ЕС извади Гърция от листата на лошите платци

Три пъти спасяваната Атина сложена в една група с България
25 сеп 2017 22:52, Екип на Dnes.bg
30
ЕС извади Гърция от листата на лошите платци
Снимка: архив, Reuters

Външните министри от ЕС днес прекратиха наказателната процедура за свръхдефицит срещу Гърция. Това беше сторено по предложение на Европейската комисия, която смята, че Атина е направила „значително усилие“ да консолидира публичните си финанси и да изпълни спасителната си програма.

Еврокомисарят за еврото и финансите Пиер Московиси разчете акта като „признание за гигантските усилия и жертвите, направени от гръцкия народ за възстановяване на стабилността на публичните финанси“.

Процедурата за свръхдефицит отпада, след като от минус 15,1% през 2009 г. бюджетният баланс на Гърция е излязъл на плюс с 0,7 на сто през 2016 г. Така, формално страната слиза под прага за допустимия до 3 процента дефицит по бюджета. Въпреки това съотношението на държавния дълг към БВП остава 179%.
Европейската комисия се позовава и на пролетната си икономическа прогноза, според която Атина ще успее да задържи това постижение през следващите 18 месеца въпреки очаквания малък дефицит през тази финансова година.

"След многогодишни тежки трудности гръцките финанси са вече в много по-добра форма“, заяви естонският финансов министър Томас Тьонисте, чиято страна в момента председателства ЕС.

Според него догодина, когато приключи спасителната програма на Гърция, тя ще може да се върне на световните финансови пазари.

Подобен оптимизъм се споделя и от шефа на Европейския спасителен механизъм, който плаща на Гърция по спасителната ѝ програма, Клаус Реглинг. Той заяви през юли, че очаква Атина да приключи успешно програмата си и да излезе от нея следващото лято.

Така в черния списък на ЕС от държави с небалансирани бюджети останаха само Франция, Испания и Великобритания.

Гърция ще бъде преместена сред групата страни, чиито бюджети Еврокомисията наблюдава детайлно. Сред тях е и България. Процедурата за свръхдефицит срещу България беше закрита през 2015 г., но ЕС продължава да мониторира отблизо бюджета заради прекомерни дисбаланси, основно в резултат на задлъжнялостта на фирмите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Гърцияессвръхдефицит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво става с визите за САЩ? САЩ имат договор за безвизов режим с ЕС, а България вече 10 години е член на ЕС и сочена за отличничка по финансова дисциплина, сега наравно с Гърция. ЕС наложи ли реципрочно визи на САЩ?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай Тошоот край време друго не е имало, та едни крадци и мошенници колкото и да дерибействат не ще могат да променят естествените процеси
5
11
 
19
 
! Отговори
бай Тошо преди 6 години
Докато не изчезне капитализма справедливост няма да има.
4
3
 
7
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Нормално, когато спреш да плащаш те отписват напълно. Ни кво чакаме още???? Така е демократично, а основните активи в гърция вече са на чужденци, китай, русия. Германия основно, италия сащ и т.н. светло но бедно бъдеще ги чака, който е в шенген еврозоната и ес едновременно е така
3
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е двойкаджията на балканите.И малкото и кадърен пролетарят е изсмукан от световната икономика.Гърция все още не се е предала и може да бъде местен двигател на идеи и капитали.
2
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей това се казва несправедливост. Докато гърците тропаха сиртаки години наред и папаха европари, ние все стягахме колана и гледахме да сме финансово послушни пред Европа, пък дано да ни извадят от тази група. И сега какво? Пак сме заедно. После нека някой да ми каже, че се отказали от двете скорости в Европарламента. Скоростите ще ги има, докато България съществува. Никога милата ни Родина няма да я допуснат да стане равна на другите страни. За жалост.
1
4
 
33
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Пълен та..к! Не, че Гърция се е справила, напротив! обаче списъци от тоя род са манипулативно агит-табло на ЕС! В тях награждават послушните или наказват непослушните!