Тръмп накрая поздрави Меркел за изборната победа

Пожелал й е успех при съставянето на ново правителство
29 сеп 2017 07:28, Елка Василева
7
Тръмп накрая поздрави Меркел за изборната победа
Доналд Тръмп и Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поздравил германския канцлер Ангела Меркел за спечеления четвърти мандат на германските избори в неделя, предаде Асошиейтед прес.

В телефонен разговор вчера Тръмп е пожелал успех на Меркел при съставянето на ново правителство.

Още по темата

Белият дом посочи, че двамата лидери са обсъдили дейностите на Иран в Близкия изток, иранската ракетна програма и ядреното споразумение, което Тръмп разкритикува като едно от най-лошите, договаряни от САЩ някога.

До 15 октомври Тръмп трябва да удостовери, че Техеран спазва споразумението. Наскоро той каза, че е взел решение, но отказа да разкрие какво е то.

Тръмп поддържа трудни отношения с Меркел, която ясно изрази в последните месеци различията във вижданията си с тези на президента, припомня Франс прес.

Тръмп разкритикува Меркел за политиката й по отношение на бежанската криза, за германския търговски излишък и по други въпроси, а тя него - за политиката му "Америка на първо място".

Най-пресният пример е севернокорейския въпрос. Преди седмица канцлерът изказа категоричното си несъгласие, след като пред ООН американският президент заплаши "да унищожи напълно" Северна Корея. "Аз съм против подобни заплахи", каза тя.

Обявеното оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата също беше прието много зле в Берлин.

След въпроси защо американският президент не се е обадил на водачката на най-голямата икономика в Европа непосредствено след изборната й победа, Белият дом в началото на седмицата цитира логистични причини.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Партизанката преди 6 години
Двама руси и ухилени откачени немчуля си говорят... а тя и е еврейка, освен немкиня...
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обсъдили иранската ядрена програма.Пак се изср.ха на метеното. Чий го дирят сега в Иран? Да си обсъждат техните програми и икономики. Ама не.
2
3
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
След толкова шутове в кухата квадратница....Изперкел получи (с нежелание) похвала от господарите !Чисто портоколна любезност
1
5
 
11
 
! Отговори
ами преди 6 години
Господарят на света най-после реши и погали кученцето по главата.........