Ден преди референдума: Кюрдите искат независимост. Но кои са те?

Стремежът им е заплаха за ред държави – Турция, Иран, Ирак...
24 сеп 2017 21:05, Мария Захариева
484
Ден преди референдума: Кюрдите искат независимост. Но кои са те?
Снимка: Reuters, архив

Иракският автономен район Кюрдистан планира утре да проведе референдум за независимост. Централното правителство в Багдад и съседните на Ирак страни се противопоставят силно на тези планове. По този повод световните агенции припомнят кои са кюрдите, къде живеят и какво представлява Иракски Кюрдистан.

Кюрдите са народ от индоевропейски произход. Те са потомци на мидийците от древна Персия, основали империя през седми век преди Христа. Мнозинството от кюрдите са мюсюлмани сунити, но сред тях има и немюсюлмански малцинства. Те са се установили на близо половин милион квадратни километра. Според различни източници наброяват между 25 и 35 милиона души. Най-много от тях живеят в Турция (12-15 милиона), в Иран (около 6 милиона), Ирак (4,69 милиона) и Сирия (над 2 милиона). Големи кюрдски общности живеят също в Азербайджан, Армения и Ливан, както и в Европа, по-специално Германия.

Рухването на Османската империя след края на Първата световна война проправя пътя към създаването на кюрдска държава, предвидено в договора от Севр през 1920 г., която да е в Източен Анадол и в провинция Мосул. Но след победата на Мустафа Кемал в Турция съюзниците променят решението си и през 1923 г. договорът от Лозана утвърждава доминацията на Турция, Иран, Великобритания (за Ирак) и Франция (за Сирия) над кюрдското население там.

Стремежът на кюрдите за създаване на единен Кюрдистан, те са възприемани като заплаха за териториалната цялост на страните, в които живеят. В Турция конфликтът между правителството и Кюрдската работническа партия бе подновен през лятото на 2015 г. и така рухнаха надеждите за разрешаване на кризата, която от 1984 г. отне живота на над 40 000 души. В Иран има епизодични сблъсъци между силите за сигурност и кюрдски бунтовници, а през 1979 г. имаше и кюрдски бунт, който бе потушен. В Ирак кюрдите бяха преследвани по времето на Саддам Хюсеин и се разбунтуваха през 1991 г. след поражението на Багдад в Кувейт. Те установиха автономия, която де факто бе легализирана с Иракската конституция през 2005 г., установила федерална република в Ирак. В Сирия кюрдите в продължение на десетилетия страдаха от маргинализация и потисничество от режима и настояваха за признаване на техните права. Те възприеха неутрална позиция към властта и бунтовниците в началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. След това се възползваха от хаоса, породен от войната и установиха автономна администрация в северните райони.

Кюрдите, които никога не са живели под една централизирана власт, са разделени на много партии и фракции в четирите гореспоменати страни. Понякога тези движения са трансгранични, а често пъти те са и противници. Така например в Ирак двете основни кюрдски партии поведоха война една срещу друга между 1994 г. и 1998 г., в която загинаха над 3000 души. Те се помириха през 2003 г.

В Сирия кюрдските сили доминират в съюза Сирийски демократични сили, сражаващи се срещу Ислямска държава с подкрепата на международната коалиция, ръководена от САЩ. В Ирак кюдрските сили пешмерга също участват в борбата срещу джихадистите.

Автономният район иракски Кюрдистан граничи на изток с Иран, на север с Турция и на запад със Сирия, припомня ДПА. Обхваща площ от 40 600 квадратни километра и е съставен от 3 провинции Ербил, Сулеймания и Дахук. Град Ербил е столицата. Районът е богат на петрол, природен газ и фосфати.

В планирания за утре референдум имат право да гласуват 5,6 милиона души. Минималната възраст е 18 години. 2065 избирателни секции ще бъдат отворени в продължение на 10 часа, от 8 ч. местно време (5 ч. по Гринуич). Гласоподавателите ще отговарят на въпроса: Искате ли района Кюрдистан и кюрдските зони около него да станат независима страна?

Гласуване е планирано да има не само в Иракски Кюрдистан, но и в райони, които са в центъра на полемика между Ербил и Багдад, в това число и богатата на петрол провинция Киркук.

Иракски Кюрдистан получиха пълна автономия от 1991 г. От следващата година иракските кюрди имаха право да избират парламент и да съставят правителство, отбелязва Франс прес. Тези институции бяха парализирани обаче в периода 1994 г. - 1998 г. от конфликта между двете партии, представляващи иракските кюрди - Демократическа партия на Кюрдистан и Патриотичен съюз на Кюрдистан.

През 2003 г. иракските кюрди се присъединиха към международната коалиция срещу Саддам Хюсеин и в началото на 2006 г. бе установена единна администрация на Иракски Кюрдистан. Масуд Барзани бе избран за президент на Иракски Кюрдистан през 2005 г. Мандатът му изтече през август 2015 г., но той остана на власт въпреки критиките на противниците си. Парламентът на Иракски Кюрдистан бе разпуснат през 2015 г.

На 3 февруари 2016 г. Барзани каза, че е настъпил часът за кюрдите в Ирак да се произнесат на референдум за създаване на държава. На 7 юни бе обявена датата на референдума - 25 септември.

Според организаторите на референдума след него независим Кюрдистан ще бъде федеративна държава с 5 официални езика, предаде ТАСС, като се позова на новинарския портал "Шафак нюз". В него ще бъдат гарантирани правата на всички религиозно-етнически общности, а официалните езици ще бъдат кюрдски, арабски, асирийски, арменски и тюркменски.

Според плановете на Висшия съвет за референдума в Кюрдистан религиозните и етническите групи ще бъдат напълно представени в правителствените учреждения на независим Кюрдистан и ще станат реални партньори в управлението на страната, а в рамките на федеративната система в частност арабите, язидите и тюркмените ще управляват самостоятелно своите райони. Тези планове са представени в документ, оповестен днес от Висшия съвет за референдума. В него има 15 пункта, гарантиращи етническите, политическите, религиозните, културните и административните права на всички етнорелигиозни групи в Иракски Кюрдистан. 

(БТА)


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
3
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Do:
KING OF KINGS
преди 16 часа
4 13
Еми нормално държава от 681 да приживее възходи и падения, но ние сме още тук, и БЪЛГАРИЯ я има, като трън в очите на враговете. А вие къде ще сте след 1300 години

Pri da6terya ti.
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦРУ е подготвило почвата за нова война.
132
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туркиа ке падне
131
1
 
2
 
! Отговори
100 % TURK преди 1 година
До шовинист...
Историята НИКОГА не се повтаря !
Всичко е плод на човешката памет и въоръжение. ...
Доказано е от всякаква гледна точка.
130
3
 
4
 
! Отговори
100 % TURK преди 1 година
Има и форумници с набито око !
Ако тия на снимката са за създаване на независима държава , това значи че се образува втора Турция. ...
Тия показват знака на Бозкурдчиите ...Сивите вълци . А те са по турци от всички други.
129
2
 
8
 
! Отговори
шовинист преди 1 година
Момичета и момчета, всичко в историята се повтаря безброй пъти. Цялата тарапана сега е заради ердоан,който се прие прекалено насериозно. Винаги така става. Когато някой се приеме насериозно и започва да прави глупости. После законите на нормалното го връщат в правия път- може и ходом, а може и с краката напред, като второто се случва доста по-често. И за България не се притеснявайте. Имало ни е и ще ни има, когато Франция и Англия ще се учат само в учебниците по история. И ще сме си българи!
128
0
 
11
 
! Отговори
Тато преди 1 година
До ер..г...н

Снимката е качена от некомпетентен журналяк, който е качил снимка на симпатизанти на националистическата и про-османска организация "Сиви вълци". Не случайно носят различни знамена на туркомански общности и са изобразили вълк с ръце.
127
4
 
12
 
! Отговори
sd преди 1 година
Турция от съвременна държава е тръгнала по пътя на С.Корея. А може би на Югославия.
126
0
 
4
 
! Отговори
sd преди 1 година
Има генетически изследвания кой кой е- четете и не пишете глупости за осеменители и др.
125
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се вързвайте! Османнията е провокатор!
124
9
 
4
 
! Отговори
ер..г...н преди 1 година
Като гледам снимката те си готвят да се присъединят към Турция, а не за отделянето на Кюрдската автономна област от Ивак.
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това хубаво момче на снимката що е с дълга коса?
122
0
 
11
 
! Отговори
Али преди 1 година
В Ирак има референдум, за независим Кюрдистан (Това е северен Ирак). Какви са тези турски знамена ? И защо в форума основна тема е Турция?
121
3
 
23
 
! Отговори
Топ Пикър преди 1 година
И кюрдите и палестинците , имат право на държава. Като Израел.
120
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кюрди, демек турци роми!
119
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турските гои немат заспиване
Аз си легам, че не ми плащат да ви храня толкова, то има кой да ви оправи вас.
Лека нощ и леко миене на еврейски крака ви желая пом.аци.
118
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как от 300хилядно племе за 5 века българите станаха 3 милиона и то без инвитро и други изкуствени алабализми? Кой ги е осеменявал? Кой се е грижил за демографията? Защо сега демографските показатели са отрицателни? Къде се изгубиха осеменителите?
117
3
 
22
 
! Отговори
Нфб преди 1 година
защо за косоварите може а за кюрдите неможе...
116
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама само ти си мислиш, че някой е искал да те унищожи. Хората са искали да си имат роби. Ако са искали да те заличат да са го сторили.
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гл.упако спри да ги повтаряш тея 500г че ставаш за смях бе, казах ти ако не можеш да заличиш една нация за 500г значи си една смешка, нищо повече. Гледай ги господарите ти кравари от 100 милиона индианци за 200 год. колко оставиха? Е така се прави геноцид, а не като теб п.омако