"Армагедон" във Виница, Украйна – горят 188 000 т боеприпаси

Има и ракети за системите за залпов огън "Смерч", "Ураган" и "Град"
Обновена: 27 сеп 2017 09:40 | 27 сеп 2017 09:28, Елка Василева
94
"Армагедон" във Виница, Украйна – горят 188 000 т боеприпаси
Снимка: Reuters

В село Калиновка, Виницка област в Украйна е станала експлозия в един от най-големите складове за боеприпаси. Пожарът не е локализиран и до момента, по думите на очевидци взривове се чуват на всяка минута, провежда се евакуация на жителите на околните села. В потушаването на пожара участват над 1000 пожарникари, пише Газета.ru.

За случващото се първи съобщи снощи около 22 ч. главният редактор на портала  "Цензор.нет" Юрий Бутусов. "Взривовете се чуват в града, виждат се разлитането на боеприпасите след експлозиите. Складът в Калиновка е на обща площ от над 1000 хектара и е препълнен с боеприпаси от различни видове. Хранилището е открито, нормите за натоварване на склада са превишени няколко пъти", написа той във Facebook.

Като основна версия журналистът веднага определи хипотезата за "руска диверсия", припомняйки, че складът е един от трите най-големи в Украйна. Бутусов съобщи, че няма връзка с ръководството на военната част и припомни, че това е четвъртата експлозия в складове за боеприпаси за последните две години. Приблизително по същото време започнаха да се появяват постове в социалните мрежи от жители на Виницка област, които съобщаваха за взривовете.

По-рано вчера пресслужбата на Виницката областна администрация съобщи, че на 26 и 27 септември в областта ще се провеждат антитерористични учения в условия, максимално близки до реалните. По-късно беше съобщено, че взривовете стават в арсенал на армейска част А1119. Там се съхраняваха 188 000 тона боеприпаси на площад от 60 хектара. Сред тях са ракети за системата за залпов огън "Смерч", "Ураган" и "Град".

Местният жител Ярослав Поляков пише във Facebook: "При нас тук, във Виница е "Армагедон". "Горят складове със 188 /хиляди/ тона боеприпаси, взривовете се чуват на 25 км, небето е в огън. На много хора са изпочупени прозорците в самата Виница", пише той.

Обвинения срещу Русия след експлозии в складове с боеприпаси в Украйна се чуват постоянно, но Киев така и не може да представи доказателства за причастност на Москва към инцидентите, пише Газета.ru.

Час-два след първите експлозии, без да дочакат официалното съобщение за случващото се и заповедта за евакуация, жителите на съседните села започнаха масова да напускат домовете си пеша и с коли.

В ликвидирането на последиците от извънредната ситуация участват 1255 души и 47 единици техника, вкл. 2 пожарни танка и 3 пожарни влака. По информация на Бутусов взривовете се чуват на 150 км, заревото се вижда до 40 км. В социалните мрежи също се съобщава, че отделни експлозии се чуват дори в частите на Киев, които са по-близо до Виница.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
КГБ преди 6 години
РЕПОРТЕРКЕ КИЕВ ВИНИЦА СА 267КМ ТИ ЧУЛИГИ
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И там прикриват кражби на оръжие както се случи при нас...
82
0
 
3
 
! Отговори
нямамайтап преди 6 години
като в село Змеево
81
1
 
4
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Пак ли бе????Укропитеците сами ще се унищожат!Умните бягат от 404.Глупавите се гърмят един - друг!Наивниците продължават да скачат.А, що годе нормалните започват да задават въпроси, които никак, ама никак не се харесват на Хунтата в 404!Каква идилия в 404!!!!-))))))
80
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремълските разбойници
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NA SOROSKITE DIOTI VSE PUTIN IM VINOVEN
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казват му кирчо не защото не си мие вратът.Просто това му е името.
77
20
 
1
 
! Отговори
Кирчо преди 6 години
Да се чете; СИРИЯ ЩЕ Е ГРОБНИЦАТА НА ПУТИН.
76
15
 
1
 
! Отговори
Кирчо преди 6 години
До Анонимен--73;Да руснаците много умеят да избиват МИРНИ ГРАЖДАНИ. Скоро убиха руски генерал с двама Полковници. Идруги ще убият. Сирия ще е гробницата на ***.
75
8
 
2
 
! Отговори
Кирчо преди 6 години
До Крали Марко--76;Най низшето съсловие на обществото сте.ПОЗОР. МАРШ В СИБИР.
74
5
 
1
 
! Отговори
Кирчо преди 6 години
До Анонимен--81;Абе казвал ли ти е някой какъв си ***?
73
18
 
4
 
! Отговори
Романов преди 6 години
Последните издишания на Путин...
72
17
 
4
 
! Отговори
Тръмп преди 6 години
Всички знаят кой го е направил особено Господ Бог знае...болшевиките КГБ
71
1
 
18
 
! Отговори
редник преди 6 години
Просто крадат и продават на терористи , после палят да не ги хванат ! За пари е !
70
1
 
12
 
! Отговори
Естествено! преди 6 години
Руски хакери са виновни!
69
3
 
16
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
До Българин....си.ама с *** кръв.Българите обичаме Русия и то безплатно и от сърце. Не се подкупваме от ***. Горди хора сме.
68
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" В социалните мрежи също се съобщава, че отделни експлозии се чуват дори в частите на Киев, които са по-близо до Виница."=====================Частите на Киев, които са по-близо до Виница, са на 170 километра. Какъв страх трябва да тресе жид0-бандeрата, че да чува отделни експлозии?
67
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупците от Украйна на времето от съюза ги учеха как да правят бомби и накъде да насочат пушката като стрелят ама на - подхванаха ги кравите и вече *** за зеле не става от тях
66
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42Пишеш и сам не си вярваш! Точно в Сирия руснаците показаха военната си мощ - с малко самолети и жива сила обърнаха войната и показаха на американците и останалите нат-ОВЦИ как здраво могат да бият! От всички мераклии да пострелят, останаха само янките, разни канадци и евро-натОВЦИ се изметоха! А и прехвалените им невидимки не се виждат наистина никъде!
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същите безхаберници са като назе ;)