В Германия за изборите: Кошмар, изумление, исторически поврат

Резултатът от този наказателен вот ще промени дълбоко Германия
25 сеп 2017 13:00, Елка Василева
75
В Германия за изборите: Кошмар, изумление, исторически поврат
Снимка: Reuters

"Кошмар", "изумление", "исторически поврат": германските вестници се надпреварват в търсенето на силни думи, за да опишат шока от развитието на вчерашните избори, белязани от пробива на националистическата десница, предаде Франс прес.

Плесница за Меркел, разгром за Шулц, шокиращ успех за "Алтернатива за Германия": резултатът от този "наказателен вот" ще промени дълбоко Германия, отбелязва популярният в. "Билд". Кошмарна победа за Ангела Меркел, обобщава най-четеният вестник в Германия.

Още по темата

Сензационният напредък на десните популисти представлява исторически поврат в германския политически живот, който се характеризира с култура на консенсус и цивилизовани дебати, а сега навлиза в епоха на много по-сурово и конфликтно поведение, посочва консервативният всекидневния "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В редиците на консерваторите цари униние и главният отговорен за това е ясен, коментира десноцентристкият ежедневник "Зюддойче цайтунг".

Ангела Меркел може да остане канцлер, тя постигна "стратегическата си цел", но плаща висока цена: управляващата коалиция беше сурово наказана. АзГ влиза в Бундестага с подкрепа, надхвърляща 10 процента, и ще бъде изключително трудно да се състави солиден управляващ съюз за следващите четири години, подчертава в електронната си версия сп. "Шпигел".

След като социалдемократите изключиха категорично възможността да управляват отново с Християндемократическия съюз, Меркел няма друг избор, освен да договори коалиция със Зелените и Свободната демократическа партия, които се завръщат в Бундестага, след като бяха извадени от него на изборите през 2013 г. Бъдещето на една такава коалиция обаче изглежда несигурно, отбелязва Франс прес.

Грозящата ни коалиция между ХДС, Свободната демократическа партия и Зелените ще е само един изтощаващ съюз, който няма да изтрае през целия следващ четиригодишен период, предрича "Франкфуртер алгемайне цайтунг".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: Германияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 29Макрона, на вчерашните избори го опраскаха и него :-)
20
2
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Пак ли Путин! Нали всичко беше беседер :-)
19
0
 
9
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Политиците не може да налагат ценности над обществата. Те трябва само да разпознават насилието и да го наказват. Всеки погрешен начин на мислене се проявява с посегателства, кражби, убийства, агресия. Когато държавата наказва това насилие, тя всъщност променя ценностно обществата и това е достатъчно. Но днес тя контролира и хората, които не извършват никакво насилие, а искат да са свободни. Държавата става агресор, като налага определена идеология над семействата през политиката.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Позицийте на АзГ в Германия и ЛьоПен във Франция, са предвесник на нещо което, всички се опитват да заметат под килима, но май няма да могат.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега като спечели тая ве .. щи .. ца защо не казват че путин има намеса в изборите , представяте ли си ако бяха спечелили десните какво щеше да е
16
1
 
13
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Ако политиците нямаха толкова голяма власт, ако се занимаваха с основните функции на държавата, обществата нямаше да са раздирани от противоречия. Просто щеше границите да са сигурни и непристъпни, престъпниците да са в затвора, улиците да са чисти, а хората да бъдат оставени на свобода всеки да живее и разсъждава както намери за добре. Опасни идеологии няма, когато мислиш опасно, ти действаш опасно, ако държавата наказва насилието, това е достатъчно.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък аз си мислех, че само ГЕРБ и само в БГ се фалшифицират изборите.Явно и там си имат някой такъв като Цветанов, или по-точно учител на Цветанов.Нали ГЕРБ се учат от Меркел.
14
1
 
8
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Цялата тази мъка идва защото обществата не са оставени на мира, да живеят по съвест. Има хора, които си измислят нов ред и опитват да го наложат над света. Без значение, дали ще е с насилие като при комунизма или с пари и манипулации, като в демокрацията, това е насилие над свободната мисъл. Страдат самите лобита, които не са успели да постигнат целите си. Но страдат и обществата, защото знаят, че политиците имат твърде голяма власт, да променят из основи живота им, които и да са те.
13
1
 
27
 
! Отговори
цената на успеха преди 6 години
Меркел отново доказа колко хитър политик е. Колкото и непопулярни мерки да прокара, всичките негативи обра коалиционния и партньор. Така и Тиквата вече трети мандат не можем да го махнем, все коалициите обират пешкира, а той излиза сух от водата
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел и Тиквата са на един кантар.Бабушата срина цяла Европа,а *** ни остави само едни дефектни магистрали.
11
0
 
7
 
! Отговори
до 12 Циник преди 6 години
Кък бе ! Неможе да бъде ! *** има ли такива изтребителе у Врачанско ?
10
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сьд за меркел вьн ам бази от германия зелените с турския си вожд сатроянския кон на султана
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз пък си мисля че вота е подменен и че десните са спечелили с мнозинство , а ако е истински значи германия е вече ислямизирана и германците нямат право на глас
8
2
 
19
 
! Отговори
хммм преди 6 години
...получихме сведение че в джамиите в Берлин и Париж днес са се дупили 2 пъти по-дълго...от сградата на бундестага в Берлин се е носила невъобрзима воня, а улиците били препълнени с линейки в близост тия които не са получили инфаркт имат тежки стомашни разстройства...маман шламп Мути била хваната с двама манaфа в спалнята. Даже и на германските овцИ им писна от тоя папагал "мислите ми са със загиналите ще се справим" Че и пак се кандидатира, това е срам, тя се провали, приемете го..безсрамница..
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами какво чудно има ? шепа политици да рушат изграденото с много труд от всички ..трябва да им се радват ли ? Тука е същото с разликата, че тука политици са най-големата ***
6
3
 
54
 
! Отговори
майстор преди 6 години
Германските градове са заприличали на ислямско гето. Днешна Германия няма нищо общо с онази чиста и подредена Германия преди 10 години. Тъжно е но това е резултатът от политиката на Меркел.
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е германците да отхвърлят американската окупация. Най-големия ужас на американските стратези, които те открито признават, е Германия в съюз с Русия. Т.е. възраждане на геополитическия Бехемот, който да се възправи срещу Левиатана.
4
2
 
25
 
! Отговори
Чичо Куре преди 6 години
Аз не съм ТОЛЕРАСТ и никога нема да бъда! Анадънму?;))))
3
0
 
43
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Началото на края на толерастията.
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха фалшификациите на юдо-масоните Мрекел щеше да е на 3-то място.