Президентът Щайнмайер: Отидете и гласувайте!

Прогнози: Крайнодясната "Алтернатива за Германия" влиза в Бундестага
Обновена: 24 сеп 2017 12:48 | 24 сеп 2017 12:46, Анисия Иванова
11
Президентът Щайнмайер: Отидете и гласувайте!
Снимка: БТА

В Германия се провеждат парламентарни избори, избирателните секции - общо 73 500 по цялата страна - бяха открити точно в 8 ч (9 ч бълг. време), предадоха ТАСС и ДПА.

Очаква се германските избиратели да дадат четвърти мандат начело на правителството на канцлерката Ангела Меркел, а в същото време да изпратят за първи път в парламента и националистическата и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), отбелязва ДПА.

Още по темата

Право на глас имат 61,5 млн. души. Съгласно сложната избирателна система в страната всеки от тях има два гласа - един за партията, която желае да победи, и втори - за кандидат от своя едномандатен избирателен окръг.

Наблюдателите отбелязват, че често избирателите гласуват за една партия, но за кандидат на друга в своя окръг.
Очаква се консервативният Християндемократически съюз на Меркел да спечели между 34 и 36 на сто от гласовете според последните предизборни анкети от петък. ХДС се надяват на макар и малко мнозинство заедно с пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия или със Зелените, или за трипартийна коалиция с тези две по-малки партии. Очаква се СвДП и Зелените да получат съответно 9 и 8 процента.

Ако това се окаже невъзможно, ХДС ще трябва да продължи досегашната си "голяма коалиция" със социалдемократите от ГСДП, които се очаква да получат между 21 и 22 на сто. За АзГ се очаква да гласуват около 11-12 на сто от избирателите.

Тази партия за малко не успя да преодолее изборната бариера от 5-те процента за влизане в парламента на предишните избори през 2013 г. За първи път в 60-годишната история на Германия крайнодясна партия ще бъде представена в Бундестага, посочва ДПА.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова гражданите да не пропуснат да гласуват. "Гласуването е гражданско задължение. Отидете и гласувайте", писа той в лично мнение в днешния неделен брой на популярния вестник "Билд ам Зонтаг". "Всеки глас има значение, и вашият също. Хората, които не гласуват, позволяват на други да определят бъдещето на нашата страна", посочва президентът.

Щайнмайер е опитен политик, бивш външен министър, който някога бе кандидат за канцлер от ГСДП, отбелязва ДПА.

Избирателните секции трябва да затворят в 18 ч (19 ч бълг. време), след което веднага ще бъдат обявени първите прогнозни резултати от екзит половете. Предварителни официални данни от избирателната комисия се очакват по-късно през нощта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
избирател в Германия преди 6 години
Точно се връщам от избирателната си секция в Германия, където гласувах. Спокойни хора, усмихнати, нормална обстановка. Нищо общо с избори в България.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всеки друг, само не за Меркел!
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трезвомислещите немци са тези които построиха Германия от руините и я превърнаха във икономически гигант.За сравнение Русия я превърнаха във една голяма газстанция,два пъти по голяма от ЕС.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами крайно дясната е нормално да влезе, при положение че в Германия се чудиш къде си.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5И кои са тия "трезвомислещи" немци???? Дето са гласували за гьобелс-чето????? Ха-ха.....че те отдавна немците си работят с Русия и драпат за газта и всички останали бизнес- сделки! А вие си лайте, джафкайте около празните чинийки и разделяйте света на бели и черни! На света му трябва мир и спокойствие, а не краварски изцепки от рода "аз съм по-по-най"......Мух.льо.вци!!!
5
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Афд е любима партия на рускоговорящите немци,които са лесни за манипулиране .Няма как трезвомислещ немец да гласува за тия *** на Путин
4
2
 
16
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Гласуването е гражданско ПРАВО,господин президент.Пожелавам на госпожа Меркел 50% опозиция.Гласувайте,немски жени,срещу бурките,за да не стоите заключени в къщи и да ви бият за всеки протест.
3
0
 
20
 
! Отговори
редник преди 6 години
Днес германците се преброяват !
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гласувайте германци, изринете лудата бабка и сатанизма от Европа !
1
1
 
16
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Послушковците от днес.бг преписват без да мислят - AFD не е нито националсоциалитическа , нито е популистка!Ако сериозен журналист ( какъвто в редиците на днес.бг няма ) си беше направил труда - първо да решершира, и после папагалски да преписва...щеше да види, че програмата им е по-социална, и народоориентирана от тази на етаблираните партии! Аз я прочетох цялата - и съм СЪГЛАСЕН с прочетеното и написаното! Хилядите престъпления на Мурксулските гости - недвусмислено показват колко ПРАВИ СА AFD