Каталунският лидер Пучдемон заплашен със затвор

Предупреждението отправи испанският главен прокурор
26 сеп 2017 08:37, Елка Василева
104
Каталунският лидер Пучдемон заплашен със затвор
Снимка: архив, Reuters

Лидерът на каталунското сепаратистко регионално правителство Карлес Пучдемон за пръв път бе заплашен от испанските власти със затвор заради ролята му в спорния референдум за независимост на Каталуния, съобщи ДПА.

Шест дни преди планирания референдум испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса заяви в интервю за радио "Онда серо", че не е изключено Пучдемон да влезе в затвора. По думите му той може да бъде обвинен в злоупотреба с публични средства наред с други закононарушения.

Но Пучдемон се зарече, че на 1 октомври ще има вот, въпреки изричната забрана от испанския конституционен съд и противопоставянето на централните власти в Мадрид.

"Потвърждавам, че ще има урни и бюлетини, както и нещо още по-важно за произвеждането на референдум: гласоподаватели", каза той в интервю за френското радио "Франс ентер".

/БТА/


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
Халил преди 1 година
До 100
Виж сега щом ще имаме Къджалийска република тогава ако е за правото от Анкара до Сирия трябва да я дадем на кюрдите...ние турците си имаме Турция а те дори държава нямат....все пак са около 20 милиона само в Турция...какво ще кажеш....или сега това предложение ти влезе в ***...когато искаш сепаратизъм ще го получиш....
100
0
 
1
 
! Отговори
Бла бла преди 1 година
За държава Каталуния как да говоря като баските са в правото си да имат държава.Да за Баския!
99
2
 
0
 
! Отговори
КМР преди 1 година
КМР- Кърджалийска Мюсюлманска Република. Ние сме турци, езикът ни е турски, това е майчиният ни език, дедите ни са го говорили върху тази земя, която е тяхна и вече наша, българите са малцинство. Не искаме да плащаме данъци на българите, искаме независимост и това, което изработим да остава за нас , а не за българските мафиоти. Нямаме нищо против бг гражданите, който остане на наша територия ще бъде защитен, но имаме правото да бъдем свободни и това никой не може да го промени, да ни го отнеме!
98
1
 
0
 
! Отговори
в името на правото преди 1 година
Да живее независимо Кърджали, да живее независима Кърджалийска мюсюлманска република. Стига булгаристански диктат!
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Афганистан и Ирак са примитивни държави , без пари и устройство. Пустини.
Тука говорим за област израснала под шапката на монархия , влязла в ЕС пак благодарение на монархията и сега вече , като е уредена ...искала САМА . Искаш ама войската идва.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** 93
ДА НЕ СИ ЗАБРАВИЛ НЕЩО???? ЗА ДА ВЛАДЕЕШ ТОЗИ ЕЗИК . СЛЕДОВАТЕЛНО ТИ СИ ЕДИН ОТ ОНЕЗИ- ПОТУРЧЕНИ БЪЛГАРИ ОТ ВРЕМЕ ОНОГО...АЗ СЪЩО НЕ СЪМ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД. НО ЯЛА СЪМ ХЛЯБА НА ТАЗИ ДЪРЖАВА И ПОДОБНИ ПРЕТЕНЦИИ КАТО ВАШИ НЕ СЪМ ИЗДИГАЛА. МАКАР ЧЕ ДЕДИТЕ МИ СА ЗАГИВАЛИ ТУК.ЗА ДА ИЗТРЕБЯТ ТЕЗИ .КОИТО СА НАКАРАЛИ ДЕДИТЕ ТИ ДА ПРИЕМАТ ДРУГА ВЯРА....
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще я втасат нацяло ако се откъснат от Испания
94
0
 
9
 
! Отговори
liberta преди 1 година
Испания е пред прага на гражданска война за свобода.
93
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 85 избирател
По цял ден ли се дрогирате, другарю со ро со ид ?
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изглежда че Ирак и Кюрдистан са по-демократична държави от Испания. Там нямаше проблем референдума.
91
3
 
1
 
! Отговори
Атина.... преди 1 година
Като ви се четат коментарите ..., на човек му става смешно.Отново Ганьо дава акъл за демокрация.....А то Испания си има конституция приета доброволно от всички авт. области. Само треба да се спазва.
90
2
 
7
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Значи, за атлантичетата има демократични и недемократични референдуми за самоопределяне - когато са в тяхна полза и интерес, са демократични, когато са в тяхна вреда, са недемократични! Атлантически ''принципи''! Да сте мислили когато отцепихте Косово от Сърбия, сега вече е много късно, кутията на Пандора е отворена!
89
4
 
2
 
! Отговори
лекар преди 1 година
Тези каталунци са , като македонците. Били дали на Европа и светът повече от останалите автономни области в Испания. Като им четеш лозунгите се учудваш на ,,независимостта" им.Културно , битово, политически ....били по-развити от съществуващата демокрация.Сигурно имат.....по три полови органи...
88
4
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 1 година
ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В ТАКИВА КАТО ПУЧДЕМОН ,А В ПРЕКАЛЕНО ГОЛЯМАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! ЗА ТАКИВА НА САМО ЗАТВОР ,А И ВСЕКИ ДЕН БОЙ ДО ПРИПАДАНЕ ! ТУК СЕ КАСАЕ ЗА ЦЯЛОСТТА НА ЕДНА ДЪРЖАВА ,А НЕ САМО ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА КАТАЛУНЦИТЕ ! ЗАЩО НЕ ПРАВЯТ РЕФЕРЕНДУМ С УЧАСТИЕТО НА ЦЕЛИЯ ИСПАНСКИ НАРОД ,А САМО С УЧАСТИЕТО НА КАТАЛУНЦИТЕ ?! ВСЕ ЕДНО В КЪРДЖАЛИ ДА СЕ ОРГАНИЗИРА РЕФЕРЕНДУМ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ В КОЙТО ЩЕ УЧАСТВАТ САМО ЖИТЕЛИТЕ НА КЪРДЖАЛИ ,А НЕ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД !
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има независимост! Човекът е роден да направи пуч ! Само му вижте името Пучдемон !!
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В съвременния свят няма как да си независим.
Може би независими са само някои диви племена в джунглата на Амазонка.
85
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта с това отцепване е точно за да се спасят от мигрантите които заливат Испания .
Каталунците искат сами да определят политиката си . Кой може да ги вини за това
Аз лично не мога.
84
10
 
3
 
! Отговори
избирател преди 1 година
На пропадналите русофили във форума им харесва каталунците да се отцепват. Ще им харесва докато Чечня пак обяви независимост.
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали Стойчков не е сега в Барсилона, нали уж беше голям поборник за независима Каталуния, докато играеше там!? Сега сигурно е на друго мнение.
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каталунците, ако не се отцепят, след 100 години ще са малцинство в Каталуния поради голямият брой имигранти от Испания, заселили се, и ще се заселват и езикът им ще се промени. Точно това се е случило с Валенсия и областа й. Преди векове там си е било Каталуния, но с нови заселници езикът се променя и сега е валенсински.