Ще има ли урни и бюлетини за референдума в Каталуния?

Властите нямало да пречат на "неофициални гласувания"
30 сеп 2017 20:49,
16
Ще има ли урни и бюлетини за референдума в Каталуния?
Снимка: БТА

Не е известно дали регионалните власти в Каталуния ще могат да разпратят из избирателните секции достатъчно урни и бюлетини за осъществяването на насрочения за утре референдум за независимост, обявен за незаконен от централното испанско правителство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията припомня, че испанската полиция вече е конфискувала над 10 милиона бюлетини, а днес полицаи запечатват много училища, за да не бъдат използвани като места за гласуване.

Тя е дала на активисти и родители ултиматум да напуснат окупираните от тях училища до утре в 6 ч. сутринта (7 ч. българско време), тоест три часа преди началото на гласуването.

Енрик Мильо, най-високопоставеният представител на централните власти в региона, каза днес, че централните власти няма да пречат на неофициални гласувания по улиците на каталунските населени места, тъй като това няма да бъде смятано за валиден вот, предаде още АП.

"Те винаги могат да сложат временно маса на улицата с някакви кофи и да пускат хартии вътре", заяви той и се зарече, че обещаният от каталунското правителство "ефективен референдум, със законова база и задължителна сила", няма да се състои, предаде АП.

Председателят на Националното събрание на Каталуния Жорди Санчес каза, цитиран от ДПА, че един милион гласа "за" утре би бил "изключителен успех".

По-рано каталунските сепаратистки лидери твърдяха, че очакват два милиона жители на автономната област да се обявят за нейното отделяне от Испания, отбелязва ДПА.

Испанската Гражданска гвардия блокира днес системата за електронно преброяване в Каталуния, след като нейни представители влязоха в технологично-комуникационен център, където се съхранява софтуерът за електронно преброяване.

По този начин Мадрид на практика "отмени" референдума, който вече беше обявен за незаконен, каза пред репортери говорителят на централното правителство Иниго Мендес де Виго, цитиран от ДПА.

По думите му това е бил "нов удар" по незаконния референдум, който удар е бил нанесен "в рамките на закона".

Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон пък поиска днес посредничество в конфликта с Мадрид.

"Трябва да изразим ясна воля да разполагаме с посредничество, независимо какъв ще бъде сценарият, независимо дали "да"-то или "не"-то вземе връх, заяви Пучдемон.

"Искате ли Каталуния да стане независима държава с републиканска форма на управление?", гласи въпросът на допитването.

Самият аз и моите симпатизанти няма да се откажем от правото си на самоопределение и ще участваме утре в референдума за независимостта въпреки съпротивата на испанското правителство.
Няма да се приберем у дома и да се откажем от правата си (. . .)

Правителството предвиди всичко, за да може всичко да стане по нормален начин, заяви Пучдемон по-малко от 24 часа преди забранения референдум за независимостта, призовавайки каталунците да избягват каквито и да било прояви на насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РЕЖИМЪТ В МАДРИД ДЕЙСТВА ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ. НУЛЕВА ДЕМОКРАЦИЯ.ЯВНОИ КАСТИЛЦИТЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ИСКАТ ДА ИЗПУСНАТ КОКОШКАТА, КОЯТО ИМ СНАСЯ ЗЛАТНИ ЯЙЦА.
11
0
 
4
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Хак да ви е, ТАРИКАТИ, Сърбите като поискаха да не се признава Косово първи испанците се развикаха, че се нарушавали принципите на демокрация.АЙде сега с ваще камъни по вашата глава - нарушават се принципите на демокрация.ЗАЩО НЕ ДАДЕТЕ СВОБОДА НА ЕДИН ДРЕВЕН НАРОД КОИТО ИСКАТ ПО ДЕМОКРАТИЧЕН НАЧИН СВОЙТА СВОБОДА.ЗА БАСКИТЕ МОЖЕ, ЗА КАТАЛУНЦИТЕ НЕ. ЗАЩО.ЗАЩОТО ЕТА НЕ СПРЯ ВЪОРЪЖЕНАТА БОРБА, А НААААРИТА ЗДРАВО ИСПАНЦИТЕ. ПОКАЗАХА ИМ КЪДЕ ЗИМУВАТ РАЦИТЕ.АЙДЕ СЕГА ДА ВИДИМ "ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ"
10
0
 
2
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Като чета новините, оставам с убеждението че Каталуния е провинция в Северна Корея. Абе Испания не беше ли европейска държава? Че май беше член на Европейския съюз. А пък там са демократ до демократ. Или съм наистина НАИВЕН?
9
2
 
2
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Сепаратистите да внимават. Можем да отворим курорти като Треблинка за по малко от 48 часа и да ги изпратим на вечно почивка....
8
1
 
3
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Правителството може да сметне референдума за незаконен,но нетрябва да бъде използвана сила,защото могат да получат същия отговор и да стане гражданска война. Това ли е демокрацията на Испания,да не могат хората свободно да изкажат своето мнение?
7
6
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Дано успеят каталунците! Те са най- напредничавата, богата и прогресивна част от Испания. А това че им затварят секциите и им конфискуват бюлетините показва какъв страх ги тресе властите в Мадрид.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има !!!И хора ще дойдат да гласуват и ще обсъждат и цигари ще пушат и каталунците ще заглеждат задниците на по засуканите каталунки
5
2
 
3
 
! Отговори
АХАХАХА ФАКТ! преди 6 години
До До Фактне ти се разбира кво говориш отиди при специалист!
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Машината за производство на фейк нюз на Дедо Зоршош и брюкселските зелки Джънкер и перверзника Дол, дето бъркаше под полата на Юрданка Фъндева,не спира да бълват хибридни опори срещу Каталуня. Но един ден Каталуня ще бъде свободна.
3
0
 
10
 
! Отговори
До Факт преди 6 години
ryp6eтчийке СМЕШНО СИ!!!!!!!
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук работата е храни куче да те лае
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за КатоЛунците ЕС и Испания да им изплатят репарации задето ги експлоатираха толкова време.