Цветан Василев получил убежище в Сърбия

Започна процедура по фалит на негов завод в Парачин
25 сеп 2017 11:00, Елка Василева
25
Цветан Василев получил убежище в Сърбия
Снимка: архив, БТА

Откакто е в Сърбия, банкерът Цветан Василев е поискал убежище в западната ни съседка и го е получил. Макар че Сърбия е длъжна да екстрадира Василев, който е обявен за издирване чрез Интерпол, това не се е случило и до днес.

Това пише сръбското издание "Блиц" в материал по повод започналата в Сърбия процедура по фалит на "Сръбската фабрика за стъкло" в Парачин. Изданието оценява, че скандалният български бизнесмен е довел до фалит завода и то по-специално чрез заем от "Вексилум Балкан", за която фирма се подозира, че всъщност е също на Василев.

Стопанският съд в Крагуевац е започнал миналата седмица процедура по фалит на завода в Парачин заради дълг от 47 милиона евро. Решението за фалит е взето по предложение на предприятието "Вексилум Балкан" от Чачак, което изисква въпросните 47 млн. евро от завода в Парачин. Тази фирма е създадена през февруари тази година, като се подозира, че зад нея стои всъщност Цветан Василев, уточнява сръбското издание.

Още по темата

От Надзорния съвет на завода в Парачин обаче отричат съществуването на подобен дълг.

Цялата история с пристигането на Цветан Василев и купуването на Стъкларския завод в Парачин е обвито в тайна, пише в публикацията на сръбския вестник. Той стъпва в завода през 2012 г. чрез "Сърбиягас". КТБ на Василев е мажоритарен собственик на "Глас индустри", който през 2012 г. купува Стъкларския завод от "Сърбиягас" за 35 милиона евро.

На 18 юли 2014 г. Василев буквално избяга в Сърбия, а дни по-късно – на 28 юли, той беше обявен за издирване от Интерпол, припомня сръбското издание. След това Василев почти без проблеми остана в Сърбия. След предаването му – през септември 2014 г., Висшият съд в Белград не го остави в ареста, а само му забрани да напуска Сърбия и му отне паспорта, като нареди периодично да се подписва в съответното полицейско управление.

Василев по-късно дори е поискал убежище от нашата държава и го е получил, пише сръбският "Блиц" и уточнява, че макар и Сърбия да е длъжна да екстрадира Василев, който е обявен за издирване от Интерпол, тя и до днес не е направила това.

Причината за това Василев да може безпрепятствено да работи в Сърбия според някои източници е близкото сътрудничество на Василев и тогавашния сръбски президент Томислав Николич. Василев е бил един от най-големите спонсори на хуманитарната организация, ръководена от съпругата на Николич. По информация на сръбското издание Василев е дарил 1,2 милиона динара на фондацията. В същото време той е дължал цели 950 милиона динара в Сърбия за ток и газ в завода в Парачин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: сърбияцветан василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия не е длъжна да върне Василев!!
22
1
 
0
 
! Отговори
Маци преди 6 години
Тоя пак е платил на някого за да се откупи...
21
3
 
2
 
! Отговори
Костас преди 6 години
Сами са си виновни сърбите - много добре знаеха, че Василев е истински таралеж в гащите, но въпреки това те му предоставиха убежище. Веше въпрос на време преди да им завърти и на тях една пирамида.
20
4
 
2
 
! Отговори
Todor R преди 6 години
Сърбите се изкушиха от милиардите му, но сега като почнат и там да се пукат балоните му, да видим дали ще са толкова готини.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЛИ ГО ОБЯВИХА ЗА БАНКЕР НА ГОДИНАТА И БОКО МУ ВРЪЧВА ГРАМОТАТА.
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френският президент и президентша да отидат със самолет да го спасят от сърбите. Не сте сами. Сърбите са по-лоши от Кадафи.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сам си дава кредити.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това е то! Нека сега сърбите да го търпят! Ще им източи и техните банки!А още колко фирми ще фалира никой не знае...
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В статията, се забравя да се спомене, че въпросната фабрика си беше закъсала преди Цветан Василев, да я купи. Е, съживи я малко, колкото да изпере парите си. Защо, нищо не се споменава, за това, че България не е протестирала,нито в Интерпол, нито чрез дипломатическите служби за отказа на Сърбия да ни предеде банкера.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не каза Мустака в последните интервюта. Ако искаше наистина да разтресе системата, трябваше да си признае как и той е бил замесен във всичките *** и да говори за събитията последователно и изчерпателно, а не с някакви откъслечни документи, които бил задължен да подписва.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С колко ли от откраднатите пари е платил?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХА ТАКА, АМА И ТАМ ЛИ ЗАПОЧНА ДА ФАЛИРА- ТОЯ ЧОВЕК КЪДЕТО И ДА ОТИДЕ ВСЕ ЩЕ ГО ''изнудват" и "искат ми пари, демек 'хелп корупция- алоу Магнитски" . И СЕГА ДЪРЖАВАТА КАКВО- НАЧИ ФАЛИРАЛА ГО, А, АМА И СЪРБИЯ ЛИ, БЕ, КОЙ СЕ ФАНИ НА ХОРОТО ДА МУ МИСЛИ.
11
1
 
8
 
! Отговори
xdgh преди 6 години
КТБ е сумарността на ограбването на д-вата от всички правителства.Иначе Мустака и банката му ги напънаха,след като той финансира Бюрека да направи партия и вместо да пере парите на ДПС,ГЕРБ и БСП,Мустака реши да затвори кръга и да пере парите на собствена партия.Това никой не го казва и не го пише,дори и самият Мустак,който говори за разни далавери при Сашо Диков.
10
4
 
11
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Треска ги тресе вс. крадци на КТБ - кражба като за последно замислена от серГЕЯ..Сарайте ...подпомогната от сидера и осъществена от Ореха...Чобана ..искрящия...цаца....мвр-то на Йовчо....данса на писана и компания ! ЦВ. Василев ги изигра вс.-остана жив и с компром. док. ! Док. за КТБ са в Сената на САЩ по закона -Магнитски - . Поименно са посочени цаца и ДП. Следва межд. съд...запорир. на сметки ! Ще се бяга май в Раша - при Чайка !
9
5
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Пий си хапчетата!
8
7
 
12
 
! Отговори
boiko преди 6 години
Който го може, си го може навсякъде! Акъл се иска за всички тези схеми! Цветан Василев премиер! Или поне министър на финансите!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 7Май никой няма интерес за го издири.Защо ли?..щото василев държи за топките практически цялата потил-мафия, защото всички с топили пръста у меда... отвори ли уста - всичко пада!
6
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Май никой няма интерес за го издири.Защо ли? Интереси,интереси!!!!!!!!И много манипулации за плебса.Вече като видя кой се показва по телевизиите и съм наясно на кого е човек,кой го покровителства,кой го храни и кой му пъха приказките в устата.Вие не сте ли наясно.Чувствам се унизен,като гледам как ме правят на *** ,как нагло ме лъжат от телевизора по прости от мене хора.
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като страничен наблюдател, уставам с усещането, че василев и банката са по-скоро жертва, отколкото той умишлено да фалирал банката.все пак всички знаем, че практически всяка банка е във фалит във всеки един момент, защото има на практика не повече 15-ина % от това, което води като "актив", при което едно малко "движение за теглене" и ... туто-финито на всяка бамка.ктб е жертва е заговор!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Василев буквално избяга"Доколкото знам, е летял със самолета ...Ще е интересно, да видим, на кой избори, тоя ще е по телевизията и ще "ръси мана небесна" противив някоя партия.