Вода на Меркурий? Вероятно да - на неочаквани места

Според учените количеството лед е повече от предполаганото
5
Вода на Меркурий? Вероятно да - на неочаквани места
Снимка: Reuters

Вода на Меркурий вероятно има и то на неочаквани за учените места.

Американски учени използвали данни, събрани от лазерния алтиметър на космическия апарат "Месинджър", за да открият натрупвания на лед на повърхността на Меркурий. Оказало се, че лед има не само в разположените край полюсите кратери, които са във вечен мрак, но и между тях, в малки неравности на ландшафта.

Това може да означава, че количеството лед на Меркурий е значително по-голямо, отколкото се смяташе досега, пише „Дейли Мейл“, цитиран от БТА.

Учените ползвали данни, събрани между 2011- г. и 2015 г., докато "Месинджър" орбитирал около първата планета в Слънчевата система.

Висотомерът послужил за картографиране, но учените се поинтересувили от страничния продукт от дейността му - измененията в яркостта на отразяването на лазерните импулси от повърхността на планетата.

В някои райони импулсите били поглъщани интензивно, а в други - слабо. Когато висотомерът изпращал импулс под ъгъл към повърхността в някои райони, коефициентът на отразяване често се отличавал от онзи, който имало в същите райони при вертикално падане на лазерния лъч.

Учените отбелязват, че единствено наличието на воден лед може да обясни подобни промени в отражателната способност на повърхността на Меркурий.

Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НА ВСИЧКИ ПЛАНЕТИ ИМА ВОДА НО ДО СЕГА ГО КРИЕХА , ЩОМ ИМА КЛИМАТ ЗНАЧИ ИМА И ВОДА , ДАЛИ В ТЕЧНО , ЛЕДЕНО ИЛИ ГАЗООБРАЗНО СЪСТОЯНИЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ , ВОДА ЕДИНСТВЕННО НЯМА НА МЕТЕОРИТ, АМА СКОРО ВСИЧКО ЩЕ ПРИЗНАЯТ
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те имат вода, ама плащат ли я?
2
0
 
0
 
! Отговори
vsi4koto.... преди 11 месеца
vsi4koto...... na merkirii ama i tam sha ose...at
1
0
 
4
 
! Отговори
коректор преди 11 месеца
пише „Дейли Мейл“, цитиран от БТА
не е ли по-правилно
пише БТА, цитирана от малотиражки