Китай врътва кранчето на Пхенян, ограничава износа на петрол

Пекин е последният важен търговски партньор на КНДР
Обновена: 23 сеп 2017 10:20 | 23 сеп 2017 10:02, Красимир Ангелов
139
Китай врътва кранчето на Пхенян, ограничава износа на петрол
Снимка: БТА

Китай обяви, че ще ограничи износа на петрол за Северна Корея в съответствие със санкциите на ООН, наложени заради ядрената и ракетна програми на Пхенян, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки изявление на китайското министерство на търговията.

Пекин е последният важен търговски партньор, доставчик на горива и дипломатически съюзник на севернокорейския режим, отбелязва АП.

Още по темата
Износът на рафиниран петрол за Северна Корея ще бъде ограничен до 2 милиона барела годишно. Продажбите на втечнен природен газ пък ще бъдат забранени изцяло. Не са известни размерите на сегашните китайски енергийни доставки за Пхенян, нито с колко ще бъдат намалени, отбелязва БТА.

От 1 октомври Пекин забранява изцяло износа на рафинирани петролни продукти към КНДР.
Китай забрани и вноса на севернокорейски текстил, съобщава министерството. Забраната влиза в сила незабавно.

Текстилът е един от последните големи източници на чужда валута за комунистическия режим след наложените от ООН санкции, по силата на които Пекин спря да купува въглища, желязна руда, морски храни и други стоки.

Близо 90 на сто от севернокорейската търговия се осъществява с Китай, което означава, че сътрудничеството на Пекин е от ключово значение за всички опити за спиране на севернокорейските програми за ядрени оръжия и ракети с голям обсег.

Китайските лидери дълго време защитаваха КНДР, но изразяват все по-голямо недоволство от режима на Ким Чен-ун. Те подкрепиха последните санкции на Съвета за сигурност на ООН, но не искат да оказват прекалени голям натиск върху режима, за да избегнат колапса му. Освен това те се противопоставят на мерки, от които може да страдат обикновените севернокорейци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите трябва да си го набият това в дебелите глави, че докато в България има русофили и хора които носят тениски със сърп и чук визите никога няма да паднат.
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, 10 години наистина чакаме, визите си стоят е как така? Айде де толкова ли е трудно да се отиде и да се каже пред всички, така и така, България очаква безвизов режим със САЩ до края на годината, ако не ние също слагаме визи. България очаква наем от воените бази, които са на наша територия? Защо няма наем, другите страни така ли си дават базите, без нищо? Толкоз ли е трудно?
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До емилДа санкции колкото Европа направи на Русия.Незнайно как обаче турбини Сименс попаднаха в Крим.
78
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е страната с най-голям брой на икономически имигранти след САЩ.
77
6
 
3
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До емилАко не бяха направили Китай айфоня щеше да се прави в Калифорния и да струва 5000 лева и лесно американската икономика щеше да рухне защото просто продуктите и щяха да станат непродаваеми!
76
7
 
11
 
! Отговори
Информиран преди 6 години
Руските хибридни *** разпространяват лъжите, че видите ли в САЩ имало много бездомници които спят под мостовете. Истината приятели мои е съвсем друга, а именно, че в САЩ има много мостове, но бездомници не спят под тях.
75
7
 
14
 
! Отговори
дуро преди 6 години
Господи, какъв сизифов труд полагат тролчетата да ни убедят , че щатите е зле и долара не струва нищо. То няма лошо ама....:1. Защо на всички руски олигарси парите им са в САЩ и сега треперят от закона "Магнитски"???2. Защо децата им са там?3. Защо всяка година 265 000 млади руснаци искат да имигрират там?4. Защо никой не имигрира в Русия?5. Защо никой не спестява в рубли?6. Защо долара "върви" в цял свят а рублата никъде?7. Защо американцит пътуват свободно а руснаците се молят за визи?
74
7
 
2
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
А бе калъфи за да е стабилна една валута тя трябва да се набавя трудно.Ако се пъснат в обръщение прекалено много хартиики и е лесно да се сдобиеш с тях валутата ще стане евтина и ще рухне.Сащ съществуват само благодарение на обратната зависимост на Китай и Русия.Ако сега в едно село пусна печатница за долари ще унищожа америка след кат напълня света с нищоструващи леснодостъпни зелени хартиики!
73
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А щерката на боко тиквата кой и плаща нощувките в САЩ?
72
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 91На другарката Нинова синчето и то ли спи под моста??
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 91Брех ... много мостове имало в Америка :))))
70
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ 40 милиона човека живеят под мостовете и се хранят с купони за храна. Социалното напрежение в САЩ е огромно, реално САЩ е фалирала държава, управлявана от корпорациите.
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 89Мдааа, наистина доходите в Китай се увеличиха 15 пъти. От 10 на 150 $. заплата на месец.
68
5
 
3
 
! Отговори
дуро преди 6 години
Сената/не Тръмп/не се шегува. Първо даде срок 180 дни на руските олигарси да си свалят Путин, сега скръцна със зъби и на Китай. Няма мърдане. Само Южна Корея ще пострада здраво от вълната освирепели от глад емигранти след линчуването на Ким.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 84...така като пишиш...вярваш ли си....
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще измрат от глад промитите кратуни.
65
4
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
Китай врътва кранчето на Пхенян, ограничава износа на петролНЯМА ДА ВРЪТНЕ КРАНЧЕТО ,АМА ТОГАВА САЩ ЩЕ ВРЪТНАТ КРАНЧЕТО НА КИТАЙ И ЩЕ СТАНЕ МНОГО ЛОШО ЗА КИТАЙЦИТЕ !Близо 90 на сто от севернокорейската търговия се осъществява с Китай, което означава, че сътрудничеството на Пекин е от ключово значение за всички опити за спиране на севернокорейските програми за ядрени оръжия и ракети с голям обсег.МНОГО ГЛАД ГИ ЧАКА СЕВЕРНО КОРЕЙЦИТЕ ,НЕ ЧЕ ДОСЕГА БЯХА СИТИ ,АМА ОТ СЕГА НАТАТЪК БЕДНА ИМ Е ФАНТАЗИЯТА КВО ГИ ЧАКА !
64
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ имат два варианта за война със Северна Корея: 1. Конвенционална война - американците ще бъдат изклани от корейците за 1 ден. 2. Ядрена война - Русия и Китай са съседи на Северна Корея, ако бъдат засегнати от радиацията, към САЩ ще полетят огромно количество руски и китайски ядрени ракети, които ще превърнат САЩ в пепел. САЩ нямат полезен ход.
63
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай и Корея имат 1500 км граница. Такава граница не може да се контролира, просто ще им внасят тайно, а рижавия ще продължава да лае.
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай клекна само формално, за да хвърли прах в очите на краварите. Всъщност така далаверата е още по-голяма. Уж ембарго, търгуваш под масата.