Китай врътва кранчето на Пхенян, ограничава износа на петрол

Пекин е последният важен търговски партньор на КНДР
Обновена: 23 сеп 2017 10:20 | 23 сеп 2017 10:02, Красимир Ангелов
139
Китай врътва кранчето на Пхенян, ограничава износа на петрол
Снимка: БТА

Китай обяви, че ще ограничи износа на петрол за Северна Корея в съответствие със санкциите на ООН, наложени заради ядрената и ракетна програми на Пхенян, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки изявление на китайското министерство на търговията.

Пекин е последният важен търговски партньор, доставчик на горива и дипломатически съюзник на севернокорейския режим, отбелязва АП.

Още по темата
Износът на рафиниран петрол за Северна Корея ще бъде ограничен до 2 милиона барела годишно. Продажбите на втечнен природен газ пък ще бъдат забранени изцяло. Не са известни размерите на сегашните китайски енергийни доставки за Пхенян, нито с колко ще бъдат намалени, отбелязва БТА.

От 1 октомври Пекин забранява изцяло износа на рафинирани петролни продукти към КНДР.
Китай забрани и вноса на севернокорейски текстил, съобщава министерството. Забраната влиза в сила незабавно.

Текстилът е един от последните големи източници на чужда валута за комунистическия режим след наложените от ООН санкции, по силата на които Пекин спря да купува въглища, желязна руда, морски храни и други стоки.

Близо 90 на сто от севернокорейската търговия се осъществява с Китай, което означава, че сътрудничеството на Пекин е от ключово значение за всички опити за спиране на севернокорейските програми за ядрени оръжия и ракети с голям обсег.

Китайските лидери дълго време защитаваха КНДР, но изразяват все по-голямо недоволство от режима на Ким Чен-ун. Те подкрепиха последните санкции на Съвета за сигурност на ООН, но не искат да оказват прекалени голям натиск върху режима, за да избегнат колапса му. Освен това те се противопоставят на мерки, от които може да страдат обикновените севернокорейци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
10
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Дебелия си позволява да си играе с огъня единствено защото държи като заложник Южна Корея. Цялата му артилерия е насочена към Сеул и дори САЩ да могат да го изтрият за един следобед, онзи преди да го очистят за броени минути може да направи големи поразии върху Сеул с конвенционални ракети.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21 Ама вие наистина си мислите, че СК има някакъв шанс за победа? :))))
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20И какво постигна освен нови санкции и факта, че дори Китай вече не са много на негова страна? Ама виж имал ракета... уау. Трепери свят. Смешници.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така! Политиката изисква отстъпки, за да е успешна. Да видим онези какви отстъпки ще правят?! Те се имат за всьо и вся, и обикновенно не се съобразяват с никого. Е, Ким ще ги научи по другия начин.
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18Клекнал ти е малкото мозък.
16
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ клекнаха на малкия Ким. Сега пропагандата ни залъгва с кранчета, никакво кранче не са врътнали. Нали рижавия клоун се заканваше и фърляше плюнки, това щял да направи, онова щял да направи на Северна Корея. Е какво направи бе, ***? Една страна която от 70 години е под иконономически санкции и изолация направи САЩ за смях пред целия свят.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте сега каквото и да си говорим нещата отиват към война. Проблема е да не стане глобална защото ако Русия вземе страната на Северна Корея това ще я изправи срещу НАТО (тоест страните от Европа които толкова време се опасваха с американски бази).
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8Блаженни са русофилите които още живеят в някакъв си техен свят в който светлия комунизъм блести над всички галактики.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Врътва кранчето или ще ограничи? Кое от двете?
12
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PDПълни глипости. Китай бяха основния им доставчик на петрол. Но явно и Китай клекна пред САЩ, а уж бяха казали че няма да го правят :)
11
7
 
16
 
! Отговори
PD преди 6 години
С. Корея няма петрол не от вчера. И в ситуация, на сравнително затворена икономика, не разчита толкоз на петрола. Но самонадеяните янки, това даже и не могат да си го представят. Не че Виетнамците не им направиха показно. Просто САЩ са късопаметни.И няма да се учудя, ако за нуждите си, си произведат бензин от въглища. Явно след като строят ракети и управляват термоядрени процеси, не ще да са толкоз изостанали технологично.
10
5
 
6
 
! Отговори
КимСвин е рядко тъпа преди 6 години
Пръчка.....ако ядоса Рижавия , след два часа ще е по- умрял от прасе по Коледа
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да си ускорява програмата никога няма да спечели ако влезе във война.САЩ имат много силна и оборудвана армия.Дори и президентът на Русия каза публично,че САЩ са военна суперсила номер 1.
8
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блажени вярващите! Нито Китай, нито Русия ще врътнат кранчето! По-скоро на янките ще им го врътнат!
7
12
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
След врътване на кранчето от страна на последния важен партньор на КНДР какво следва ? Война разбира се :) Тези санкции както и срещу Русия не са с добронамерени мирни цели , а просто провокативни методи за да се предизвика война от опонентната страна и в крайна сметка виновните да не са главно САЩ !
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се почувства след време силно, болезнено притиснат Ким ще нападне с масирана ракетно- ядрена атака " кравефермата".
5
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тояа на снимката май е тенджера под налягане, в която ще желира щатите.
4
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези санкции ускоряват ракетната програма на Пхенян. След всяка санкция, нова ракета, по-добра от предната.
3
5
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
И Китай,и Русия си имат планове как да се справят със заплахата от САЩ и да намалят влиянието им.Обаче това са дългосрочни решения,на които една война може да попречи.Логично,че и задължително е да притиснат Ким.Той трябва да влезе в системата или да даде фира.Иначе има просто решение на проблема-С.Корея се отказва от ядрената програма и влиза под ядрения чадър на Китай и/или Русия.Въпросът е кое ще надделее-самолюбието или благоразумието(на Ким).
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не са известни размерите на сегашните китайски енергийни доставки за Пхенян, нито с колко ще бъдат намалени"Е именно де, Пекин ще "намали" петрола до необходимото количество на Северна Корея. Кой може да каже, точно колко са доставяли преди санкциите. :D