Меркел разочарована от резултата, Шулц призна загубата

Националистите в парламента – ново предизвикателство
24 сеп 2017 21:37,
192
Меркел разочарована от резултата, Шулц призна загубата
Снимка: Reuters, архив

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е очаквала по-добър резултат на изборите за Бундестаг, предадоха ТАСС и Франс прес.

Според нея влизането на националистите в парламента е ново предизвикателство.

Блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християндсоциалния съюз (ХСС) ще състави правителство, увери тя. По думите й задачата на ХДС/ХСС е да си върне избирателите, преминали към крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ).

Преди изборите партията на Меркел си бе поставила за цел да събере поне 40 процента от гласовете, припомня АФП. Според резултатите от екзитпол на германски телевизии блокът на канцлерката получава между 32,7 и 33,3 процента.

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц призна поражението на партията на днешните избори за Бундестаг, съобщиха агенциите. Пред съпартийците си той заяви след обявяването на резултатите от екзит половете, че партията не е постигнала поставените на изборите цели. "Ние ги загубихме".

ГСДП получава между 20,2 и 20,8 процента от гласовете, което е най-лошият й резултат след Втората световна война. Досегашният й най-слаб резултат е бил през 2009 г. - 23 процента.

Председателят на парламентарната група на ГСДП Оперман заяви, че Шулц ще продължи работата по обновяване на партията.

Самият Шулц също каза, че иска да остане на поста въпреки загубата. Той определи случилото се на изборите, където възход беляза националистическата партия Алтернатива за Германия, като особено депресиращ факт и като повратен момент.

"Ясно е, че решението за приемане на мигрантите раздели нашето общество. Това е велик акт на човечност който някои възприеха като заплаха за другите. Ние не успяхме да убедим народа, че Германия е достатъчно силна, за да не остави никой извън нея", каза Шулц.

Той определи днешния ден като "труден и горчив ден" и призна, че ГСДП не е успяла да запази и да разшири традиционния си електорат.

Шулц потвърди и изявлението на партийни представители, че неговата партия няма да влезе в нова управляваща коалиция с Меркел.

"Напълно ясно е, че електоратът ни изпрати в опозиция", заяви той. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
10
 
7
 
! Отговори
ФХ преди 6 години
Много е смешно българи да дават акъл на германци.
90
19
 
8
 
! Отговори
Жоро павето преди 6 години
АнонименГермания проблеми с бежанците няма. Проблеми с бежанците в Германия имат балканските тарамбуки, просто конкуренцията за социала между тарамбуките се увеличава. Тарамбукът поради увеличеният брой тарамбукци е принуден да работи повече за по-малко пари, което е добре дошло за едрият германски бизнес, който и фактически определя настоящото статукво.=======================================================================..Много добре казано.Сега разбирам,защо "Циника" гласувал за АФД :)))
89
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Диктаторите никога не се задоволяват с резултат по - малък от 98 % в тяхна полза. Алчност, егоцентризъм и жажда за власт....Отвратително....
88
1
 
11
 
! Отговори
Засегане преди 6 години
Няма как да има пряка демокрация по този начин с референдуми всеки ден в интернет. Хората са умишлено опростачени ти искаш един куп жизненоважни въпроси и проблеми да ги решават братята от махалите и гетата ли? Мисия невъзможна! Такъв тип демокрация може да има в по- малки общества със силно преобладаващ брой високо образовани люде.Извода е че власта винаги ще при умните хитри и алчни това всъщност са добродетели за тези , които притежават тези качества .. Природно си е чист еволюционен цикъл
87
18
 
14
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
Ахахахаха, бай *** се сърди на германията, че народът и не е толкова *** да избира Боленци, Каракачановки, пеефски, догановци, които да го грабят и унизяват. Бай *** иска всички да са *** поне колкото него. Немците на глупости и измислени герои не се връзвт. Добре че избраха Меркелица отново, та *** ще продължи да блажи с милиарди на т еврофондове и да се кланя на путиновци, ердоганци и всякакви други поробители, под чиято подметка иска да легне. *** не заслужава демокрация.
86
2
 
15
 
! Отговори
пряка демокрация преди 6 години
Лявото и дясното са една илюзия. Когато им се даде власт, всички злоупотребяват с нея. Единствената форма на народно управление, която се доближава до утопичния (за съжаление) анархизъм е првката демокрация и ежедневния референдум. Т.е. - тотално премахване на законодателния орган и предаване на властта в ръцете на народа. В бъдеще би могло всеки проблем да се гласува в онлайн платформи. Това в момента не е демокрация. Днес, 4 г.за едно правителство е прекалено дълго време. Животът е динамичен
85
3
 
12
 
! Отговори
до 148 преди 6 години
До АнонименГермания проблеми с бежанците няма,те просто мачкат германци с камиони,взривяват ги и изнасилват германки.Ама то това не е проблем.То и в цяла Европа няма никакъв проблем с бежанците.Ти мухл.льо да не си германец,че им знаеш проблемите.
84
1
 
20
 
! Отговори
асанца преди 6 години
тя напълни германия с врагове на германия, мигранти и бежанци, олеле боже.
83
1
 
12
 
! Отговори
до 146 преди 6 години
На това му викат хибридна война.ЕС беше нападнат,целта,разпад и разидинение в ЕС.Ако си отговорим на въпроса кой има полза от това,ще си отговорим и на въпроса,кой изпрати бежанците.Ако няко вярва че изведнъж един милион бедняци от БИ и Африка изкараха по 6000 евро на калпак за да стигнат до Европа,не е добре.
82
12
 
5
 
! Отговори
do 146 преди 6 години
Да това са руски ***,и те наистина експлоатират темата за бежанците.Те бежанците за това и бяха качени на лодки и засилени към Европа,точно от този същия човек който плаща и на тези ***.Както каза един път Меркел,кратко,ясно и тактично'' Бежанската вълна,умишлено причинена или случайна,ние не можехме да оставим хората да *** в морето''.Да,бежанците бяха умишлено засилени към Европа,да,не случайно след това почнаха атентатите,и не случайно това се превърна в мото на троловете.
81
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Римляни vs бежанциТова са руски ***, които се опитват да експлоатират темата за бежанците при всеки повод защото нямат какво лошо да кажат за Германия.
80
3
 
11
 
! Отговори
Римляни vs бежанци преди 6 години
Чудя се колко от коментиращите всъщност са били поне един ден в Германия. Толкова апокалиптични прогнози за Европа, бялата раса и т.н... Не че е чист етнически рай и върховен европейски национализъм, обаче в сравнение с нашето огромно проблемно малцинство си е направо рай. Във всеки голям германски град, разбирай над половин милион, има гето с чужденци (смесени). А сега въпрос: Кажете ми един български град над 20 000 души население без *** махала?
79
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Стара, луда" и не знам каква си "баба", но ще набива канчетата, още четири години, на такива "мъжкари и умници" като Тръмп, Ердоган и Путин.
78
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идването на Алтернатива за Германия в парламента е много лоша новина за Русия. Те ще натискат за още санкции и крайна политика спрямо Русия.
77
2
 
17
 
! Отговори
месара преди 6 години
другарката меркел претопи чистата раса , сега остава немците да почнат да носят бради и да си сменят имената ! от победата и няма да излезе нищо хубаво , изнасилванията и разходите по неините " мигранти " в Германия ше се увеличат . лошото е че сега ще почне още по голямо заселване на " мигранти " из цяла Европа , а който и се опълчи - санкции ! явно англичаните предусетиха това и на време се махнаха от тоя измислен ес , дано и други държави ги последват , защото действията на меркел са страшни
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 139*** чети римляни с истинското им име както им казваме в Бг.
75
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тези мигранти! В Бг има много по-голяма вероятност да загина на пътя или да ме пребият ***, отколкото да ми направи нещо лошо мигрант в Германия.
74
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ODESSAКакво унищожи бе безсилен руски ***. Гледай цифрите и статистиките и тогава се опитай да кажеш нещо ако можеш да мислиш разбира се.
73
2
 
10
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Бабетката или е суперлицемерна, или съвсем се е самозабравила!С оглед на случващото се отличен резултат за нея и само 13% за АзГ.Реално погледнато,след всичкия терор от страна на мигрантите,трябваше да е поне 20%.Но затова са си виновни от самата партия(АзГ)-нямат прилична икономическа програма.Което не е чак толкова трудно да се направи.
72
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел е голям политик. Честита победа! Продължавай да водиш Германия към светли бъднини!