Китай врътва кранчето на Пхенян, ограничава износа на петрол

Пекин е последният важен търговски партньор на КНДР
Обновена: 23 сеп 2017 10:20 | 23 сеп 2017 10:02, Красимир Ангелов
139
Китай врътва кранчето на Пхенян, ограничава износа на петрол
Снимка: БТА

Китай обяви, че ще ограничи износа на петрол за Северна Корея в съответствие със санкциите на ООН, наложени заради ядрената и ракетна програми на Пхенян, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки изявление на китайското министерство на търговията.

Пекин е последният важен търговски партньор, доставчик на горива и дипломатически съюзник на севернокорейския режим, отбелязва АП.

Още по темата
Износът на рафиниран петрол за Северна Корея ще бъде ограничен до 2 милиона барела годишно. Продажбите на втечнен природен газ пък ще бъдат забранени изцяло. Не са известни размерите на сегашните китайски енергийни доставки за Пхенян, нито с колко ще бъдат намалени, отбелязва БТА.

От 1 октомври Пекин забранява изцяло износа на рафинирани петролни продукти към КНДР.
Китай забрани и вноса на севернокорейски текстил, съобщава министерството. Забраната влиза в сила незабавно.

Текстилът е един от последните големи източници на чужда валута за комунистическия режим след наложените от ООН санкции, по силата на които Пекин спря да купува въглища, желязна руда, морски храни и други стоки.

Близо 90 на сто от севернокорейската търговия се осъществява с Китай, което означава, че сътрудничеството на Пекин е от ключово значение за всички опити за спиране на севернокорейските програми за ядрени оръжия и ракети с голям обсег.

Китайските лидери дълго време защитаваха КНДР, но изразяват все по-голямо недоволство от режима на Ким Чен-ун. Те подкрепиха последните санкции на Съвета за сигурност на ООН, но не искат да оказват прекалени голям натиск върху режима, за да избегнат колапса му. Освен това те се противопоставят на мерки, от които може да страдат обикновените севернокорейци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
10
 
9
 
! Отговори
Гpуx преди 6 години
Северната курейска армия минава на тротинетки поради липса на ГСМ, обаче ще смачка немощните САЩ за 15 минути!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дракона си играе своята игра - "приятел" е с всички, но и всички ги държи на равно разстояние
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анонимен 53, ти чуваш ли се? 20 милиона недохранени корейци с прогнило руско оръжие от 60-те ще се изправят пред армията с най-много стратегически бомардировачи, самолетоносачи и изтребители пето поколение?
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварските *** *** във форума по-силно от господарите си отвъд океана, и въпреки това грантовете намаляват, а Ким си прави каквото иска. Какъв е изводът? Кучето Сажд е умрело.
37
3
 
0
 
! Отговори
do23 преди 6 години
До АнонименЗа победа не, ама да прати няколко милиона кашерни кравери при Сатан..
36
3
 
3
 
! Отговори
Булгаропитек преди 6 години
Лош Китай! Великият вожд Ким III ще ги напляска и ще видят те!
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е безсилие, а не искат да има цивилни жертви в Южна Корея. Това е точно като мисия със заложник и психопат-самоубиец.
34
2
 
13
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
То и римската империя е била непобедима, осен това е владяла цяла Европа, Африка и Азия. Пък едни племена я разрушиха. Сащ не е изключение.
33
7
 
2
 
! Отговори
do 39 преди 6 години
в една търговска война между Китай и САЩ, на теория не е възможно някой да победи- много са зависими една от друга и реално всички ще загубят. Ти обаче си много пристрастен за да го разбереш
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унизи на баба си гащите. Прасчо е толкова заслепен от неговите ръкопляскащи гъзоблизци, дето му повтарят колко е велик, че не вижда какво се случва. Китай открито, а Япония тихичко започнаха да му спират кранчетата и да подкрепят ООН. Защото дори и те виждат каква мaймунa с картечница е.
31
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте сега психично болни *** балкански. Да ви обясня как стоят нещата. Северна Корея е история. Това, че пухчо си направил бомба голям праз. САЩ имат 1000 пъти повече и ако си мисли, че може да заплашва държавата с най-голямата и модерна армия в света и ще му се размине много се лъже. Особено когато единственото което има е въоражение от 60-те години и то руско.Хайде сега си вземете хапченцата и обратно по легалата.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво изначава оф и аре ?и защо русофил като това са факти от новинитетолкова ли ти е мозъка да стигна до заключението, че съм русофил
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски тролчета, 'Бучката' държи цяла Европа и 90% от света, а вие си лайте и си вярвайте. Като 'Бучката' е много хлабава, защо не я махнете от България поне?
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32Опитай пак :)
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Малкият КимХайде чакаме :) ама добре, че мечтите са безплатни, че като знам Севернокрейската иконимика мани ..
26
2
 
4
 
! Отговори
Стилист Капанов преди 6 години
Ужас! Сега Ким ще си го премести улево. За перчема става въпрос.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайските държавници не искали да страдат обикновените корейци.... А изтрепаха половин Тибет. За да не страдат? Жалки са тези дипломатически бози. Китай държеше и продължава да държи Северна Кореяи по-добре да не се прави на 2 1/2, а да поеме най-накрая отговорност. Освен, че успяват да заплашват и отслабят САЩ, Япония и Ю.Корея, без дори да са на фронтовата линия, отклоняват въпроса за незаконните военни бази, които строят на изкуствени острови, в чужди води
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25Оф точно русофил ще ми говори за факти и пропаганда, аре няма нужда.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То се знае, че американската икономика е 1 в света, та не знам що някои си мислят, че янките ядат само скакалци. Ако Китай и Русия искат проблеми, да го пощипват тоя още. По-добре да го вразумят.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От целия цирк Ким става важен факторДоналд продава оръжие за 500 млрд. на други страниКитай си засилва експорта за СК като нелегален вноссороските балалайки не могат да схванат фактите,защото са с изпилени от пропагандата мозъци