Ердоган: САЩ да не коментират покупката на С-400 от Русия

"Щом не могат да предложат подобна система, да не говорят"
Обновена: 24 сеп 2017 15:37 | 24 сеп 2017 14:10, Анисия Иванова
149
Ердоган: САЩ да не коментират покупката на С-400 от Русия
Снимка: БТА

САЩ нямат право да казват каквото и да било на Турция във връзка с купуването от Русия на зенитно-ракетни системи С-400, заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ТАСС, позовавайки се на турския телевизионен канал "А Хабер".

Още по темата

Ако САЩ не могат да ни предложат подобна система, то също така не могат и да говорят на тази тема, заявил Ердоган.
Например, ако Конгресът не одобри доставка на пистолети SIG Sauer /за охрана на Ердоган/, то не си мислете, че ще чакаме, докато те променят своето решение. Произведеното в Турция оръжие не е с нищо по-лошо, заявил Ердоган.

Турският лидер подчертал, че въпросът за С-400 дори не е бил повдигнат на срещата с президента на САЩ Доналд Тръмп, която се състоя в четвъртък.

По думите на Ердоган основното, което те обсъждали, е била ситуацията в Ирак и Сирия, а също така въпросът за екстрадицията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара смята за главен инициатор на опита за преврат през юли 2016 г.

На 12 септември турският президент съобщи, че Анкара е подписала с Москва споразумение за купуване на системи С-400. След това говорителят на Пентагона Джони Майкъл заяви пред ТАСС, че САЩ са недоволни от решението на Анкара да купи С-400 от Русия. По-рано опасения по отношение на споразумението между Турция и Русия изрази и министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис.

В отговор на позицията на Вашингтон турският лидер неведнъж е казвал, че ако Турция не може да купи въоръжение от САЩ и НАТО, то републиката "самостоятелно ще предприема мерки за осигуряване на собствената си сигурност", посочва ТАСС. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
11
 
! Отговори
упс... преди 6 години
до АнонименТръмп и дума не обелил за С400 много сте назад с новините.------Тръмп може и да не е казал нищо, но от Пентагона и НАТО ореваха всички медии.А, инак в постъпкато на Ердоганчо има доста смисъл, особенно в тези непредсказуеми времена.От една страна руските купуве С-400, а от друга страна в момента води преговори с италиано-френски концерн за закупуването на ЗРК SAMP/T с ракети Aster 15 и30.Тоест, "Не носи всички яйца в една кошница".
77
15
 
11
 
! Отговори
Smej преди 6 години
Националният интерес на Турция е да следват пътя на Ататюрк - подчинение и копиране на Запада, воден от САЩ. Така излязохте от османската *** и станахте хора. Сега пак ви засърбяха...за бой и друго. Откажете се от този измислен път за независима и свободна Турция. Стойте си мирно!
76
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей така се защитават национални интереси,макар,че всичко това е в наш ущърб!!!А за нас,Соломончо го изръси в една от телевизиите в прав текст - Ф16 ще се купува!Точка!...Другото беше някакви обстоятелствени пояснения за раята,но главното беше това!СОЛОМОНЧО,ОБАЧЕ ИЗРЪСИ И НЕЩО,КАКТО САМ СЕ ИЗРАЗИ,ШОКОРАЩО:"ЗАЩО РУСИЯ ДА НЕ СТАНЕ ЧЛЕН НА НАТО?!!!!Не се смейте!Нещо се мъти в тази посока.Може би ,някаква голяма провокация,не толкова срещу Русия,а по оста Русия-Китай!!!Мислете в тази посока!
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен до 71 преди 6 години
Щом смяташ че BBC NEWS са Руски фалшиви новини толкова по зле за теб.Казах чети и чужди преси ако можеш разбира се не Руски.Та точно в BBC NEWS имаше снимки от ракетния удар, коментара беше че ракетите не са достигнали целта си.Тези които са поразили летището, са нанесли незначителни поражения.На следващия ден летищитето е изпълнявало 100% дейноста си.Та какво викаш за томаховките да ама друго си е да ти спуснат опорни точки от Козяк.
74
11
 
8
 
! Отговори
smej преди 6 години
Севернокорейският луд дразни САЩ, но по същото време да ги дразни и турския луд става опасно. За мен няма съмнение, че Турция начело с Дели Ердоган ще пострада лошо. В момента севернокорейците и привъжениците на Ердоган са в еднаква позиция - мислят си, че са достатъчно силни, за да дразнят най-големият Звяр на земята - САЩ. Няма да стане така. Звярът винаги пролива кръвта на враговете си. Винаги и без никаква жал.
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп и дума не обелил за С400 много сте назад с новините
72
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕЧЕ ВСИЧКИ СЕ ПОДИГРАВАТ НА САЩ И ПОКАЗВАТ СРЕДЕН ПРЪСТ НА ТРЪМП.НЯМАТ СРАМА.
71
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Лозанския договор и после Анкарския договор между турците и англичаните ако Ирак не може да опази териториалната цялост на Ирак турците имат право да приобщят Мосул и Киркук към Турция
70
19
 
7
 
! Отговори
Смехурко преди 6 години
Турция купува С-400, за да може по-лесно да сваля руски самолети.И за да осъществи на практика поговорката "с вашите камъни, по вашите глави".Майтап!
69
19
 
8
 
! Отговори
Хихихи преди 6 години
Доги ако си мисли, че като нареди 2-3 комплекса С-400 около сараите си Израел или САЩ няма да могат да го очистят ще има да гледаме голямо шоу :-)
68
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук само тур:::чуля се скъсват да хвалят Изтрещелия Болник Ердоган. И кво от това като на всички е известно, че Пуйкия е тотално изолирана, кюрдите ще си вземат независимостта. А болника предупреждава, плаши, какво ли му е в кухата кратуна. Няма *** в леглото си, ще му видят сметката и такава гражданска война ще пламне, реки от кръв ще текат. Слугите му ще бъдат избивани като ***, ще бягат но никой няма да им дава убежище. Каквото си сътвориха, това и ще сърбат.
67
10
 
25
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
А междувременно , точно в момента на турско сирийската граница се провежда голямо военно обучение с нерегистрирана до момента численост. ....Като наблюдатели , натовските генерали гледали (думи на репортера) с отворени усти и водели записки .....
66
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами и турция да не коментира като Янките дадат на кюрдите по-добри оръжия
65
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 59Щом ти става по-добре да тиражираш руски фалшиви факти и пропаганда, добре. Но Томахавките не са като Калибрите, които изтрепаха планинските кози в Иран.
64
12
 
33
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Няма нищо изненадващо-Турция гледа напред и се готви за бъдещето в което САЩ няма да са решаващия фактор.Далновидността е страшно полезно качество!И тука не става въпрос за 2-3 години,а за десетилетия напред.
63
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен 59 преди 6 години
От 52 томаховки 39 нещо не можаха да достигнат целта.А онзи ден Сирийците свалиха Израелски безпилотен самолет, опитал се да бомбардира.Ф- ките ще забравят да летят над Сирия.Чети и чужди преси не само нашите поставени да изпълняват други интереси.
62
4
 
15
 
! Отговори
турчин преди 6 години
До Да се чуди човекСултаня има ракети за сваляне на руски самолети. На него му трябват за сваляне на "съюзнически" самолети като се наложи ! Анладънму !
61
4
 
18
 
! Отговори
ggg преди 6 години
te turcite kogato vlizaha v Siriq i togava ne pitaha NATO "moje li?" kazaha "vlizame" i vleznaha
60
6
 
27
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Американците многократно лъгаха Турция и Ердоган по време на многобройните си войни в региона.Турция пожертва доста от интересите си,за да им бъде лоялен партньор.Обаче историята с кюрдите преля чашата!Американските планове за създаване на държава Кюрдистан вече са нещо прекалено.Естествено,Турция не се е юрнала да излиза от НАТО,но става много по-твърда.Интересното е,че САЩ смятаха да компенсират Турция с български територии,в замяна на загубените в Кюрдистан.Геополитическо инженерство му викат
59
3
 
25
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Значи член нато може руски ракети защото са добри, но ние не може грипен или миг защото не са американски , според евро атлантика соломончо от сутринта... Западното лицемерие е безгранично