"Армагедон" във Виница, Украйна – горят 188 000 т боеприпаси

Има и ракети за системите за залпов огън "Смерч", "Ураган" и "Град"
Обновена: 27 сеп 2017 09:40 | 27 сеп 2017 09:28, Елка Василева
94
"Армагедон" във Виница, Украйна – горят 188 000 т боеприпаси
Снимка: Reuters

В село Калиновка, Виницка област в Украйна е станала експлозия в един от най-големите складове за боеприпаси. Пожарът не е локализиран и до момента, по думите на очевидци взривове се чуват на всяка минута, провежда се евакуация на жителите на околните села. В потушаването на пожара участват над 1000 пожарникари, пише Газета.ru.

За случващото се първи съобщи снощи около 22 ч. главният редактор на портала  "Цензор.нет" Юрий Бутусов. "Взривовете се чуват в града, виждат се разлитането на боеприпасите след експлозиите. Складът в Калиновка е на обща площ от над 1000 хектара и е препълнен с боеприпаси от различни видове. Хранилището е открито, нормите за натоварване на склада са превишени няколко пъти", написа той във Facebook.

Като основна версия журналистът веднага определи хипотезата за "руска диверсия", припомняйки, че складът е един от трите най-големи в Украйна. Бутусов съобщи, че няма връзка с ръководството на военната част и припомни, че това е четвъртата експлозия в складове за боеприпаси за последните две години. Приблизително по същото време започнаха да се появяват постове в социалните мрежи от жители на Виницка област, които съобщаваха за взривовете.

По-рано вчера пресслужбата на Виницката областна администрация съобщи, че на 26 и 27 септември в областта ще се провеждат антитерористични учения в условия, максимално близки до реалните. По-късно беше съобщено, че взривовете стават в арсенал на армейска част А1119. Там се съхраняваха 188 000 тона боеприпаси на площад от 60 хектара. Сред тях са ракети за системата за залпов огън "Смерч", "Ураган" и "Град".

Местният жител Ярослав Поляков пише във Facebook: "При нас тук, във Виница е "Армагедон". "Горят складове със 188 /хиляди/ тона боеприпаси, взривовете се чуват на 25 км, небето е в огън. На много хора са изпочупени прозорците в самата Виница", пише той.

Обвинения срещу Русия след експлозии в складове с боеприпаси в Украйна се чуват постоянно, но Киев така и не може да представи доказателства за причастност на Москва към инцидентите, пише Газета.ru.

Час-два след първите експлозии, без да дочакат официалното съобщение за случващото се и заповедта за евакуация, жителите на съседните села започнаха масова да напускат домовете си пеша и с коли.

В ликвидирането на последиците от извънредната ситуация участват 1255 души и 47 единици техника, вкл. 2 пожарни танка и 3 пожарни влака. По информация на Бутусов взривовете се чуват на 150 км, заревото се вижда до 40 км. В социалните мрежи също се съобщава, че отделни експлозии се чуват дори в частите на Киев, които са по-близо до Виница.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"... напускат домовете си пИша ..."Без повече коментари.
3
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не руснаците. Мисля че направо марсианците са виновни.
2
7
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много открадна Потрошенко от последната голяма американска доставка на оръжие и следите трябва да се покрият.Сега очаквам да чуя по любимата на Суджука ни CNN, че Путин е бил забелязан с газова лампа да обикаля склада.
1
5
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е да се покриват кражбите вече.