нива.

Съществен въпрос в немските избори стават отношенията с Турция. Българското обществено мнение проявява очаквана неохота към преговори с Турция. Тук влияние оказват и исторически наслоявания, както и събитията в Турция през последните години.

Отношението у нас към Германия се колебае в стойности, които често надвишават дори и доверието в Русия. В България, по традиция, отношението към Русия пък остава по-благосклонно в сравнение с отношението към САЩ. Във връзка с това по-сдържано остава и отношението към НАТО.

НАТО и Европейският съюз показват признаци на възстановяване на поразклатеното доверие сред българите и в последните месеци доверието в ЕС се връща на нива от около 60%, след като в изминалите, кризисни за съюза, месеци и години се колебаеше на нива от 50%. Заедно с това и имиджът на НАТО укрепва със стабилизиране на доверието около 35%. Тепърва обаче трябва да се наблюдава дали тези тенденции са устойчиви.

--------------------------------------------------------------------------------------

Показаните данни са част от редовните месечни изследвания на "Галъп интернешънъл" и от телефонен сондаж.

Изследването за месец септември е проведено в период: 7-14 септември 2017 г. сред 808 пълнолетни българи. Телефонният сондаж е част от независимaта изследователска програма на агенцията. Сондажът е проведен сред 802 души, между 31 август и 1 септември в цялата страна.

Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни изследвания на "Галъп интернешънъл" в България от 1992 г. насам. Възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
13
 
! Отговори
вярата-дружбата преди 6 години
До патриотMitgefangen, mitgegangen, mitgehangen...-Заедно започнахме, заедно тръгнахме и заедно овиснахме на бесилото................
10
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на Германия и Великия Съветски съюз си върнахме Южна Добруджа. Чърчилото попречи да запазим Западна Тракия.
9
16
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До патриот 3 Те за такова връщане на заграбеното Путин търпи санкции и народа му мизерства.
8
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският "ГАЛЪП" нито е галъп ,нито е е итернешънал! Това е фирма на Александър Райчев - социологът, който много добре знаем чии интереси защитава!
7
2
 
44
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Социологията е точна наука-за колкото си платиш,толкова ще получиш!Най-вероятно тия цифри не са се променяли много с времето,ама поръчките са били различни.Хеле пък фалшивия Галъп-тия знаят как да правят пари от лъжи.
6
48
 
14
 
! Отговори
Генади преди 6 години
Българите вярваме на ГЕРБ и Бойко Борисова на БСП и на г-жа Лъжа никой не вярва, защото много лъже
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Галъп интернешънъл: 53% от българите вярват на Германия."---Този път Галъп много скромно ни "информира" - само 53%. :)
4
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия е новият Съветски съюз. Сменяме ги - Германия, Русия, Германия, Русия.
3
7
 
29
 
! Отговори
патриот преди 6 години
До hohoХубаво им повярвахме през двете световни войни да ни върнат заграбеното от съседите ни
2
10
 
43
 
! Отговори
hoho преди 6 години
При последното ни предоверяване на Германия доста територия сме загубили! Хора четете история!
1
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина не вярва на никой и в нищо, просто обича да е със силния на деня.