Мексико: Брак след трус и как един телефон спаси човешки животи

След унищожителното земетресение в Мексико, спасителните операции продължават
Обновена: 23 сеп 2017 22:10 | 23 сеп 2017 21:57,
3

Снимка: Reuters

Три денонощия след унищожителното земетресение в Мексико, спасителните операции продължават. Десетки хора все още са в неизвестност, а хиляди са останали без дом. Ще ви разкажем историите на две семейства - едните - оцелели по чудо, благодарение на новите технологии, а другите - избрали да сключат брак, въпреки трагедията.
Още по темата
Кадрите от телефон се оказват най-важното нещо, което Диана Пачеко е изпращала на съпруга си. Когато 7,1 по Рихтер разлюлява Мексико, тя е на работа. С колегите ѝ прекарват близо денонощие под отломките от сградата.

"Видях как таванът пада върху нас. Първоначално не разбирах какво се случва. След това чух хора, които бяха близо до нас. Викахме, викахме много, но никой не ни намираше", разказва Диана Пачеко, предава БНТ.

Минават 16 часа тишина, в които мъжът ѝ не знае дали Диана е жива или не. Докато екранът на телефона му не светва - успяла е да му изпрати видео, в което се вижда къде се намира. Включила е и опцията за локация, така че точното ѝ местонахождение да стане ясно.

"Имах усещането, че съм в капан. Беше останало пространство, в което можехме да се движим. В далечината виждахме светлина и се опитахме да се измъкнем. Успях да подам телефона си на хората от другата страна на руините, за да снимат какво има около нас", споделя още Диана.

Използвайки изпратените от Диана кадри, спасителните екипи успяват да спасят нея и колегите ѝ.

Хорхе и Мария - от този ден те са семейство. Не са си представяли, че ще сключат брак, заобиколени от руини, но избрали да не отменят сватбата си.

"Това трябваше да е най-хубавият ден в живота ни. Никой не очакваше да се случи подобно бедствие. Казаха ни, че ако не се оженим сега, може да се наложи да чакаме с месеци и решихме да го направим", казва младоженецът Хорхе Даниел Хуцил.

Ресторантът, който били резервирали, вече не съществува. Младите влюбени и техните близки отишли в парка. Казват, че не съжаляват за избора си, защото това им дало възможност да почувстват сякаш поне едно нещо не се е променило. 

На фона на унищожителното земетресение, мексиканците избират да си дадат лъч надежда - надежда, че ще бъдат намерени още оцелели и че ще успеят с общи усилия да се върнат към нормалния живот.

Припомняме ви, че днес нов трус с магнитут 6,1 разлюля отново Мексико, като епицентърът е бил в южния щат Оахака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
младен преди 6 години
До АнонименТо и тогава не те броят много много за жив - броят те за рая ;)
2
1
 
4
 
! Отговори
Снимка 1, вляво: преди 6 години
Дебел Киану Рийвс.
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
300 души загинаха, а до момента не сме чули нито един европейски лидер по темата. Явно не те броят за жив ако не си подчинен на Брюксел.