Невъзможното помирение на мюсюлмани, хиндуисти и будисти – в Мианма

"Постигането на хармония може да отнеме десетилетия"
27 сеп 2017 22:36, Елка Василева
13
Невъзможното помирение на мюсюлмани, хиндуисти и будисти – в Мианма
Снимка: архив, Reuters

Навремето в Мианма бръснари хиндуисти оформяли брадите на техни съседи рохинги, изповядващи исляма. След месец кръвопролитни сблъсъци обаче и след откриването на масов гроб на цивилни хиндуисти помирението изглежда невъзможно, пише Франс прес.

"Бяхме бръснари, обслужващи мюсюлманите, жените ни продаваха свои домашни продукти в мюсюлманските села. Имах приятели мюсюлмани, всичко беше наред", спомня си Кяу Кяу Наинг, 34-годишен хиндуист, който лесно минава от един на друг местен език според това с кого разговаря - будист или мюсюлманин.

"Искаме да се върнем, но не и ако мюсюлманите все още са там", казва той днес - един от стотиците членове на неговата общност, подслонени в изоставен футболен стадион в Ситуе, столицата на щата Ракхайн в Западна Мианма.

Градът е избегнал насилието, което разтърсва от един месец селата в зоната на град Маунгдау в северната част на региона на границата с Бангладеш. Но хиляди хиндуисти и будисти, бягащи от насилието между бунтовници мюсюлмани и армията са намерили убежище тук.

Мащабът на това движение няма нищо общо с масовото бягство на рохинги в Бангладеш (над 430 000 за един месец според ООН, която говори за "етническо прочистване"). Но в Мианма фактът, че се опустошават и хиндуистки и будистки села, се изтъква от властите, които упрекват международната общност в пристрастие към рохингите.

В интервю за Франс прес Хин Сау Ньо, 48-годишна будистка, по професия фризьорка, приютена от будистки монаси в Ситуе, описва как жителите на съседно мюсюлманско село я принудили да избяга.

"Казаха ни, че следващия път няма да се измъкнем" и "ще умрем, ако се върнем", разказва тя, отказвайки да се върне, ако мюсюлманите са още там.

"Цялото ни семейство загина в селото. Няма да се върнем там", обяснява Чау Шау Чау Тхее, която срещнахме на стадиона в Ситуе.

Двайсетгодишната жена твърди, че 23-ма членове на семейството й са били убити в нейното село- Кха Маун Сейк, от бунтовници рохинга. Армията съобщи, че е открила близо до селото масов гроб с труповете на 28 хиндуисти, но тя още не знае дали това наистина са близките й. Армията издирва още общи гробове в зоната.

Етническа мозайка

Общо малко повече от 8500 хиндуисти живеят в щата Ракхайн - общността им представлява едва 0,28 на сто от населението му срещу над 34 процента мюсюлмани и 57 процента будисти по данни на правителството на Мианма от юли 2017 г.

В окръг Маунгдау, епицентър на насилието между бунтовниците рохинга и силите на реда, мюсюлманското население беше мнозинство - над 90 на сто от жителите преди масовото бягство през последните седмици. Хиндуистите бяха едва малко повече от 0,6 процента, а будистите - по-малко от 5 на сто от общото население.

Това силно мюсюлманско присъствие в щата Ракхайн е в контраст с над 90-те процента будистко население на Мианма. Това подклажда всякакви напрежения, преди всичко след като военната диктатура, управляваща от десетилетия, превърна мюсюлманите във вътрешен враг на държавата.

Днес хиндуисти и будисти обвиняват мюсюлманите рохинга, че палят къщите им и отвличат жените им, за да ги принудят да приемат исляма - обвинения, които трябва да бъдат приемани предпазливо предвид информационната война, която водят общностите - и важното значение на слуховете в тази криза.

От своя страна рохингите роптаят срещу акциите на армията, придружавана от будистки милиции, срещу селата им.

За огромното мнозинство от населението на Мианма мюсюлманите рохинга са имигранти от съседна Бангладеш, понякога пристигнали още в епохата на британското колониално управление.

Такъв е и случаят с хиндуистите, но тяхната интеграция в обществото не представлява проблем поради близостта между хиндуизма и будизма.

"Няма решение в краткосрочна перспектива. Постигането на хармония може да отнеме десетилетия", разсъждава Оо Хла Сау от Националната партия на Аракан, която представлява политическите интереси на будистите в щата Ракхайн (Аракан).

/БТА/ 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Елка Василева преди 1 година
От къде да знам, че се пише Мианмар. Нали преписваме без да мислим! То ако трябваше и да мислим къде му отива края?
10
2
 
1
 
! Отговори
МИАНМАРРРРРР преди 1 година
Мианмар се пише на български. Ако редактора е толкова *** и не знае да се научи!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това чаак и нас след някоя друга година
8
1
 
23
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Където има ислям там е сатаната.
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
работата е ясна. дори на мирните будисти им писна и ги прогониха, за разлика от заспалите "либерални" немци, които още не вдяват кво става.
6
1
 
14
 
! Отговори
Bognostrokulum преди 1 година
Цялата галамация е заради петролните и газови залежи и тръбопроводи в региона. Потърсете в гугъл oil and gas in Myanmar и всичко ще ви се изясни. Колкото до рохингите, те са точно толкова сериозен фактор, колкото са шведите в България- и едните и другите са просто бедни и необразовани хора, които големите играчи използват в игрите си. В момента живея в Мианмар и мога да ви гарантирам, че макар местните да не долюбват мюсулманите са изключително толерантни към тях.
5
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо исляма може ли да се помири с когото и до било?
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
според загрижената международна общност Далай Лама отвлича жени от Бангладеш за будистки
3
1
 
33
 
! Отговори
Чандра Секар преди 1 година
Трябва да им се признае на мианмарците че подхода им е единствения правилен. За жалост. С последователните на камиларската религия не може да се преговаря.
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само между исляма и будизма. Така е и с другите религии. Исляма е тумора на планетата. Това не се лекува.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За исляма будисти и хиндуисти не са хора и подлежат на изтребление. В корана ясно го пише , нападайте многобожците където ги хванете . Няма мир между исляма и будизма . Затова са и тези екшъни там , да не говорим че това са и хора от различни раси. Англичаните бъркаха *** по цял свят , тяхна е вината и за тамилските тигри. Сега ще си платят , английският ще се говори с бангладешки акцент.