Кюрдска държава ще има! Кога и в какви граници?

Журналистът Тайфур Хюсеин пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 25 сеп 2017 14:31 | 25 сеп 2017 14:15, Екип на Bloomberg
150
Кюрдска държава ще има! Кога и в какви граници?
Снимка: Pixabay

Кюрдите са най-голямата етническа група, която няма своя собствена държава. В бъдеще несъмнено ще има такава държава. Въпросът е кога и в какви граници, и именно за това се води спорът - за границите, а не дали ще има такава държава или не. Това каза журналистът Тайфур Хюсеин в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Въпросът е свързан най-вече с териториалния въпрос, защото трите държави - Ирак, Иран, Турция и Сирия, се опасяват, че ако референдумът, който се провежда днес, е успешен, това ще доведе до реакция и в Турция, и в Иран, и в Сирия, обясни гостът. "Не трябва да се забравя, че след Втората световна война, когато наистина международното положение беше доста критично, имаше една държава, създадена в териториите на днешния Иран - това е република Махабад през 1946 година. И лидерът Масуд Барзани е роден именно там".

"Кюрдският лидер Масуд Барзани посочва, че през последните 25 години, като страна в спора, са доказали че са надежден партньор. Турция е страната, която изнася петрола от тази част на Ирак, и търгува с него. Благодарение на Ердоган Иракски Кюрдистан е в толкова добро положение в сравнение с останалата част на Ирак. Регионът има облик на държавно формирование. Това не може да се каже за останалите части. С оглед на изминалите 25 години лидерът Масуд Барзани е гарант за добрите отношения с Турция. Но дали след резултатите от днешния референдум това ще се запази, това е друг въпрос".

Със сигурност ще бъде успешен референдумът и социологическите проучвания го показват, но не трябва да се забравя, че това в прекия смисъл няма да има отношение към конституцията на Ирак, каза още събеседникът.

 Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgariа


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен74 -Ние сме авангарда и ариергарда на Османската Империя Ясен ли съм?
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Барзани е човек на Ердоган, привидно Турция ще е против новата държава. Сега ще се задейства план за унищожението на това формирование, като спасителят, ще е от север, който ще даде някаква автономия на региона под турска власт.
76
3
 
2
 
! Отговори
fhvthcu преди 1 година
Трябва да проумеем, че държавата е една територия. Важен е отделният човек: в какви условия живее, какво здравеопазване, образование, инфраструктура ползва, каква храна яде, какъв въздух диша, каква вода пие. Границите падат. Войните за територия са безсмислени. Едно време не е имало държави, а племена и хората пак са живеели. Може би е минало времето на държавата като устройство на територията?
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер, Турция се разпада ... Доживяхме, ЕЙйййй !
74
4
 
9
 
! Отговори
fhvthcu преди 1 година
Това с Кюрдистан ми прилича на театър: първо обявяват независимост, а после след няколко години се присъединяват към Турция. Обявява се турско-кюрдска федерация. И вълкът сит, и агнето цяло. Иначе считам, че кюрдите като всеки друг народ имат право на самоопределение и държава, както и палестинците. Смятам, че американската игра е доста двулична: управлявани от евреи, в силна взаимна зависимост със Саудитска Арабия, пръв съюзник на турците, насъскващ същевременно кюрдите
73
5
 
12
 
! Отговори
fhvthcu преди 1 година
Що за нахалство да сте в чужда държава, а да искате да се съобразяват с вашите традиции? Аз като съм в Германия се стремя да се държа като местните хора у да не натрапвам присъствието си. Като съм в Турция се съобразявам с местните обичаи и закони. Защо турците решавате, че където и да отидете другите трябва да се съобразяват с вас и си правите една малка Турция? С какво си мислите, че сте повече от другите хора?
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Кюрдистан стане факт,
Крим остава руски и санкциите падат.
де го бутат, де се пука.
Германия е за...
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я има, я - не.
70
5
 
8
 
! Отговори
До невиждащия преди 1 година
Ти от кое племе си?Вярно е,че и от българите има ***,но са много малко и доказателството е,че все още майка ти и баба ти взимат детски за тебе и братята ти.Защото ние,българите работим,плащаме данъци,от които вие,ромите живеете.Естествено и от вашето племе има кадърни хора и аз познавам един-двама.Но са толкова малко,че изобщо не си струва да ги споменаваме.
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция и Ирак се готвят да влязат в северен ирак, ще има патаклама. Вече е решено Киркук го взема Турция а Мосул Ирак
68
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А така.И аз съм съгласен да има ромска държава,както е писал някакъв прабългарин по-рано.Да се отчужди някаква територия.Да се заселят там всичкото ром.И да почнат да си градят държава.Обаче-да им се вземат българските паспорти-вече няма да са българи.Да се спрат всякакви социални помощи.Да се охранява много строго границата с тази нова държава.И да видим колко ще просъществува това творение.Като няма какво да крадат и от къде да взимат помощи да ги видим как ще живеят.
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

за първи път чувам мюсюлманин да ходи с обувките из къщи,
това някаква нова руска секта с митрасвамигуру ще да е
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като планината ви е малка след 10години, ще има експедиция до Марс отидете там.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм с обувки. Вие си ходете и боси ако искате
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА

простирай се според чергата си, да не те болят после петите!
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха. Ако за вас е тясна какво да кажат Индия и Китай.
62
21
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
НИЕ СМЕ ТУРЦИ, ЗА НАС НЯМА ГРАНИЦИ И ДЪРЖАВИ, НЕ СМЕ ОГРАНИЧЕНИ,
НАШИЯТ ДОМ Е ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ :))))) И ТУРЦИЯ НИ Е ТЯСНА ВЕЧЕ
61
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година един Афганистанец пребиваващ в Харманли беше писал в фейсбук да не идват в България, защото нито християните са християни нито мюсюлманите са мюсюлмани и, че много бият и българите и *** и мюсюлманите. Така, че не сте никакви турци а чисти Българи.
60
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааааа не искате и да чуете за Турция. Стигнах до извода, че сте си чисти Българи само се правите на мюсюлмани.
59
32
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като в Турция ви е по добре, защо по време на комунизма много от вас не заминаха а си останаха в България. Нищо не ви пречи и още сега да отпътувате за любимата ви държава.