САЩ изтеглят дипломати от Куба заради атаки срещу посолството

Редица служители на посолството пострадаха мистериозно
29 сеп 2017 22:37,
38
САЩ изтеглят дипломати от Куба заради атаки срещу посолството
Снимка: архив Reuters

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че в американското посолство в Хавана ще останат само малък брой служители, изпълняващи основни функции, докато кубинската страна не даде гаранции на Вашингтон, че дипломатите му ще са в безопасност, предаде Асошиейтед прес.

Според изявлението на Тилърсън решението да бъдат изтеглени близо 60 процента от служителите цели да се гарантира безопасността на дипломатическия персонал.

Тилърсън заяви, че САЩ запазват дипломатически отношения с Куба и контактите ще продължат, за да бъде гарантирана защитата на американските интереси и национална сигурност. Вашингтон и Хавана ще си сътрудничат за разследване на случаите с мистериозни атаки срещу дипломати на САЩ.

Още по темата

Американският държавен секретар посочи, че не разполага с данни при тях да са пострадали граждани на САЩ, пребивавали в Куба при посещения от личен характер. Но тъй като Вашингтон не знае каква е причината или източникът на атаките, американските власти не могат да посъветват хората как да се предпазят, се казва в изявлението.

САЩ издадоха предупреждение към гражданите си да се въздържат от пътувания до Куба. В съобщението на Държавния департамент се посочва, че редица служители на американското посолство в Куба са били обект на атаки, извършени в сгради, посещавани често от американски граждани. Държаният департамент смята, че има риск и за гражданите на САЩ, които не са дипломати.

Американските власти предупреждават също гражданите си, че разполагат с ограничени възможности да им помагат при техни посещения в Куба, тъй като изтеглят по-голямата част от дипломатите си.

Преди няколко месеца американски дипломати в Куба се оплакаха от различни здравословни проблеми със загадъчен произход - загуба на слуха, симптоми на мозъчно сътресение, гадене, главоболие, шум в ушите. При първоначалното разследване се появиха подозрения за някакви "звукови атаки", но картината се оказа неясна.

ФБР и други агенции обследваха жилищата и хотелите, където са ставали инцидентите, но не откриха никакви специални устройства. Не бе намерено и научно обяснение на случилото се. Някои дипломати разказаха, че са чували различни силни шумове или са усещали вибрации, докато други нищо не чували и усещали, а симптомите се появявали при тях впоследствие.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Лошо няма преди 6 години
Кастро докара кубинките дотам че да лапат за 5 долара По времето на Обама лапаха за 30СегаТръмп ще ги накара да лапат за долар Да живей социализма , нъл тъй
26
1
 
5
 
! Отговори
Голям майтап преди 6 години
Краварската шизофрения в пълен ход. До сега имаха червени халюцинации,сега ги яхна кубински главобол. До скоро ги вееха корейски бури. Завалиите. Чудех се,как и защо кубинците пуснаха отново американците в родината си,но бързо си осъзнаха грешката..БРАВО,КУБА!!!!!!! НЕ ПУСКАЙТЕ ОТНОВО ВЪЛКА В КОШАРАТА!!!!!!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на кубинците. Що не споделят малко опит.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп трябва да прати бомбардировачи навсякъде. И да бомби до дупка. Всички за нещо са им виновни.Ама те на това се крепят - да търсят виновни. Само не знам като изтрепят всички какви ще ги дъвчат.
23
1
 
8
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Тия приказки за наивници ги разправяйте на някого друг, САЩ харчат по 700 млрд/год. само за Пентагона, още толкова за безбройни други агенции и не знаели какво се случва в кубинските им апартаменти. Някаква друга им е играта в Куба, това е само предтекст за нещо друго.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наредено е ураганите да духат,от Флорида към Куба,за да стигат лодките на тези които бягат от САЩ !
21
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мръсни кубинци нарочно облъчват хората. Тръмп трябва да прати бомбардировачите и да ги изравни със земята, това е било американска територия и е време пак да се върне заграбеното от мръсните кубинци
20
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
да се изтеглят от куба мрьс====ници колко пьти се опитваха да убият фиделколко президенти от южна америка умряха от рак сега на ред е мадуро отвенецуела дилма русев сьщо беше болна от рак а сега я отстраниха насила отвластта
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
любовта на народите-съседи към саш
18
4
 
28
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
Браво на Кубинците,така трябва да се наказват шпионите да държавата терорист САЩ.
17
4
 
24
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Вън от Куба!!!
16
2
 
38
 
! Отговори
ined преди 6 години
Пускали им последния диск на Веселин Маринов и хамериканците са се ошашкали
15
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така трябва да е навсякъде по света ! Американците са най нежеланите, това е все едно да вкараш ИД в дома си. Българите също ги мразят и ги искат вън от България
14
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не мога да коментирам няма да влизам тук. Помислете за това, админчета, модеряаторчета, собственичета и т.н. Не само аз така мисля.
13
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измишльотини американски, чудят се как да спрат американците от евтини почивки в слънчева Куба, което си е спонсориране на икономиката им. Толкова ли са напреднали мубинците, че американците нямат обяснение, за странното,, облъчване" на техните граждани?
12
14
 
18
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До Тихомир Томов-КУБИНЦИТЕ ИМАТ ДОБРИ УЧИТЕЛИ...И КАТО НЯМА ПЛУТОНИЙ ПОЛЗВАТ УЛТРАЗВУК..КРЕМЪЛСКИ НОМЕРА-ОТ РОДА НА БОЦ С ЧАДЪРЧЕТО...
11
4
 
34
 
! Отговори
Че преди 6 години
Куба им ударили по един микровълнов шамар, защото не слушат а само подслушват.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким Трети го нямаше в новините - още се мъчат с превода на последния туит
9
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците са параноици. Смешници жалки... На тях все някой им е виновен, все някой ги подслушва...
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пили са некачествена руска водка.