Brexit: Обещания, буксуване, нов тип отношения

Великобритания напуска ЕС през март 2019 г.
22 сеп 2017 19:15, Александър Попов
19
Brexit: Обещания, буксуване, нов тип отношения
Снимка: Reuters

Великобритания няма да търси членство в единния пазар на ЕС, нито споразумение за свободна търговия в "канадски стил" в преговорите за Brexit. Това заяви днес британският премиер Тереза Мей, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Членство в Европейската икономическа зона (ЕИЗ) няма да бъде подходящо за Великобритания, след като тя напусне ЕС, и ще доведе до търкания, каза Мей в реч във Флоренция преди четвъртия кръг преговори по Брекзит.

Тя призова Великобритания и ЕС да открият "творчески" нов тип икономически отношения, които да не се основават на никой вече съществуващ модел.

"Британците решиха да напуснат ЕС и да бъдат глобална търговска нация, способна да очертае собствения си път с света", подчерта британският лидер.

Преговорите по раздялата на Брюксел и Лондон боксуват по теми като сумата, която Великобритания трябва да плати, за да уреди финансовите си ангажименти към блока и статута на европейските граждани във Великобритания.

Премиерът намекна, че Лондон "ще плати сметката" за излизането си от общността с думите, че страната ще спази поетите задължения.

Тереза Мей заяви още, че е постигнат напредък в "тежките" преговори за Brexit и че правата на гражданите на ЕС ще бъдат гарантирани от британските закони след излизането на страната от съюза.

"Проведохме три кръга преговори и макар и на моменти те да бяха тежки, е ясно, че благодарение на професионализма и усърдието на преговарящите Дейвид Дейвис и Мишел Барние, постигнахме конкретен напредък по много важни въпроси", допълни тя.

В днешната си реч в италианския град Флоренция, Мей изрази амбицията си да намери изход от задънената улица в преговорите за Brexit, като подчерта, че и двете страни имат "дълбоко чувство за отговорност" да гарантират, че раздялата им ще премине "гладко и разумно".

Тя опита да обясни защо избирателите в Обединеното кралство не чувстват ЕС като неразделна част от своята същност, но каза, че Великобритания няма да изостави европейските си съседи.

"Преминаваме през критичен период, но когато сме заедно, можем да постигнем добри резултати", каза Мей и допълни, че целта по-добро бъдеще за всички европейски граждани.

Великобритания ще престане да бъде член на ЕС през март 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: тереза мейBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
35
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Сашкоо, колко редко си неграмотен, човечеее... То, бива стилистични и пунктуационни грешки, *** теб тва ти е работата, ега ти професионалиста... Пак добре, досега да си подпалил някоя бензиностанция при други обстоятелства. И спри да бОксуваш като пишеш за UK. Още не е дошъл boxing day...
11
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долу брексит!
10
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С такова желание британците се махнахаха от ЕС, сега излиза че гласуването за брекзит било масова хипнопза
9
2
 
45
 
! Отговори
MAD преди 6 години
БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ, ЦАЦАРОВ И ПЕЕВСКИ БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ И БСП БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦИГ_АНИ БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЗАТВОРА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД МУ ТРЯБВА ЧЕСТНО И СПРАВЕДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО КЪМ ВСИЧКИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ И МАФИЯТА МУ
8
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега очакваме тежката дума и на каталунците
7
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичани и французи са най-мразените народи от европейските зарад инвазиите и геноцидите - каквото и да стане в тия държави не ме е грижа, тези места са нещо като dump
6
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина Европата се занимава с глупости докато ор.ките я клатят отзад, точат социалните системи и насилват русокосите европейки. Време е за промяна, долу изкуфялата бабичка и кликата и
5
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брекзит, напускане, драма - Европа се занимава с глупости вместо да помисли за оцеляването си. В същото време се строят джамии, множат се някои етноси, създава се паралелно общество, въвежда се шерят. Европееца дреме и ако не се събуди ще е фатално само след няколко години. За съжаление насилието е всекидневие вече, съсипаха такива красиви и подредени държави, дано нещата да се оправят някак, дано оцелеем като раса, култура и цивилизация, това няма как да стане без смяна на управляващите сега
4
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато сме заедно, ама сте вън от ЕС.Аре сбогом, любима!
3
26
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Brexit: Обещания, буксуване, нов тип отношения"Британската икономика отбеляза растеж от 1.8%, не знам за какво буксуване ми говорите.
2
2
 
45
 
! Отговори
О,0 преди 6 години
Бий си камшика ХАХАХА.
1
28
 
72
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Великобритания е ***. Факт !Меркел ще бъде "преизбрана", а всъщност преназначена и ще превърне окончателно Европа в кен.еф.Напразнувахте ли се, промити мозъци ?!Намокри ли ви дъжда в Търново, а ?!И деца сте повели, *** !Вместо да се вдигнат и да извадят България от тази пропаст, в която я натикаха, те тръгнали да празнуват независимост в момент, когато България е най-зависима.*** и промит народ. Това е !