"Известия": Украинизацията на ЕС – примерът на Каталуния

"Става дума за борба за правата на европейски граждани"
25 сеп 2017 17:45, Елка Василева
67
"Известия": Украинизацията на ЕС – примерът на Каталуния
Снимка: архив, Reuters

Из улиците на Барселона и в цяла все още испанска Каталуния започнаха безредици. През изтеклата седмица обстановката се нажежи до крайност. Мадрид е готов да обяви извънредно положение в благополучната и богата провинция.

Всичко идва оттам, че каталунският парламент е насрочил за 1 октомври референдум за независимост. И колкото повече наближава плебисцитът, толкова повече расте градусът на истерията в Мадрид.

Вместо да започнат конструктивен диалог с автономната власт, централните испански власти избраха пътя на репресиите и натиска. Което естествено не се вписва в декларираните от ЕС принципи за свобода на мненията и право на референдум по всички въпроси, пише Алексей Мартинов, "Известия".

Редица лидери на автономната област са арестувани, иззет е тиражът на подготвените бюлетини. Мадридският съд спешно съчинява решения срещу каталунските водачи. От арести до всекидневни глоби по 12 000 евро за призиви към референдум.

Още по темата

Какво наплаши толкова кастилците? Защо ги е страх толкова от този вот?

Във Великобритания например преди три години се състоя референдум за независимост на Шотландия, чийто инициатор бе Шотландската национална партия. Британските власти обаче отхвърлиха силовия път за опазване на териториалната цялост, демонстриран днес от Мадрид. Правителството в Лондон не жертва своя имидж, нито погази европейската демокрация.

Въпреки силния кариерен риск премиерът Дейвид Камерън сам оглави тогава усилията, насочени срещу излизането на Шотландия от Обединеното кралство. Оставил всичко настрана, той лично ръководеше агитационната кампания и правеше совалки, за да придумва шотландците. И в крайна сметка Великобритания остана в същите граници.

Година по-късно премиерът не успя да склони британците да останат в Европейския съюз. За което плати с кариерата си. Брюксел не си поплюва. И мнозина наблюдатели съзират зад твърдите не по европейски действия на Мадрид спрямо благополучна Каталуния позицията на евробюрократите. Без да ги съгласуват с Европейската комисия, испанските власти не биха посмели да се впуснат в такива "вихрени кастилски веселби".

Историците припомнят днес събитията отпреди 80 години, когато войските на Франко фактически превземат Каталуния, смазвайки разцъфващата там демокрация. Днес Мадрид вкара в Каталуния националната гвардия. Утре ще въведе извънредно положение.

В отчаян апел към разума и европейската демокрация лидерът на автономна Каталуния публикува статия в един от европейските всекидневници с най-висок тираж - "Гардиън", за да обясни позицията на каталунския парламент по предстоящия референдум. Позова се на международното право и правото на национално самоопределение, изтъкна специалния автономен статут на областта в държавата и преките легитимни избори за местен парламент, накрая и противоречието в самите испански закони. С упрек към Мадрид, че вместо диалог за статута на Каталуния и съвместно добросъседство каталунците са получили вълна от прекомерно насилие и репресии.

Отговорът на евробюрократите прозвуча сухо. Брюксел уж не се месел във вътрешните работи на страните членки на ЕС.

Каталунците излязоха на улиците. Не за да бранят - или не - идеята за отцепване от испанската корона. Излязоха, за да бранят правото си на референдуми по съществени въпроси. Което естествено е затвърдено и в закона.

Т.е. въпросът вече не опира до независимостта - до това кой е "за" или "против". Въпросът засяга "правата". Правата на европейския човек, толкова шумно декларирани в ЕС, че вече няколко поколения европейски народи се раждат убедени в реалността на тези права.

И докато резултатът от евентуален референдум едва преди седмица се очертаваше като "фифти-фифти" (също както в Шотландия през 2014 г.), сега вече виждаме народна борба срещу деспотията на метрополията, борба за правата на европейски граждани.

Централните испански власти блокираха официалните сайтове на каталунските власти, вкараха в Барселона войски и тежка бронирана техника.

Едва преди 10 години бе невъзможно да си представим подобен сценарий в просветена Европа. Днес това е реалността. Както бе невъзможно да си представим, че вълната на миграционната криза ще вкара в Бундестага ултрасите-националисти от "Алтернатива за Германия" и ще ги направи едва ли не третата политическа сила във водещата страна от ЕС.

И накъде се носи днес Европа, стегната в оковите на ЕС?

С оглед развитието на нещата забавните сентенции на киевските водачи от последните години, че "Украйна е Европа", не изглеждат чак толкова лишени от здрав разум.

В ЕС тече днес "украинизация". Методи, използвани от украинските власти в Донбас и навсякъде в страната, влизат в арсенала на евробюрократите. Страхувам се, че случаят с Испания не е последен.

И този поглед оцветява в съвсем различни багри всички проблемни въпроси на колективния Запад към Русия, засягащи Южна Осетия, Абхазия, Приднестровието, Донбас и т. н. Естествено и Крим, намерил силите и мъжеството въпреки всичко да се опре на международното право и да се върне "в родното пристанище" през март 2014 г.

Воалът от прекрасни думи за демокрацията и човешките права се свлича от ЕС, както падат есенните листа от дърветата. След есента винаги идва зима.

/БТА/


67
Още по темата: ИспанияЕСКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 1 година
Новините от Каталуния не са от вчера, ама чак сега ги обвявяваме и то през погледа на "Известия" - все едно руснаците пак са виновни.

Абе ей както "правите новини" такова и ще е отношението към вас!
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има един филм в който се говори как ще се направи световно правителство чрез комфликти разделения локални войни докато на стадото не му писне и само ме поиска това и този план си върви и всички са замесени и путин и западните рептили и американските посше си чакайте и чиповете...скоро
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 60

Крим на референдум реши да се отдели от Украйна, а Украйна се опита да попречи. Каталуния на референдум се опитва да се отдели от Испания, а Испания пречи. Като че ли все пак някаква аналогия между събитията съществува, не мислиш ли?
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България експрезидентът ни убеждаваше, че не можем да решим на референдум броя на депутатите щото това противоречало на конституцията. Референдум по въпроси, решени в конституцията бил невъзможен. А как стои въпросът в Испания с референдуми, насочени против испанската конституция...
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам връзка между Каталуня и Украйна. Никой не е давал 5 милярда за пропагандиране на разцепването от Испания. Никой не е обучавал в организирани безредици в съседни страни ултранационалисти с промити мозъци. Никой не е корумпирал университетски преподаватели и журналисти за да продават интересите на родината си. Никой не е обучавал политическите им лидери на специални методи за организиране на протести, водещи до гражданска война.
58
0
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До anonimen
По принцип разпада е неизбежно нещо. Втори закон на термодинамиката.
Ентропията е най-лошото нещо :(((
Колкото и да са хубави американските самолети и руските танкове в крайна сметка винаги стават на прах. Това е :)
57
4
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Почне ли всичко да се разпада, не е много добре
56
4
 
7
 
! Отговори
А преди 1 година
До Анонимен 52
Тя да не е поробена бе глу пак ! Каталуния, както и останалите области в Испания доброволно и демократично е подписала настоящата конституция, но от няколко години една група политици националисти започнаха масова и много агресивна сепаратистка пропаганда, без да спазват испанското законодателство, вероятно за да прикрият крупни финансови далавери, започнали да излизат наяве. А лековерни хора има много, но те не си дават сметка, че просто е използвано националното им чувство !
55
3
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Значи другаде може,но на запад не?!Спомнете си Косово,не забравяйте Северна Ирландия и баските,Корсика,южна Италия.Мамини демократизатори.......
54
2
 
4
 
! Отговори
тато преди 1 година
До Ани

Това не са го измислили руснаците, сам се сети кои са.
53
7
 
4
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Разделяй и владей! На рашките им се иска сега да има раздор в Европа защото при тях работата е вързана с конец. Това по-което ги държи заедно е навикът и страхът че "сега лошо, ама след разпада - по-лошо".
52
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее свободна Каталония ! Всички империи рано или късно се разпадат, процесът е необратим. Следва Еускади (Страната на баските), после Шотландия, Уелс, Бретан, Бавария, Валония и т.н. Империята ЕС съвсем скоро ще замине на бунището на историята, където й е мястото.
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Украинизация" - нещо не се вписва в тази ситуация.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никак не сте запознати със ситуацията в Испания но пишете колкото да се каже че участвате еъв форума......не всички...
49
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мурзилчето дето е писало тази статия е добре да не гледа в чуждото канче и да критикува европейските държави защото на Русия тепърва й предстои вторичен разпад. Е да, той ще е след ерата "Путин", но несъмнено ще дойде. Просто всички империи рано или късно свършват така. И нямам предвид само Чечня и Дагестан. Татарстан е следващия, Далекоизточната република, Сибир... А какво ли да кажем за Кьонигсберг-Калининград отвсякъде заобиколен от ЕС.
48
6
 
3
 
! Отговори
EMIGRANT преди 1 година
MAI NE6TO NE MI SE VRAZVA SRAVNENIETO NA KATALUNIA I KRIM.NI6TO OB6TO! BOGATSTVOTO NA KATALUNIA SE DALJI NA ESPAÑA,NA C9LATA DARJAVA A NE NA N9KAKVI SI IZMISLENI POLITICI.AKO IZL9ZAT OT ISPANI9,NO SLED KATO SE IZDALJAT ZA VSI4KO,KOETO E NAPRAVENO ZA T9H,6TE SE VURNAT V PARVOBITNO OB6TINNI9 STROI!
47
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа е толкова безродна, че защитава сепаратистите и едва ли не ги представя за герои в един от собствените си съюзници
46
4
 
31
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
След като е възможно държавите от бившият СССР да се разпаднат както и тези на западните балкани, така би трябвало и Каталуния да избере своят път. Мадрид ако не се съгласи с референдума, това означава диктатура.
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41 Анонимен
А, случайно да ти мирише на африканска бежанска " сабя" ?
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 39 юбералес
" нод всичко" Deutsch über alles. това е девизът в нацистка Германия преди втората световна война. И, непетни този девиз със свойте сороски драсканици