Хакери от Русия помагат на властите в Каталуния

Досега са закрити над 140 сайта, свързани с референдума за независимост
28 сеп 2017 20:27, Елка Василева
35
Хакери от Русия помагат на властите в Каталуния
Снимка: архив, Reuters

Хакери, намиращи се в Русия, помагат на властите в Каталуния да поддържат сайта на референдума за независимост на автономната испанска област, насрочен на 1 октомври, но забранен от Мадрид. Това твърди в. "Ел Паис", като се позовава на националната полиция, предаде ТАСС.

По данни на вестника за властите на пиренейското кралство е по-лесно да открият хакер, който работи на територията на ЕС. Русия и Евросъюзът нямат и спогодби в сферата на дигиталното законодателство.

До момента полицията вече е закрила над 140 страници, свързани с референдума. Закрит бе и първият официален сайт, посветен на плебисцита, но каталунските власти създадоха два нови, действайки от Великобритания и Люксембург. Със съдебни решения незабавно бяха закрити и те. Тогава хакери, работещи за регионалното ръководство, клонираха интернет страницата и активираха нови адреси в Европа, пише вестникът. Сегашният домейн според него е създаден с действия от територията на Русия и Централна Азия.

Изданието изтъква, че закриването на страница, съществуваща в чужбина, е продължителен процес, тъй като изисква изпращане на съдебна заповед до полицията на друга държава, която първо трябва да направи съответната преценка.

Испанската полиция е отказала да коментира за ТАСС тази информация.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: РусияхакериКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега путинофилите пак ще тръбят, че Русия не си вре носа навсякъде!
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно действат руските хакери. Но трябва да интензифициратнатиска върху америка. Защото те са вече в състояние на война,която трябва да спечелят.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва да се дава въздух за дишанена америгуанците. Нямаме право
26
3
 
17
 
! Отговори
Да беее, преди 6 години
Русия винаги е виновна . Виновна е за слънчевите протоберанси,за изригването на вулканите,за мензиса на кокошките и за каквото още се сетите.Еволюцията при *** е спряла още в ембрионален стадий. Завалиите. Посмешище.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AAAXAXAXAXA I TUK RUSKI XAKERI I USA POLOVO BEZSILIE
24
3
 
10
 
! Отговори
СЛАВА НА РУСИЯ преди 6 години
СМОТАНА ЕВРОПА , , КРАДЛИВИ ЕВРЕИ ВЪВ ЕВРУ-ПЪРЛЪМЕНТЪ - - ЗАТОВА БЯГАТ УМНИТЕ ХОРА , А БЪЛГАРСКИТЕ ПУТЛЯЦИ И ОХЛЮВИ ВЪВ СОФ. ПАРЛАМА СЕ НАТИСКАТ КАТО *** ДА ИМ ГО НАВЪРВИ НеКОЙ ЕВРУПЕЕЦ -ПРОЗРАЧНО И ДЕМОКРАТИЧНО ! В УСТАТА НА ВСИЧКИ ОТ БКП И МУТАНТИТЕ -ГЕРБ, ДПС , И ВСИЧКИТЕ 3 СИНДЖИРА цървеногъзи бърони
23
4
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 6 години
Абсолютно вярно! Нашите продажни медии не съобщават за успехите на руската наука,а те са впечатляващи и то във всички области на знанието и практиката! Те са неизброими - като се започне от космическите и ядрени изследвания и се стигне домедицината.Кой знае за новосинтезираните трансуранови елементи, прозрачния алуминий, докъде стигна новият Кримски мост?
22
1
 
16
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Връщат си го на майданските хакери...
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
..лко, защо след като се съобщават и други държави, си изкарала Русия пред скоби?Отвратително! И всекидневно! Срамно! И вредно!А всъщност, ако Русия с помощта на електронни средства може да избере президента на САЩ, да повлияе на създаването на нова държава в Испания, това е много повече от това да накара моряците от USS "Доналд Кук" да получат страхова diarrhea или да приземи безпилотник! Кой ще се опъне на такава държава! Да живее Русия, нашата сестра!
20
4
 
7
 
! Отговори
Бъдеща карта преди 6 години
Крим е украински, Бавария е държава, Кюрдистан е държава разположена в турция, Иран, Ирак и Сирия, Каталуния е държава, интересно......
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наличието на отделен език и етнос не е достатъчна причина за създаването на държава. Ако беше така в света щеше да има над 5000 държави, а не само ~200.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно, щом руските хакери са намесени, значи, че референдума ще успее. Пак оправдания, че още една държава иска да се отдели.
17
27
 
2
 
! Отговори
Миял преди 6 години
Путин защо не разреши референдума,който иска СИБИРСКИ СЪЮЗ? Кога ще върне Крим?Навремето Ленин го заложи за да вземе $500 милиона заем от САЩ.Заема не е върнат и Крим е Американски.
16
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой е каталунския Фараж, щедро обещаващ на тамошните брекзити планини от злато, мед и масло
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да иглежда руските хакери са най великите хакери, целия свят е напълно беззащитен срещу тях. путин натиска копче и избира президенти канцлери референдуми. явно това е чиста истина няма съмнение
14
2
 
10
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Хахахаааа...е имах си азЪ!!!Абе тия толкова ли са прозди наистина ,че постоянно ги зомбират с тая глупост!?
13
7
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До До 5Каталуния няма намерение да излиза от ЕС, в този смисъл е все едно за ЕС дали ще има 28 или 29 държави. А пък с 5% мюсулмани Германия няма проблем, така както и Русия с 20 %.
12
3
 
16
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Нормално! Сега врага е Русия откакто сме в НАТО/САЩ и ЕС. Пропагандата трябва да върви. Само за заплаха, какви оръжия правят, хакери и т.н. Няма да чуеш за научните им постижения, не че няма, просто ще подкопаят пропагандата. От друга страна няма да чуеш какви оръжия и колко са избити от тях, на пример от САЩ или НАТО. Само за научните им постижения. Как се борят за световен мир и милеят за благото на Земята. Ако бяхме на страната на Русия щеше да е точно обратното.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хакерите са на ш0р0ш, а ни ги представят за руски, за да ни отвращават от Русия.
10
2
 
24
 
! Отговори
Тръмп преди 6 години
Щях безкрайно да се учудя, ако хакери от Русия НЕ ПОМАГАХА на властите в Каталуния! Абсурд би било! Хакерите от Русия са ВЕЗДЕСЪЩИ! Уверен съм, че щатската експедиция до Марс ще бъде посрещната от хакерите от Русия!