Сметката: Каква е цената на демокрацията за германците?

Шестте фракции правят Бундестага най-скъпия в германската история
Обновена: 27 сеп 2017 06:50 | 26 сеп 2017 22:30, Бойчо Попов
11
Сметката: Каква е цената на демокрацията за германците?
снимка: Ройтерс

 Демокрацията е ценен актив, но толкова скъп за германците, какъвто ще е тази година, той никога досега не е бил. Това може да се разбира и в буквалния смисъл. Вече е ясно, че новоизбраният Бундестаг ще бъде най-скъпият парламент в германската история, пише Die Welt.

В бъдеще пленумът ще включва повече членове. Докато в предходния Бундестаг бяха представени 630 парламентаристи, сега има 709 места поради промяна в изборните закони.

Всеки депутат получава месечна компенсация от 9541,74 евро за своите услуги. Освен това той получава необлагаема сума за покриване на разходите от 4318,38 евро месечно, с която той, освен всичко друго, може да финансира своя избирателен офис и жилището си в Берлин.

Само 94-те нови депутати на „Алтернатива за Германия“ (AfD), ще получат така 15,6 млн. евро годишно за заплати и еднократни суми. За четирите години до следващите избори това са почти 63 млн. евро.

Като цяло за година има директни разходи от 118 млн. евро за хората, които представляват демократично гражданите на Германия. Но нито един парламентарист не минава без собствен персонал. Независимо дали става дума за офис мениджъри, говорители, научен персонал или сътрудници. За тях Бундестагът предоставя средно по 20 000 евро месечно.

Броят на наетите служители от всеки депутат от Бундестага зависи от работното му натоварване. Един обикновен депутат по правило има трима или четирима служители. Всеки, който заседава в няколко комисии или има специални длъжности, като например в председателството на Бундестага, има нужда от повече служители. И сега от членовете на Бундестага в парламента са наети 4500 служители на пълен или непълен работен ден. При 79 нови членове на парламента броят им вероятно ще се увеличи рязко през следващите месеци.

На година разходите за служители се сумират на допълнителните 170 млн. евро. Ако депутатите на новата фракция AfD следват досегашния маниер на работа, то служителите ѝ ще бъдат финансирани от данъкоплатците с около 23 млн. евро на година.

За четирите години до следващите избори през 2021 г. цялата парламентарна фракция на AfD, заедно с назначените служители, би струвала около 153 млн. евро (63 млн. евро за депутатите и 90 млн. евро за служителите).

За сравнение – разходите за фракцията на социалдемократите ще възлизат на около 249 млн. евро (102 млн. евро за депутатите и 147 млн. евро за служителите).

Въпреки това преките разходи за персонал и еднократните суми за активните депутати и техните служители не покриват всички разходи на дейността на Бундестага. Конфедерацията на данъкоплатците (BdSt) изчисли, че общите разходи на Бундестага през миналата година възлизат на 408 млн. евро. В допълнение към депутатските надбавки и разходите, направени за дейността им в избирателните райони, става дума например за средства за офис оборудване, пътни разноски и такси за поемане на други разходи.

В допълнение има и т. нар. преходни такси. Те може да бъдат изискани от всеки представител, който напусне Бундестага, в зависимост от продължителността на членството му в парламента, но до максимум една година и половина. Преходните обезщетения съответстват на размера на заплатите, които могат да възлизат на 171 751 евро максимално.

Народните представители се радват на специална привилегия, що се отнася до пенсионното им осигуряване. Членовете на Бундестага не трябва да плащат вноски. След една година на работа всеки парламентарист получава пенсия от 239 евро на месец. След 27 години всеки народен представител има максимална сума от 67,5% от обезщетението на депутатите - щедрите 6441 евро на месец. В сравнение със обикновеното ниво на пенсии, което в момента е 48% от заплатата, това е разкошна пенсия.

Ако структурите на разходите на новия Бундестаг останат същите като на досегашния, за 709 депутати се очакват годишни разгоди от 458 млн. евро, без да се взема предвид възможното увеличение на компенсациите. През четирите години от законодателния процес сумата ще достигне почти 2 млрд. евро. Иначе казано - толкова ще инвестират германски данъкоплатци във функциониращата демокрация.

 Още подобни новини чететe в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ти кажа цената на бежанците-безплатна квартира,ток,вода,газ,обзавеждане,интеграционен курс по немски,здравно обслужване,карта за градски транспорт,фитнес,басейн или аеробика,месечно по 350 евро джобни,а когато дъщеря ми учеше там това всичкото без басейна ми струваше 1000 евро,скъсвахме се да работим със съпруга ми за да завърши,да сега работи и завърши в DE но ние си знаем с цената на какво,а тези нашественици нямат и намерение някога да работят!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците са болни на тема демокрация,имат комплекси за вина от войната и това се насажда на децата от детската градина,зет ми като дойде тук храни бездомните кучета и котки и пазарува на бабите просякини пред суперите ,а самият той бачка по 12 часа на ден!стига с тази взаимопомощ ,никой на никой не е длъжен ,сега цялото население на Африка ли трябва да приберем за да го храним?
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8, СПОРЕД ТВОИТЕ РАЗБИРАНИЯ САМО СЕВЕРНА КОРЕЯ ЛИ ПОКРИВАТ ТВОИТЕ СХВАЩАНИЯ ЗА ПЪЛНА ДЕМОКРАЦИЯ!?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
tova ne e demokraciq
6
1
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Сегашната Arbeitsministerin Андрея Налис е немски вариянт на нашия СърГей Стани-шеф , на крехките 47 години - няма един ден трудов стаж...примери като нея с лопата да ги ринеш! 1 мандат в Бундестага - сигурна пенсия от 4000?! Управлява ни особена прослойка от мързеливци "стани мама политик, та да не работиш!" С огромни заплати , и милион привилегии тези не знаят какво е да си безработен след 40 , и да се чудиш как да свържеш 2та края! Илюзията демокрация...в пълната и пищност и красота!
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам идея каква точно е цената на германската демокрация, но знам, че част от нея е българската икономика.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е много, като се има предвид, че за бежанците до сега са изръсили с 15-20милярда евро, и още много повече за напред, ще трябва да отпускат.
3
2
 
22
 
! Отговори
шопско преди 6 години
те това е германия.покажете статистика и интегрални системи до сега колко са били разходите.меркел е на власт 12 години и нека започнат коментарите.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГМО-вюрсчета със задокеанска царевица и соя, за да е всичко мултикултурно. Безалкохолна бира с чипс от картофи дето стават само за тенис на корд и много други предимства на съвременната цивилизация. Повече работа, за да може да изплащат помощи на бежанците....
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете цената на "бежанците" ?