"Армагедон" във Виница, Украйна – горят 188 000 т боеприпаси

Има и ракети за системите за залпов огън "Смерч", "Ураган" и "Град"
Обновена: 27 сеп 2017 09:40 | 27 сеп 2017 09:28, Елка Василева
94
"Армагедон" във Виница, Украйна – горят 188 000 т боеприпаси
Снимка: Reuters

В село Калиновка, Виницка област в Украйна е станала експлозия в един от най-големите складове за боеприпаси. Пожарът не е локализиран и до момента, по думите на очевидци взривове се чуват на всяка минута, провежда се евакуация на жителите на околните села. В потушаването на пожара участват над 1000 пожарникари, пише Газета.ru.

За случващото се първи съобщи снощи около 22 ч. главният редактор на портала  "Цензор.нет" Юрий Бутусов. "Взривовете се чуват в града, виждат се разлитането на боеприпасите след експлозиите. Складът в Калиновка е на обща площ от над 1000 хектара и е препълнен с боеприпаси от различни видове. Хранилището е открито, нормите за натоварване на склада са превишени няколко пъти", написа той във Facebook.

Като основна версия журналистът веднага определи хипотезата за "руска диверсия", припомняйки, че складът е един от трите най-големи в Украйна. Бутусов съобщи, че няма връзка с ръководството на военната част и припомни, че това е четвъртата експлозия в складове за боеприпаси за последните две години. Приблизително по същото време започнаха да се появяват постове в социалните мрежи от жители на Виницка област, които съобщаваха за взривовете.

По-рано вчера пресслужбата на Виницката областна администрация съобщи, че на 26 и 27 септември в областта ще се провеждат антитерористични учения в условия, максимално близки до реалните. По-късно беше съобщено, че взривовете стават в арсенал на армейска част А1119. Там се съхраняваха 188 000 тона боеприпаси на площад от 60 хектара. Сред тях са ракети за системата за залпов огън "Смерч", "Ураган" и "Град".

Местният жител Ярослав Поляков пише във Facebook: "При нас тук, във Виница е "Армагедон". "Горят складове със 188 /хиляди/ тона боеприпаси, взривовете се чуват на 25 км, небето е в огън. На много хора са изпочупени прозорците в самата Виница", пише той.

Обвинения срещу Русия след експлозии в складове с боеприпаси в Украйна се чуват постоянно, но Киев така и не може да представи доказателства за причастност на Москва към инцидентите, пише Газета.ru.

Час-два след първите експлозии, без да дочакат официалното съобщение за случващото се и заповедта за евакуация, жителите на съседните села започнаха масова да напускат домовете си пеша и с коли.

В ликвидирането на последиците от извънредната ситуация участват 1255 души и 47 единици техника, вкл. 2 пожарни танка и 3 пожарни влака. По информация на Бутусов взривовете се чуват на 150 км, заревото се вижда до 40 км. В социалните мрежи също се съобщава, че отделни експлозии се чуват дори в частите на Киев, които са по-близо до Виница.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не забравяйте, че ЧЕРНОБИЛ беше украинска. Тия са скарани с техниката и не бива да им се поверява оръжие.
43
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само боеприпасите ли са изгоряли или са били гарнирана и с няколко спиртосани украинци.
42
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо си се объркал, вчера му беше рд-то на Потрошенко, днес празнува на патерица като изгори малко следи за военните им намеси начело с краварите.
41
5
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Ами то е ясно,че Путин е виновен.Той е виновен за всичко и най-вече за раждането ми.Питайте мама ако не вярвате.
40
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до Матис"Също така и пред Червената армия"Ха-ха-ха Червената армия, Ха-ха-ха.
39
6
 
17
 
! Отговори
прекрасна статия преди 6 години
Прекрасна статия! Благодарение на нея всички ние намразихме САЩ, ЕС, НАТО, Пороченко и бистришките тигри, станахме русофили и заобичахме Великата социалистическа Октомврийска революция, КГБ, Радев, Путин и Русия! И гледаме само Россия 24!
38
0
 
23
 
! Отговори
до Матис преди 6 години
Ами какво чакаш,изпичай тов.Путин.Ама то от клавиатурата не става.Сирия,Украйна...възможности бол.Ама всъщност забравих.Такива пъпчиви дрогирани пуберчета като тебе сте ербап,ама затворени в мишите си дупки пред компа.Също така и пред Червената армия,но когато става въпрос за паметника и в София.И то нощем,та да не ви види някой,че инак са ви опуснали изпускателните клапани.
37
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняЖопоруките руснаци станаха за смях както в Украйна така и в Сирия. Единственото което им се отдава е да правят мръсотии от рода на взривяване на болници, училища, складове, хлебозаводи и т.н. руски геройства.
36
6
 
9
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 6 години
Жалко! Тези 188 000 т боеприпаси можеха да бъдат продадени на армията на ДНР!
35
3
 
21
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Изглежда боеприпасите горят добре. Редно е д-р. Борисов като учен пожарникар да помогне за гасенето на пожара.
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На укропитеците все руснаците им виновни! Сигурно и Станишев им е виновен!
33
11
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Калеко Алеко 23Тоя важи за всички боеприпаси. Остаряват. Само че на запад има ДОСТАТЪЧНО ПАРИ ЗА ДА ГИ УТИЛИЗАРАТ НА ВРЕМЕ.
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия са толова долно племе, че не бих се учудил ако собствените им генерали не продават оръжия на ДНР..... Но иначе става въпрос за най-бизобидно пране на отъжия от краварите за ИД. Класика в жанра като с нашите заводи, когато се опече един каубойски инструктор....
31
2
 
11
 
! Отговори
един преди 6 години
ех, пак "големите експерти" започнаха да драскат коментари...
30
14
 
11
 
! Отговори
Матис преди 6 години
След изпичането на тов. Ким, ще се заемем с утилизацията на тов. Путин и неговата смирисана *** замърсяваща 1/7 от земната суша.
29
2
 
18
 
! Отговори
На РД-то на Порошенк преди 6 години
Подарък за РД на Порошенко, който е днес.Той изглежда е разбрал намеците, че за директна война с Русия сега няма да има подкрепата на Европа. Предния път, пожара случайно се случи ден преди да дойдат военните да проверяват има ли липси, кражби.И хоп, няма как да видят кражбите, защото всичко било изгоряло. Така че диверсията не е единствен вариант.
28
4
 
19
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Днес в София вали дъждь - да знаете ,че това е дългата ръка на Кремъл.
27
3
 
17
 
! Отговори
рускиня до 27 преди 6 години
имаш възможност да се бориш с "гадни руснаци и путинисти". Взимаш си партакешите и заминаваш яко искаш в Сирия , ако искаш в Украйна. Там можеш да покажеш как си бориш с руско зло. Или слабо? Задкомпютърно пъпчиво страхливо същество. Но пък колко само надъхан
26
4
 
15
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Какво стана със складовете до София които гръмнаха ? Осъдиха ли някой ? Защо в някоя от западните държави не гръмне склад, а гърмят при мърлявите и корумпирани източноевропейци ??
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняАми че аз не съм виждал руснак с десни ръце.