Руската полиция задържа опозиционния лидер Алексей Навални

Призовавал за участие в неразрешени акции
Обновена: 29 сеп 2017 11:25 | 29 сеп 2017 11:24, Елка Василева
28
Руската полиция задържа опозиционния лидер Алексей Навални
Алексей Навални. Снимка: архив, Reuters

Руската полиция задържа опозиционния водач Алексей Навални, излизал от жилището си в столицата Москва, за да отпътува за митинг в провинцията, предадоха световните агенции, цитирайки информации от социалните мрежи.

"Задържаха ме, докараха ме, охраняват ме и никой нищо не знае. За какво съм задържан, питам. Отговарят: сега ще видим как стоят нещата", цитира ТАСС днешен пост на Навални в Тwitter.

"Излязох, за да отида на гарата - задържаха ме във входа. Като на кино: спря кола, изскочиха полицаи", посочва опозиционерът.

По-късно вътрешното министерство на Русия съобщи, че "Навални е задържан, тъй като е призовавал за участие в неразрешени акции".

Опозиционерът стана известен с разследвания за корупция сред високопоставени представители на руските власти и близки до Кремъл олигарси. Той обяви, че ще се кандидатира за президент на Русия напролет, но съдебна присъда за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана, му забранява да се явява на избори. При все това опозиционерът е организирал кампания с митинги в руската провинция, широко коментирана в печата на страната.

Щабът на Навални ще спазва закона и ще провежда само разрешени акции, "но знаем да четем закона и ако властите не са отговорили навреме, не са предложили алтернативен терен или не са го направили според закона, такава акция се смята за съгласувана. Тази позиция съвпада с позицията на Върховния и на Конституционния съд" на Русия, заяви тези дни пред вестник "Независимая газета" Леонид Волков, който оглавява екипа на опозиционера.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: РусияАлексей Навални
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И мен какво трябва да ме интересува Навални, че всяка седмица занимавате хората с него? Някакъв блогър го били арестували...голяма работа. В САЩ арестуват по няколко блогъра на ден, но не ревете за тях.
1
11
 
15
 
! Отговори
КОРУПЦИОНЕРЪТ преди 6 години
изнудвач защо не е в атвора, а полицията го задържа на улицата