"Армагедон" във Виница, Украйна – горят 188 000 т боеприпаси

Има и ракети за системите за залпов огън "Смерч", "Ураган" и "Град"
Обновена: 27 сеп 2017 09:40 | 27 сеп 2017 09:28, Елка Василева
94
"Армагедон" във Виница, Украйна – горят 188 000 т боеприпаси
Снимка: Reuters

В село Калиновка, Виницка област в Украйна е станала експлозия в един от най-големите складове за боеприпаси. Пожарът не е локализиран и до момента, по думите на очевидци взривове се чуват на всяка минута, провежда се евакуация на жителите на околните села. В потушаването на пожара участват над 1000 пожарникари, пише Газета.ru.

За случващото се първи съобщи снощи около 22 ч. главният редактор на портала  "Цензор.нет" Юрий Бутусов. "Взривовете се чуват в града, виждат се разлитането на боеприпасите след експлозиите. Складът в Калиновка е на обща площ от над 1000 хектара и е препълнен с боеприпаси от различни видове. Хранилището е открито, нормите за натоварване на склада са превишени няколко пъти", написа той във Facebook.

Като основна версия журналистът веднага определи хипотезата за "руска диверсия", припомняйки, че складът е един от трите най-големи в Украйна. Бутусов съобщи, че няма връзка с ръководството на военната част и припомни, че това е четвъртата експлозия в складове за боеприпаси за последните две години. Приблизително по същото време започнаха да се появяват постове в социалните мрежи от жители на Виницка област, които съобщаваха за взривовете.

По-рано вчера пресслужбата на Виницката областна администрация съобщи, че на 26 и 27 септември в областта ще се провеждат антитерористични учения в условия, максимално близки до реалните. По-късно беше съобщено, че взривовете стават в арсенал на армейска част А1119. Там се съхраняваха 188 000 тона боеприпаси на площад от 60 хектара. Сред тях са ракети за системата за залпов огън "Смерч", "Ураган" и "Град".

Местният жител Ярослав Поляков пише във Facebook: "При нас тук, във Виница е "Армагедон". "Горят складове със 188 /хиляди/ тона боеприпаси, взривовете се чуват на 25 км, небето е в огън. На много хора са изпочупени прозорците в самата Виница", пише той.

Обвинения срещу Русия след експлозии в складове с боеприпаси в Украйна се чуват постоянно, но Киев така и не може да представи доказателства за причастност на Москва към инцидентите, пише Газета.ru.

Час-два след първите експлозии, без да дочакат официалното съобщение за случващото се и заповедта за евакуация, жителите на съседните села започнаха масова да напускат домовете си пеша и с коли.

В ликвидирането на последиците от извънредната ситуация участват 1255 души и 47 единици техника, вкл. 2 пожарни танка и 3 пожарни влака. По информация на Бутусов взривовете се чуват на 150 км, заревото се вижда до 40 км. В социалните мрежи също се съобщава, че отделни експлозии се чуват дори в частите на Киев, които са по-близо до Виница.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
10
 
15
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Калеко Алеко. Когато руски боеприпаси попаднат към хората с две леви ръце, израснали от *** и когато тези инвалиди опитват да покрият собствени кражби - точно тогава стават взривове. Иначе за това ,че жената ти спи със съседа - пак Путин е виновен.
23
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня до 14Няма по смрадливо нещо от руска путиниска.
22
6
 
14
 
! Отговори
рускиня до 14 преди 6 години
.... има прясна руска леш ....----------------------------------------Ние нали си траем,че такава леш ,като тебе се подвезава във форума. Чак смърдиш....
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пфу,язък!Превземането на Русия от хохлите се отложи и тази година.
20
2
 
20
 
! Отговори
:) преди 6 години
откраднали са голяма част от боеприпасите преди това гаранция и за да заличат следите... бумммм..то и в Бг имаше 1-2 такива взрива :)
19
18
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Рушките боеприпаси имат свойството сами да се самовзривяват. Това го знаем и ние българите след взривове на рушки военн скрап и в Костенец, и в "Арсенал" Казанлък, и в "Терем" Трявна, и в Севлиево, и в "Миджур" Горни лом, и так далее ... и так далее ! Да не говорим за самовзривилите се торпеда, на борда на атомната подводница Курск, която ознаменува коронясването на товарищ путин. Извода е че "рушките военни технологии" са опасни за човечеството не само по време на война, но дори и в мирно време
18
6
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
UrOvnenie:Goriat boepripasi s obst tonaz 10 hil tona...Kolko Sa iztekli prez godinite kum bratski organizaciiki kaT IGIL I Boko Haram I kum oFFshorkite Ni...CashValcman/Poroshenko/p.s.Polzvame celnia opit Na Buda Haram...ednolicnia sobstvenik Na EOOD "Bulgaria"
17
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То че е руска диверсия, руска диверсия е. Само че рашките пак настъпиха мотиката. Американците ще ги компенсират с много по модерно и ефективно оръжие и боеприпаси вместо боклyците "Смерч", "Ураган" и "Град".
16
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е дело на руските ***
15
4
 
28
 
! Отговори
9988 преди 6 години
От Укрофашагите само това може да се очаква!
14
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, това си е дело на рашките.
13
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посраинците освен да лочат водка като сви-ни за друго не стават.А жените им са най-големите уру-спии в Европа. Ама наромлано - като не го дигат.
12
9
 
34
 
! Отговори
Нестор преди 6 години
Усраинците са мобе би единственото племе лоето е по - просто от нас!
11
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10 не но има прясна руска леш тип груз 200 в сваления в снощи в сирия хеликоптер
10
2
 
27
 
! Отговори
Дам преди 6 години
Поредното чудовищно зъмърсяване на атмосферата...После, защо ставали природни катаклизми...
9
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
думнаха им генерал барабар с целия му щаб снощи и хеликоптер им свалиха мамашистанците определено газ пикаят
8
7
 
42
 
! Отговори
Тео преди 6 години
Кой има полза от това. Руснаците ли са? Е, не са. Поради няколко неща - първо в статията си е написано, капацитета на склада е бил надвишен няколко пъти, плюс, все ми се струва, че Украйна няма да купува вече оръжие от Русия, така, че каква е изгодата на руснаците? След такова проишествие много далавери могат да бъдат прикрити. И при нас гърмяха така складове, не е новост. А сепаратистите и с тези муниции направиха украинската армия на пух и прах. търсете този, взел следващата поръчка.
7
6
 
31
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Украйна и боеприпаси? Сещам се за филма с Никалъс Кейдж - "Крал на войната", точно за тази ситуация. След разпада на СССР толкова много оръжие откраднаха и продадоха украинците, колкото никой друг. Е, явно още повече е било щом им е било останало до вчера. Естествено че е руска диверсия, изключено е това да е грешка, немарливост, случайност, замитане на следи или друго.
6
54
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално за руските боклуции да правят такива неща. И с това няма да успеят да си върнат Украйна. Загубиха и нея, както загубиха Ирак, Либия, Куба....
5
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
свален руски хеликоптер в Сирия двата пилота са мъртви