Китай врътва кранчето на Пхенян, ограничава износа на петрол

Пекин е последният важен търговски партньор на КНДР
Обновена: 23 сеп 2017 10:20 | 23 сеп 2017 10:02, Красимир Ангелов
139
Китай врътва кранчето на Пхенян, ограничава износа на петрол
Снимка: БТА

Китай обяви, че ще ограничи износа на петрол за Северна Корея в съответствие със санкциите на ООН, наложени заради ядрената и ракетна програми на Пхенян, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки изявление на китайското министерство на търговията.

Пекин е последният важен търговски партньор, доставчик на горива и дипломатически съюзник на севернокорейския режим, отбелязва АП.

Още по темата
Износът на рафиниран петрол за Северна Корея ще бъде ограничен до 2 милиона барела годишно. Продажбите на втечнен природен газ пък ще бъдат забранени изцяло. Не са известни размерите на сегашните китайски енергийни доставки за Пхенян, нито с колко ще бъдат намалени, отбелязва БТА.

От 1 октомври Пекин забранява изцяло износа на рафинирани петролни продукти към КНДР.
Китай забрани и вноса на севернокорейски текстил, съобщава министерството. Забраната влиза в сила незабавно.

Текстилът е един от последните големи източници на чужда валута за комунистическия режим след наложените от ООН санкции, по силата на които Пекин спря да купува въглища, желязна руда, морски храни и други стоки.

Близо 90 на сто от севернокорейската търговия се осъществява с Китай, което означава, че сътрудничеството на Пекин е от ключово значение за всички опити за спиране на севернокорейските програми за ядрени оръжия и ракети с голям обсег.

Китайските лидери дълго време защитаваха КНДР, но изразяват все по-голямо недоволство от режима на Ким Чен-ун. Те подкрепиха последните санкции на Съвета за сигурност на ООН, но не искат да оказват прекалени голям натиск върху режима, за да избегнат колапса му. Освен това те се противопоставят на мерки, от които може да страдат обикновените севернокорейци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо САЩ да може да има ядрени ракети, а Северна Корея да не може ?! Тръмп да не би да е по-малко луд и агресивен от Ким Чен Ун ?! САЩ да не би да не е агресивна държава ?!
60
5
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До до56американеца готов ли е да се раздели с 10те телевизора, телефони, коли? Да скъса с охолството и да се жертва за родината?--------------- Не знам за американците, но аз имам три коли и три телевизора и не виждам проблем да излезем да се гърмим със зелените човечета. Едната колица е груба 4х4 бангия, така че може и до Бузлуджа да се качим.
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай клекна ...но защо толкова късно...сякаш не си знаят стоката че няма да се откаже...Ето и Иран повлече крак и те изпитаха балистична ракета.Хора не може всеки да притежава ядрени ракет...защото някой по лабилен Вожд може да натисне копчето.Това не е изгодно и на Великите Сили...Все пак късно отколкото никога...
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Китай клекна.
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма как да знае какво правят китайците и корейците през границата между двете държави, така че това че Китай казвал че ще врътва някакво канче, нищо не означава реално
56
4
 
5
 
! Отговори
не с лошо преди 6 години
Защо пък Русия да се меси там където не е нужно?
55
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Глупости, ако само САЩ и Русия тръгнат да се унищожават взаимно и взривят примерно по 200 ядрени бойни глави, сещаш ли се какво става с радиационния фон на планетата и как след няколко години бебетата ще се раждат с по три пръста и едно око?
54
4
 
6
 
! Отговори
не с лошо преди 6 години
тоя дебел шебек Хамериканците ще го опекат на бавен огън
53
2
 
6
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Дали Светът ще оцелее при ядрена война силно зависи от нейният формат.Ако примерно в нея участват всички притежаващи ядрено оръжие,то наистина краят на Света ще е неизбежен.Обаче,ако войната засегне сравнително ограничени региони,вариантите са много.Естествено,за нас най-важно е Европа да не участва,нека САЩ и Русия се унищожат взаимно.И Израел,по възможност(хи-хи).Впрочем,в Америка са най-големите апологети на ограничената ядрена война..
52
8
 
7
 
! Отговори
тонката преди 6 години
Трябва да си пълен *** за да симпатизираш на страни като Китай,Иран,Индия и Русия.Или просто ком...унист долен.(:
51
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
И Русия,и Китай много добре знаят,че е още доста рано да събарят САЩ!Америка все още е прекалено силна,а и не са готови структурите,които ще я заместят,та да не настъпи колапс след елиминирането и.Затова и плановете им в тая посока са дългосрочни.Обаче Ким е на път да ги обърка,предизвиквайки война предсрочно-нещо,което САЩ неистово желаят и смятат за единствен начин да съхранят и разширят световното си господство.При това положение няма как и двете страни да не му опънат ушите!
50
1
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Ти на колко годинки си и проумяваш ли какво говориш?Това не може да го каже и третокласник.Този Интернет съвсем ви ,,изглади" мозъците бе деца.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се употребят всички ядрени ракети, планетата Земя ще стане едно бунище без никакви форми на живот. Ако се употребят умерено, цялата човешка цивилизация може да изчезне и да се върнем в тъмните векове, знанието ще бъде изгубено и тепърва ще се учим как да си запалим огън например.
48
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро идва денят на гуситата! Ще папкаме свинско и ще гледаме забавление!
47
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАИСТИНА ВАЖНОТО Е, КАК РУСИЯ И КИТАЙ ЩЕ СИ ПОДЕЛЯТ ТЕРИТОРИЯТА НА КРАВАРИЯ СЛЕД ТРЕТАТА СВЕТОВНА!
46
8
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Е, няма страшно. Той Путитy в познатия му подмолен и лицемерно-подлизурски стил ще му доставя тайно всичко, но пред света ще разправя, че е съгласен със санкциите на ООН :)))
45
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ КРИВ КОЙ ПРАВ ТОВА ВЕЧЕ Е ТОТАЛНО МАЛОВАЖНО!!!!--------------------ВАЖНОТО Е АКО ИМА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА ТО ЦЯЛАТА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ДА БЪДЕ ИЗРАВНЕНА СЪС ЗЕМЯТА СЪЩО :D
44
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само гледайте сега как Ким Завоевателя ще разгроми САЩ, после ще подпука Южна Корея, Китай и Япония, а накрая ще накара Русия да му плаща репарации. Болните севернокорейци - най-здравите болни в света!
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЗИ НОЩ СЪНУВАХ КАК ГОЛЕМИТЕ ЯДРЕНИ РАКЕТИ СЕ ИЗСТРЕЛВАТ ОТ ЗЕМЯТА НА РАЗЛИЧНИ МЕСТА!!ИМАМ ЛЕКИ ПРОРОЧЕСКИ СПОСОБНОСТИ СЪНИЩАТА МИ СА СЕ СБЪДВАЛИ!!!-------------------ИЗВОДА Е: ПОЛОЖЕНИЕТО НЕ Е РОЗОВО !
42
6
 
6
 
! Отговори
до56 преди 6 години
До АнонименНедохранени, ама обичат родината си. А американеца готов ли е да се раздели с 10те телевизора, телефони, коли? Да скъса с охолството и да се жертва за родината?