Мадрид настоява: Референдум в Каталуния няма да има!

Испанското правителство твърди, че допитването е незаконно
29 сеп 2017 20:04,
11
Мадрид настоява: Референдум в Каталуния няма да има!
Снимка: архив Reuters

Планираният в неделя референдум за независимост на Каталуния няма да се състои, заяви днес говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго, цитиран от Ройтерс.

"Подчертавам, че няма да има референдум на 1 октомври", каза той след седмичното заседание на испанското правителство.

Още по темата

Говорителят повтори позицията на испанското правителство, че референдумът е незаконен.

Това изявление бе направено малко след като говорителят на каталунските власти Жорди Турул каза на пресконференция в Барселона, че организаторите на референдума разполагат с 2315 избирателни секции и че 5,3 милиона жители на испанската автономна област са призовани да участват в референдума, предаде Франс прес.

Той каза, че само в Барселона, където живеят 1,6 милиона души, ще има 207 избирателни секции. Около 7300 човека участват в гарантирането на добрата работа на избирателните секции, заяви още Турул.

В сряда Апелативният съд на Каталуния нареди на регионалната полиция, на националната полиция и на Гражданската гвардия да затворят всички изборни секции, които ще бъдат използвани за референдума. Допитването бе забранено от Конституционния съд на Испания.

Привържениците на идеята за независимост на Каталуния се готвят да окупират някои от избирателните секции, за да избегнат тяхното запечатване от испанските власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Сайтът има секция за коментари, за тове огромно съжаление. А и кърджали е дупка, за която само заминават помощи. Кърджали не е носи нищо добро. Мен ако питаш, трябваше да сме спрели всякаква държавна подкрепа, да затворим всички институции, та да поизмарта от глад хората. След 3-4 години, ще тодем, ще разкараме телата и ще иградим градът на ново :)
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много правилно го каза един по-долу: демокрация по европейски. Въобще какво е демокрация? Може ли народът да избира, като го управляват група продажници и прикрити диктатори на власт?
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега САЩ ще бомардират ли телевизията в Мадрид както направиха в Белград?
7
1
 
16
 
! Отговори
redordead преди 6 години
Реално, ако каталунци и баски - двете най-богати провинции - се отделят, столицата ще тъне в мизерия.
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4Тоя сайт, не е твой дръж си нелепата забележка за кухнята у вас. Времето за България, ще дойде заради такива като теб, които се радват на Крим и Каталуня ..А скоро и на Кърджали. Левации.
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринА ако разрешим на народа, да реши, дали да има данъци, ддс, катаджии и парламент, може би, народът ще каже не. Ще ги махнем, но това, коеот ще последва, не вярвам, да ти се хареса.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Това не е твоята държава, това не са твоите хора, така че си пази мнението си,за когато този проблем дойде и в България.А колкото до цели и половини държави, да след ВСВ малко му загубихме темпото, но както гледам, се върщат времената на отцепвания и локализирани конфликти в Европа.
3
2
 
21
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Европейската демокрация в действие. Народът има право на глас ама само по някои въпроси, които му се разрешат.
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво. Държавата трябва да е цяло. Всички сепаратисти трябва да търкат затворите. Опитват се да вземат големия пай, когото всичко е уредено и върви.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страх лозе пазе. Брекзитът беше ярък пример за това.