Ислямска Държава загуби контрол над Ракка

Градът бе обявен за "столицата" на групировката
21 сеп 2017 21:22, Петя Славова
37
Ислямска Държава загуби контрол над Ракка
Снимка: БТА

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) е загубила контрол над Ракка, "столицата" на обявения от нея халифат в Сирия, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи днес, че оставащите в Ракка бойци на ИД се крият в центъра на северния сирийски град.

Сирийските демократични сили (СДС), подкрепяна от Съединените щати коалиция от кюрдски и арабски милиции, започна през юни операция за отвоюване на Ракка от ИД. Сега те прочистват града от мини.

"Очакваме (Ракка да бъде) освободен много скоро", заяви говорител на СДС. Според негови данни една пета от града все още става сцена на сражения, пише БТА.

Поддържаните от Съединените щати СДС междувременно се конкурират със сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия, за отвоюване от ИД на източната сирийска провинция Дейр аз Зур.

Сирийската армия вече контролира 85 процента от едноименния град, разположен на река Ефрат, каза днес говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Той прогнозира, че Дейр аз Зур ще бъде освободен до няколко дни.

Едноименната сирийска провинция граничи с Ирак. В съседната страна, иракските правителствени сили напредват към контролирания от ИД град Каим - последното селище преди границата.


37
Още от
Напиши коментар Коментари
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От русофилите в тоя сайт се разбира само едно и то е ,че Русия и мюсюлманския свят вървят ръка за ръка срещу белия свят и всички развити страни.
33
2
 
7
 
! Отговори
до 34 преди 8 месеца
Много говориш ....
32
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Остава сега да се освободят и от руските терористи, не като нас 45 години да ги хрантутим.
31
20
 
6
 
! Отговори
Умник преди 8 месеца
Сирийското БСП било точно като нашето - ръководено от Кремъл...
30
22
 
4
 
! Отговори
Пацu преди 8 месеца
СДС освободи Ракка.
Остава да се справят и с

Башаровите
Сирийски
Престъпници...
29
0
 
4
 
! Отговори
45 години стигат. Вр преди 8 месеца
емето е наше!

Най-накрая Филип Димитров и СДС освободиха и демократизираха Сирия!
28
3
 
13
 
! Отговори
ТАСС преди 8 месеца
След поредния удар на ВКС 47 цинкови сандъка увити с американския флаг са поели към Сажд. Товарът е означен като load 200.
27
2
 
21
 
! Отговори
ТАСС преди 8 месеца
Вовата яко напомпа брадатите задници. Нарита им трътките класически, та им станаха като на бабуини. Ритай Вова смрадливите шалвари!
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре, че най накрая руснаците се включиха, та тая пасмина барабар с поддръжниците и от USA клекна. Иначе още щяха да си развяват пиратското знаме и западните медии ( и нашите папагалски медии ) да ни разказват как едва ли не всеки момент, ИД щели да превземат Дамаск и кррай на "режима".
Да, ама НЕ !
25
2
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 8 месеца
Колко пъти трябва да разискват в този форум че турските мекере та не сте добре дошли да коментирате тук? Нали си тачите Доганя, коментирайте в анадолските сайтове, демократи
24
13
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 8 месеца
В Турция ще се създаде кюрдистан а в бг ще се създаде Тюркистан с граници от Силистра до Пловдив права линия, начертай си го за да ти стане ясно маалоум.ник.о
Ай на втора.....
23
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дпа май се е позовала на Тасс а тя на ру весна ОБЩО взето Кюрдите и халифатците се бият в рака а руснаците тръбят глупости
22
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия победи САЩ/ислямска държава в Сирия , накратко !
21
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Георги Ламбуров 16 а ти да си видял видеото с ТРИТЕ горящи Т90 когато брадите изклаха група на руската военна полиция и бая наемници от вагнер --по руската телевизия ????
20
13
 
2
 
! Отговори
реална бойна стойнос преди 8 месеца
До Георги Ламбуров толкова овладяно 4е 29 броя съвсем пресен груз 200 ( спец наз +вагнер ) и към 100 тигри заминаха корбан Накрая Иранците спасиха положението
19
0
 
3
 
! Отговори
ало преди 8 месеца
щом СДС ще го освобождава остави той е бетер завладян .
18
2
 
30
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 8 месеца
ПРЕДИ 2 ДНИ ИСЛЯМИСТИТЕ ОТ БИВШАТА АН_НУСРА НАРУШИХА ПРИМИРИЕТО В ЗОНАТА ЗА ДЕЕСКАЛАЦИЯ СЕВЕРНО ОТ ХАМА

И С ПОМОЩТА НА ТАНКОВЕ И БМП-та ПРОБИХА ОТБРАНАТА НА СИРИЙСКАТА АРМИЯ В ДЪЛБОЧИНА ОТ 12 КМ.

ТОЗИ УДАР В ГРЪБ Е ПОД ДИКТОВКАТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ СПЕЦ СЛУЖБИ, ЗА ДА СЕ ПРИНУДИ СИРИЯ ДА СПРЕ НАСТЪПЛЕНИЕТО СИ ПО ИЗТОЧНИЯ БРЯГ НА ЕФРАТ

ОБАЧЕ РУСКАТА И СИРИЙСКАТА АВИАЦИЯ ИЗВЪРШИХА РЕКОРДЕН БРОЙ БОЙНИ ПОЛЕТИ И ПОЛОЖЕНИЕТО БЕ ОВЛАДЯНО

И ТРИМАТА МЕСТНИ ЛИДЕРИ НА АН_НУСРА БЯХА УБИТИ С ВЪЗДУШНИ УДАРИ
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен
разделени по доволно чужди интереси на северна и южна част - каквато беше идеята и преди три години, преди да се включи федерацията и да последва хаоса с мигрантите. и за какво беше цялото това бомбене от всички, с изключение на Китай, те само петрола изкупуваха тихомълком
16
2
 
24
 
! Отговори
ЛаМанш преди 8 месеца
хайде всички "бежанци" обратно през оградите с непеото, Асад ги чака в Ракка.
15
1
 
29
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 8 месеца
ОЩЕ НА 4 СЕПТЕМВРИ БЕ ПРОБИТА 3-ГОДИШНАТА ОБСАДА НА ДЕЙР ЕЙР ЗОР И СИРИЙСКАТА АРМИЯ СЕ СЪЕДИНИ СЪС ЗАЩИТНИЦИТЕ В РАЙОНА НА 137-ма БРИГАДА

СЛЕД ЗАЧИСТВАНЕТО НА ГРАДА И ОКОЛНОСТИТЕ НА 18 СЕПТЕМВРИ СИРИЙСКАТА АРМИЯ НАПРАВИ НОВ УДАР - ПЪРВИТЕ ЧАСТИ УСПЕШНО ФОРСИРАХА РЕКА ЕФРАТ И СЕ ЗАКРЕПИХА НА ИЗТОЧНИЯ БРЯГ

ДА СТЕ ЧЕЛИ ИЛИ ЧУЛИ НЕЩО ЗА ГОРНОТО ОТ "НЕЗАВИСИМИТЕ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ " ?