САЩ приемат чувствително по-малко бежанци

Числото ще е вероятно 45 000 души за идната фискална година
27 сеп 2017 12:15, Елка Василева
7
САЩ приемат чувствително по-малко бежанци

Правителството на Тръмп няма да допусне в САЩ през следващата фискална година повече от 45 000 бежанци, което ще бъде най-ниският брой от средата на миналото десетилетие, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официални източници.

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви новия праг за приема на бежанци след дълги дебати в правителството му за това дали квотата трябва да бъде по-голяма или по-малка. Действителният брой на бежанците, които ще се преместят на американска земя, обаче може да се окаже по-малък.

Според пожелали анонимност официални източници правителството е обмисляло таван от някъде между 40 000 бежанци - както е предлагало министерството на вътрешната сигурност - и 50 000 - предпочитания брой от Държавния департамент. Новият праг изглежда е компромисен вариант, който би бил приемлив за президента.

Но в резултат на изразяваното от Тръмп враждебно отношение към приема на бежанци и противопоставянето на някои фигури в правителството му е възможно американската страна реално да не възнамерява да запълни всичките 45 000 места за новата фискална 2018 г., която започва в неделя. САЩ не са приемали толкова малко бежанци от 2006 г., когато те са били 41 223.

По думите на източниците обаче нито едно решение не е окончателно, докато не бъде официално обявено от президента. Държавният департамент отказа да коментира числа, преди да има официално обявено решение от страна на Тръмп.

Президентът на САЩ разполага със срок до неделя, в който трябва да определи колко бежанци да бъдат приети. През фискалната 2016 г. американската страна е приела 84 995 бежанци, като президентът Обама искаше през 2017 г. този брой да достигне 110 000.

Защитник на правата на бежанците заяви, че САЩ ще приемат първата група бежанци в рамките на предизвикалото спорове американско-австралийско споразумение за разселване на американска територия на бежанци от австралийски лагери. Първите 25 от групата, която наброява общо 52 души, са заминали за САЩ от лагер в Нова Гвинея.

Американската служба за митнически и граничен контрол съобщи, че е започнала изграждането в Сан Диего на първите образци за предложеното строителство на стена по границата между САЩ и Мексико, предаде ДПА.

Службата е започнала изграждането на общо осем образеца, четири от които са бетонни, а останалите се правят от други материали. Сегментите, които се очаква до 30 дни да бъдат готови, ще бъдат високи между 5 и 10 м.

Тръмп обеща да построи стена по над 3000-километровата граница с Мексико за възпиране на нелегалната имиграция и вноса на наркотици и настояваше, че за нейното изграждане ще плати мексиканската страна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: бежанциСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А знаете ли кога ще приемат толкова, колкото Европа? На кукуво лято. Там отиват само специално избран брой, в никакъв случай маймуноподобни като в Европа, че арабите така са им напрали за войните, че ще им направят двеста атентата, тоя път истински. То така най-лесно - правиш войни и друг опира пешкира
5
2
 
6
 
! Отговори
Те тъй преди 6 години
Те за разлика от Европа не са съгласни да ги използват за разплод.Би било странно,защото се знае,че те се чистосфат или повежду си (разбирайте от един пол),или с козички.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То няма лошо да приемат бежанци. В САЩ не им дават издръжка или нещо подобно както в Европа, а ги оставят на улицата и кой как може да се оправя. Да си намира работа и така.По важното е какви бежанци приемат и точно там е разковничето на Тръмп. Просто не искат да приемат мюсюлмански "бежанци". Миналата година бяха приели даже някакъв бежанец българин в статистиката. : ))))
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво коментирате, ама що на маймуница бре, неразумни юроди?
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Te ni lajat nie im varvane 39 g a te milioneti stanaha sakoni sa milioneti dalaveri korupziini mutri nama v bg samo sa bednite 4esnite proverki tischina i strah tap narod slaba bg namsljavsme isgluojavane ku4eto si lae kervana divarvi da jivee bg demokrazia
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Usa ne e bg dupedavschtinata e goljama no polsa sa bg nama jalko no fakt. Ot 1.10. 200 lv pensii podigrafki s tapia bg narod