Киев готви сблъсък между Пекин и Москва в ООН

Кой как иска миротворческа мисия в Украйна
Обновена: 27 сеп 2017 22:24 | 27 сеп 2017 22:06, Елка Василева
29
Киев готви сблъсък между Пекин и Москва в ООН
Снимка: архив, Reuters

Украйна ще изчака, преди да внесе своя проекторезолюция за миротворци в Съвета за сигурност на ООН. Стремежът на Киев е да привлече като съавтори страни от Г-7 и да си гарантира подкрепата на Китай. "Това ще бъде обща, а не само наша резолюция", обясни шефът на украинското външно министерство Павло Климкин. Според властите в Украйна това е начинът да се избегне необходимото съгласуване на украинския проект с руския, който вече е внесен, пише Татяна Ивженко, "Независимая газета".

Позициите на Украйна и на Русия във връзка с организирането на миротворческа мисия на ООН за Донбас съдържат принципни несъвпадения. Ще припомним, че Москва предлага пълномощията на "сините каски" да включват само охрана на цивилните наблюдатели от специалната мониторингова мисия на ОССЕ. Съответно би могло миротворците да се разположат по разграничителната линия и в опорните пунктове на ОССЕ, а да се движат по същите маршрути като наблюдателите.

Украйна настоява да не се обвързва дейността на двете мисии - да не бъдат стеснявани нито пълномощията на миротворците, нито свободата им на движение. Според Киев те не бива да поемат ролята на телохранители, а съвсем друга задача: да върнат в сферата на украинската юрисдикция териториите, неподконтролни днес на централните власти.

Руското предложение предполага мисията на ООН да влезе в Украйна със съгласието на Киев, а също така на Донецката и на Луганската народна република (ДНР и ЛНР). Представляващият Москва на преговорите на контактната група в Минск Борис Гризлов заяви в началото на септември, че контингент под егидата на ООН може да влезе в Донбас само след спиране на огъня. А това е възможно, ако украинската власт приеме закони от принципно значение, "с оглед да бъде утвърден специалният статут на Донбас на постоянна основа по формулата на Щайнмайер".

ДНР и ЛНР настояват вече от година, че такава формула има. И че тя предвижда следния ред за предоставяне на автономен статут: на първия етап ДНР и ЛНР получават специален статут временно - в тези рамки двете републики подготвят избори за местни органи на властта (според закон, който Киев трябва да съгласува с Донецк и Луганск). И на втория етап, щом наблюдателите от ОССЕ признаят, че вотът се е състоял и отговаря на международните норми, специалният статут на двете републики се въвежда за постоянно.

Киев няма намерение да признае ДНР и ЛНР, да им предостави специален статут, да склони за избори, които да легализират двете републики. Украинските власти отричат съществуването на договорености, наричани формула на Щайнмайер. И настояват, че ситуацията в Донбас не е вътрешен конфликт, а последица от външна агресия.

Президентът Петро Порошенко заяви тези дни пред канадската телевизия Си Би Си: "Абсолютно невъзможно е Русия да участва в миротворческата мисия, защото Русия е страна в конфликта. Русия е агресор".

Въз основа на тази представа украинската власт настоява миротворците на ООН да вземат под контрол не само цялата територия на Донбас, но и линията на държавната граница между Украйна и Русия. Но федерацията се обявява категорично против: доколкото Русия не се признава за страна в конфликта, не вижда и логика в евентуалното разполагане на "сини каски" по своята граница.

Ръководителят на центъра за приложни политически анализи "Пента" Володимир Фесенко наред с още мнозина в Киев вижда в руската инициатива за миротворци "цинична политическа игра". Той обясни пред украински медии: "Каква опасност крие руското предложение? Застанат ли миротворци на разграничителната линия, това на теория може да спомогне за замразяване на конфликта. Това ще затвърди отцепването на Донбас и потенциално ще запази възможността за подновяване на войната".

Експертът посочи, че предложенията на Украйна и на Русия се разминават по принципно важни точки. Доколкото позициите и целите им са противоположни, компромисен вариант няма.

Подобна ситуация се формира по-рано около Минските споразумения. Украйна приемаше, че изпълнението им цели да й върне пълния контрол върху цял Донбас и границата с Русия. Това предполагаше да бъде демонтирана системата ДНР/ЛНР (Киев смята за свой същински противник в Донбас Русия, а двете републики - за марионетни образувания).

Русия не признаваше, че е замесена в конфликта, затова препоръчваше на Киев да преговаря с Донецк и Луганск по рамките и условията за легализиране на статута на републиките. ДНР и ЛНР бяха убедени, че изпълнението на Минските споразумения цели да бъде признат и регламентиран автономният им статут. В крайна сметка Минските споразумения не бяха изпълнени.

Старите противоречия може да станат пречка за изпращането на миротворческа мисия, допускат експерти. За да избегнат подобно развитие, украинците ще търсят подкрепа от големи световни играчи, отбеляза външният министър Павло Климкин в пряк ефир на украинския канал Ай Си Ти Ви по време на политическо ток шоу.

Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН собствена проекторезолюция. И ако Украйна бе внесла своя, би могло да се наложи съгласуване на пряко противоположни позиции, сиреч страните да правят отстъпки по принуда, обясни той.

Киев не вижда възможност за отстъпки, тъй като става дума за териториалната цялост на държавата. "Няма да се хванем на тази въдица. Първо ни трябва обща позиция с "голямата седморка", с ЕС, а и Китай също е важен. Едва тогава ще внесем своя проекторезолюция", заяви Климкин.

Той припомни, че в Съвета за сигурност все още отлежават украински предложения за изпращане на миротворческа мисия в Донбас с дата от 2015 г. Нови предложения ще бъдат огласени, щом Киев се убеди, че Русия не ще може да отслаби украинската позиция и да прокара решение, неприемливо за Украйна.

В споменатото вече интервю за Си Би Си Порошенко съобщи какво ще направи Киев, ако Русия използва правото си на вето при гласуването в Съвета за сигурност по украинския вариант на резолюция за миротворците. "Ако Русия единствена се обяви против миротворческата мисия, това ще е много трудно за обяснение. В създалата се ситуация с това Русия фактически ще признае, че е окупирала териториите в Източна Украйна. Тогава ще сезираме Международния съд (на ООН) - и Русия ще отговаря за военните си престъпления", каза той. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статия е за ДНР и ЛНР.Тук вече не се говори за Крим.Той вече е руски безвъзвратно.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Че фашист обида ли е? "Въпросът е поставен грешно.Правилното поставяне е:Че фашист за мен обида ли е?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В западна Украйна умират от глад."==Само с това не съм съгласен и ще ти обясня защо.Миналата седмица времето в Крим беше прекрасно, а тази - духа студен вятър и температурата е 11-12. Курортният сезон приключи. Настана време за строителство. Заплатата на работниците в Крим не отстъпва на тази в Полша. Като резултат - хиляди укри, предимно от западна укрия преминават през КПП Чонгар и Джанкой, където ги чакат кримски работодатели и с автобуси ги карат по обектите от Судак до Евпатория. Арбайт
21
0
 
7
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Украинците искат нещо друго и накрая ще си го получат, да видят как е у нас в БЪЛГАРИЯ, защото ние си го получихме и още не можем да се оправим
20
0
 
3
 
! Отговори
лекар преди 6 години
войник прилича на рахит.
19
1
 
1
 
! Отговори
21 преди 6 години
Че фашист обида ли е?
18
3
 
19
 
! Отговори
русофил преди 6 години
Крим е Руски. Въпросът е приключен. Управляващата фашистка хунта в Украйна умира в безсилна злоба също и нейните наркозависими со ро сои дни привърженици от софия.
17
1
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Рано се открехваш , възможно е да истинеш до вечерта ....
16
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия = ФАШИСТИ
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРЕИНЪТ ПЕТРО ВАЛЦМАН (ПО МАЙКА - ПОРОШЕНКО) криво си е направил сметката май!
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Порошенко и компания искат ООН - войските да им вадят горещите кестени от огъня.
13
3
 
15
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Проблемът е, че в Донецк и Луганск болшинството са руснаци, в Косово пък има области с Сърби. Когато статутът и политиката на една държава с многолюдни малцинства е на път да се промени коренно, би следвало нещата да се решават с референдум, както в Великобритания с Брекзит. Това би спестило толкова страдания на хората и международни проблеми. Сърбите не искат да живеят в Косово, Руснаците в Украйна - тогава защо е този тормоз? Също както наякога с българите в Тракия и Македония
12
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Източна Украйна се отцепи от Киев и се образуваха ДНР иЛНР.Путин си взе Крим,щото там са му базите.Там където живеят руснаци се отцепиха от Киев.В западна Украйна умират от глад.САЩ вече не им пука за Порошенко.Това са фактите.
11
5
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Украйна ?! Какво е това Украйна ?Няма такава държава !Има една колониална територия на САЩ управлявана от фашистка хунта и бонбонен президент.Вие това за държава ли го смятате ?
10
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заграбваш и искаш специален статут - висша наглост.
9
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия се обгради само с врагове и загуби най-близката си страна....Украйна. Русия загива благодарение на фащистката политика провеждана от Путин.
8
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мухахахахахаха, абе верно знамето на снимката изглежда сякаш сащ са си избърсали дупето току що с него, бухухухухуху
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4 Нестор. Видин си е Манхатън, и за някой БГ градове, съмнявам се да е по-добре от големите украйнски градове.
6
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Постояно коментират, колко са зле руснаците, а няма статии, както и коментари, колко са,, добре" украйнците.
5
33
 
9
 
! Отговори
СССР преди 6 години
С агресията си Русия загуби окончателно и завинаги Украйна, ще трябва да се задоволи само с Крим.