Ден преди референдума: Кюрдите искат независимост. Но кои са те?

Стремежът им е заплаха за ред държави – Турция, Иран, Ирак...
24 сеп 2017 21:05,
484
Ден преди референдума: Кюрдите искат независимост. Но кои са те?
Снимка: Reuters, архив

Иракският автономен район Кюрдистан планира утре да проведе референдум за независимост. Централното правителство в Багдад и съседните на Ирак страни се противопоставят силно на тези планове. По този повод световните агенции припомнят кои са кюрдите, къде живеят и какво представлява Иракски Кюрдистан.

Кюрдите са народ от индоевропейски произход. Те са потомци на мидийците от древна Персия, основали империя през седми век преди Христа. Мнозинството от кюрдите са мюсюлмани сунити, но сред тях има и немюсюлмански малцинства. Те са се установили на близо половин милион квадратни километра. Според различни източници наброяват между 25 и 35 милиона души. Най-много от тях живеят в Турция (12-15 милиона), в Иран (около 6 милиона), Ирак (4,69 милиона) и Сирия (над 2 милиона). Големи кюрдски общности живеят също в Азербайджан, Армения и Ливан, както и в Европа, по-специално Германия.

Рухването на Османската империя след края на Първата световна война проправя пътя към създаването на кюрдска държава, предвидено в договора от Севр през 1920 г., която да е в Източен Анадол и в провинция Мосул. Но след победата на Мустафа Кемал в Турция съюзниците променят решението си и през 1923 г. договорът от Лозана утвърждава доминацията на Турция, Иран, Великобритания (за Ирак) и Франция (за Сирия) над кюрдското население там.

Стремежът на кюрдите за създаване на единен Кюрдистан, те са възприемани като заплаха за териториалната цялост на страните, в които живеят. В Турция конфликтът между правителството и Кюрдската работническа партия бе подновен през лятото на 2015 г. и така рухнаха надеждите за разрешаване на кризата, която от 1984 г. отне живота на над 40 000 души. В Иран има епизодични сблъсъци между силите за сигурност и кюрдски бунтовници, а през 1979 г. имаше и кюрдски бунт, който бе потушен. В Ирак кюрдите бяха преследвани по времето на Саддам Хюсеин и се разбунтуваха през 1991 г. след поражението на Багдад в Кувейт. Те установиха автономия, която де факто бе легализирана с Иракската конституция през 2005 г., установила федерална република в Ирак. В Сирия кюрдите в продължение на десетилетия страдаха от маргинализация и потисничество от режима и настояваха за признаване на техните права. Те възприеха неутрална позиция към властта и бунтовниците в началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. След това се възползваха от хаоса, породен от войната и установиха автономна администрация в северните райони.

Кюрдите, които никога не са живели под една централизирана власт, са разделени на много партии и фракции в четирите гореспоменати страни. Понякога тези движения са трансгранични, а често пъти те са и противници. Така например в Ирак двете основни кюрдски партии поведоха война една срещу друга между 1994 г. и 1998 г., в която загинаха над 3000 души. Те се помириха през 2003 г.

В Сирия кюрдските сили доминират в съюза Сирийски демократични сили, сражаващи се срещу Ислямска държава с подкрепата на международната коалиция, ръководена от САЩ. В Ирак кюдрските сили пешмерга също участват в борбата срещу джихадистите.

Автономният район иракски Кюрдистан граничи на изток с Иран, на север с Турция и на запад със Сирия, припомня ДПА. Обхваща площ от 40 600 квадратни километра и е съставен от 3 провинции Ербил, Сулеймания и Дахук. Град Ербил е столицата. Районът е богат на петрол, природен газ и фосфати.

В планирания за утре референдум имат право да гласуват 5,6 милиона души. Минималната възраст е 18 години. 2065 избирателни секции ще бъдат отворени в продължение на 10 часа, от 8 ч. местно време (5 ч. по Гринуич). Гласоподавателите ще отговарят на въпроса: Искате ли района Кюрдистан и кюрдските зони около него да станат независима страна?

Гласуване е планирано да има не само в Иракски Кюрдистан, но и в райони, които са в центъра на полемика между Ербил и Багдад, в това число и богатата на петрол провинция Киркук.

Иракски Кюрдистан получиха пълна автономия от 1991 г. От следващата година иракските кюрди имаха право да избират парламент и да съставят правителство, отбелязва Франс прес. Тези институции бяха парализирани обаче в периода 1994 г. - 1998 г. от конфликта между двете партии, представляващи иракските кюрди - Демократическа партия на Кюрдистан и Патриотичен съюз на Кюрдистан.

През 2003 г. иракските кюрди се присъединиха към международната коалиция срещу Саддам Хюсеин и в началото на 2006 г. бе установена единна администрация на Иракски Кюрдистан. Масуд Барзани бе избран за президент на Иракски Кюрдистан през 2005 г. Мандатът му изтече през август 2015 г., но той остана на власт въпреки критиките на противниците си. Парламентът на Иракски Кюрдистан бе разпуснат през 2015 г.

На 3 февруари 2016 г. Барзани каза, че е настъпил часът за кюрдите в Ирак да се произнесат на референдум за създаване на държава. На 7 юни бе обявена датата на референдума - 25 септември.

Според организаторите на референдума след него независим Кюрдистан ще бъде федеративна държава с 5 официални езика, предаде ТАСС, като се позова на новинарския портал "Шафак нюз". В него ще бъдат гарантирани правата на всички религиозно-етнически общности, а официалните езици ще бъдат кюрдски, арабски, асирийски, арменски и тюркменски.

Според плановете на Висшия съвет за референдума в Кюрдистан религиозните и етническите групи ще бъдат напълно представени в правителствените учреждения на независим Кюрдистан и ще станат реални партньори в управлението на страната, а в рамките на федеративната система в частност арабите, язидите и тюркмените ще управляват самостоятелно своите райони. Тези планове са представени в документ, оповестен днес от Висшия съвет за референдума. В него има 15 пункта, гарантиращи етническите, политическите, религиозните, културните и административните права на всички етнорелигиозни групи в Иракски Кюрдистан. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
32
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Do:KING OF KINGSпреди 16 часа 4 13Еми нормално държава от 681 да приживее възходи и падения, но ние сме още тук, и БЪЛГАРИЯ я има, като трън в очите на враговете. А вие къде ще сте след 1300 години Pri da6terya ti.
100
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦРУ е подготвило почвата за нова война.
99
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туркиа ке падне
98
1
 
34
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
До шовинист...Историята НИКОГА не се повтаря ! Всичко е плод на човешката памет и въоръжение. ...Доказано е от всякаква гледна точка.
97
3
 
36
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Има и форумници с набито око ! Ако тия на снимката са за създаване на независима държава , това значи че се образува втора Турция. ...Тия показват знака на Бозкурдчиите ...Сивите вълци . А те са по турци от всички други.
96
2
 
40
 
! Отговори
шовинист преди 6 години
Момичета и момчета, всичко в историята се повтаря безброй пъти. Цялата тарапана сега е заради ердоан,който се прие прекалено насериозно. Винаги така става. Когато някой се приеме насериозно и започва да прави глупости. После законите на нормалното го връщат в правия път- може и ходом, а може и с краката напред, като второто се случва доста по-често. И за България не се притеснявайте. Имало ни е и ще ни има, когато Франция и Англия ще се учат само в учебниците по история. И ще сме си българи!
95
0
 
43
 
! Отговори
Тато преди 6 години
До ер..г...нСнимката е качена от некомпетентен журналяк, който е качил снимка на симпатизанти на националистическата и про-османска организация "Сиви вълци". Не случайно носят различни знамена на туркомански общности и са изобразили вълк с ръце.
94
4
 
44
 
! Отговори
sd преди 6 години
Турция от съвременна държава е тръгнала по пътя на С.Корея. А може би на Югославия.
93
0
 
36
 
! Отговори
sd преди 6 години
Има генетически изследвания кой кой е- четете и не пишете глупости за осеменители и др.
92
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се вързвайте! Османнията е провокатор!
91
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това хубаво момче на снимката що е с дълга коса?
90
3
 
55
 
! Отговори
Топ Пикър преди 6 години
И кюрдите и палестинците , имат право на държава. Като Израел.
89
26
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрди, демек турци роми!
88
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турските гои немат заспиванеАз си легам, че не ми плащат да ви храня толкова, то има кой да ви оправи вас.Лека нощ и леко миене на еврейски крака ви желая пом.аци.
87
23
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно как от 300хилядно племе за 5 века българите станаха 3 милиона и то без инвитро и други изкуствени алабализми? Кой ги е осеменявал? Кой се е грижил за демографията? Защо сега демографските показатели са отрицателни? Къде се изгубиха осеменителите?
86
3
 
54
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
защо за косоварите може а за кюрдите неможе...
85
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама само ти си мислиш, че някой е искал да те унищожи. Хората са искали да си имат роби. Ако са искали да те заличат да са го сторили.
84
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гл.упако спри да ги повтаряш тея 500г че ставаш за смях бе, казах ти ако не можеш да заличиш една нация за 500г значи си една смешка, нищо повече. Гледай ги господарите ти кравари от 100 милиона индианци за 200 год. колко оставиха? Е така се прави геноцид, а не като теб п.омако
83
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как няма да се изисква да лъжете, коя друга религия иска да лъжеш от нейно име, освен пълната ЛЪЖА! Това е цялата ви религия, няма как да не лъжете, и чак сами си го признавате, вие мало.умни ли сте бе гои?
82
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахахахахахахааха никоя религия не идвала насила, после вика насила са те покръстили хахахаха е тва е турския гой, *** като китайска джапанка. Ти дори корана не си чел да видиш че пише, че който не е мюсли трябва да умре, после вика не е насила, те сами си обелиха краставиците хахахахахахахахаха