Меркел разочарована от резултата, Шулц призна загубата

Националистите в парламента – ново предизвикателство
24 сеп 2017 21:37,
192
Меркел разочарована от резултата, Шулц призна загубата
Снимка: Reuters, архив

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е очаквала по-добър резултат на изборите за Бундестаг, предадоха ТАСС и Франс прес.

Според нея влизането на националистите в парламента е ново предизвикателство.

Блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християндсоциалния съюз (ХСС) ще състави правителство, увери тя. По думите й задачата на ХДС/ХСС е да си върне избирателите, преминали към крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ).

Преди изборите партията на Меркел си бе поставила за цел да събере поне 40 процента от гласовете, припомня АФП. Според резултатите от екзитпол на германски телевизии блокът на канцлерката получава между 32,7 и 33,3 процента.

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц призна поражението на партията на днешните избори за Бундестаг, съобщиха агенциите. Пред съпартийците си той заяви след обявяването на резултатите от екзит половете, че партията не е постигнала поставените на изборите цели. "Ние ги загубихме".

ГСДП получава между 20,2 и 20,8 процента от гласовете, което е най-лошият й резултат след Втората световна война. Досегашният й най-слаб резултат е бил през 2009 г. - 23 процента.

Председателят на парламентарната група на ГСДП Оперман заяви, че Шулц ще продължи работата по обновяване на партията.

Самият Шулц също каза, че иска да остане на поста въпреки загубата. Той определи случилото се на изборите, където възход беляза националистическата партия Алтернатива за Германия, като особено депресиращ факт и като повратен момент.

"Ясно е, че решението за приемане на мигрантите раздели нашето общество. Това е велик акт на човечност който някои възприеха като заплаха за другите. Ние не успяхме да убедим народа, че Германия е достатъчно силна, за да не остави никой извън нея", каза Шулц.

Той определи днешния ден като "труден и горчив ден" и призна, че ГСДП не е успяла да запази и да разшири традиционния си електорат.

Шулц потвърди и изявлението на партийни представители, че неговата партия няма да влезе в нова управляваща коалиция с Меркел.

"Напълно ясно е, че електоратът ни изпрати в опозиция", заяви той. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Унищожител на ЕвропаСега Меркел сложи край на европейската култура и нации като внесе милиони араби и терористи.RIP Europe!...рип-европа направи този, който насочи бежанците към европа.хайде спомни си хрнологично - кога, по кое време се поллучи най-големият бежански поток към европа?да ти кажа ли кога стана, защото ми направи голямо впечатление?! няколко дни след като мечката влеза в сирия и почна "да дупчи" ... тогава понекоха скакалците към европа! направи справка да ако си забравил!
30
3
 
12
 
! Отговори
До чъки преди 6 години
Чъки, лекувай се бе човек. В психодиспансерите има лекарства които подтискат злобата. И Споко!!!! Рашките и рублата са като черния гологан - не се губят.
29
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
долу империята злото - Русия. Да живее Европа!
28
3
 
31
 
! Отговори
Край преди 6 години
Само да ви напомня НЕМСКАТА верига лидъл изтри кръстовете върху църквите от Санторини. Всичко ОК ли е с Германия?!
27
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Губи над 80 места!Но нека си припомни какво направи преди две години! Там е отговорът за днешния й резултат.Това е последният й мандат, който дай боже да не изкара!
26
2
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Върху Германия тежат редица ограничения наложени от победителите от ВСВ. Дебилия оризар от СК има повече армия и суверенитет от Германия. Избирателната и система е направена като на колониална държава - германците нямат шанс да изберат ЛИДЕР колкото и да си гласуват. Комсомолката - бабура от ГДР ще учи Европа на демокрация.
25
21
 
8
 
! Отговори
чъки преди 6 години
Щом русофилите вият на умряло значи всико е наред.А това че националистите влизат в бундестага,още по зле за тях.Германските националисти най мразят Русия,забравихте Адолф че затри почти цялата ви мама Раша.Скоро комунизма и исляма ще бъдат изтрити от картите,неизбежно е русофилчета,разберете го.Еволюцията не прощава на бавно развиващи се индивиди и държави.
24
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
все пак, германците, колкото и да са изчанчен народ (във всяко едно отношение и най-вече в оная работа), избраха по-малкото зло, отколото фашагите от тяхния "патриотичен" фронт...
23
6
 
25
 
! Отговори
Агата преди 6 години
Исляма ще смаже християнството и това е поредното доказателство ! Както в България тачат ромите така в Европа тачат исляма !
22
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някакъв изпушил русофил ***, че администрацията я Германия била 15 милиона и вдички били за Меркел. По,-долнопробни лъжи отдавна не бях чел. Но такова е нивото на копринкаджиите.
21
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германската политика е срещу Европа и срещу ЕС и Великобритания първа го каза на глас, с политиката на отворени врати за мюсюлмани нищо добро не чака континента! ЕС вече е номенклатура изключително и само на немците, а от тях света нищо добро не е видял и няма да види. Историята се повтаря
20
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немските канали предават на живо дискусията на живо между председателите на 7 те партии от новия немски парламент , Фрау Меркел ги мачка яко и всички заедно мачкат афд .Честито и браво фрау канцлер.
19
3
 
21
 
! Отговори
Край преди 6 години
Германците били трета икономика в света ли - а да одиш пак да броиш. Преди 70г. Германия можеше да се бие с целия свят. Днес е едно политическо джудже без армия и с никаква тежест в световната политика.
18
4
 
15
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Меркел Акбар ! Ако не е пияницата Меркел да пусне ислямистите ....кой ще е*е германките ? Германеца за нищо не го бива даже и бира не може да пие като едно време !
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА ! 20И за децата беше ясно, че ще преназначат бабичката, за да продължи да съсипва Европа и да я пълни с талибани...кого трябваше да изберат швабите, според теб?посочи алтернативата, можеш ли?
16
23
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА! преди 6 години
Меркел пак им разказа играта!Велика е!
15
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ли руските *** са изпаднали в бяс?
14
25
 
5
 
! Отговори
Меркел спечели преди 6 години
Меркел спечели, а Русия напълни гащите, защото санкциите на ЕС срещу путиновата клика ще продължат...
13
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 32 процента са само от нейните хора. Знаете ли каква администрация храни Германският народ? Е няма как да знаете когато гледате нещата от хиляди километри. Администрацията е над 15 000 000 души. Знаете ли какво означават тези милиони администрация от която едва 5 000 000 вършат някаква работа. Това означава че ако не гласуват всички 60 000 000 които имат право на глас печели този на който е администрацията. Същото се получава като при вас в БГ. Информацията ви я давам от първа ръка!
12
5
 
46
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Какви избори бе, наивници !?И за децата беше ясно, че ще преназначат бабичката, за да продължи да съсипва Европа и да я пълни с талибани.