3 милиона каталунци до урните, за Мадрид референдум... няма

Пострадалите от палките на полицаите станаха над 700
Обновена: 1 окт 2017 22:31 | 1 окт 2017 22:28, Камелия Цветанова
258
3 милиона каталунци до урните, за Мадрид референдум... няма
Снимка: Reuters

Завърши гласуването на референдума за независимост на испанската област Каталуния.

Секциите затвориха в 20 часа местно време в край на един най-бурните дни в най-новата испанска политическа история, предаде ДПА.

Още по темата

Около три милиона души отидоха до избирателните секции.

Въпреки това, не всички от тях успяха да гласуват, тъй като някои от секциите бяха блокирани от испанската полиция.

Според каталунското правителство в сблъсъци с полицията са пострадали повече от 760 души.

На силите на реда бе наредено да не допуснат да се състои референдума, обявен от испанския Конституционен съд за незаконен.

"Испания е срам за Европа заради начина, по който се опита да смаже референдума”, заяви правителственият говорител на област Каталуния Жорди Турул.

Той определи действията на гражданската гвардия като "пълна диващина”, която ще доведе до международен скандал.

Междувременно кметът на Барселона Ада Колау призова испанският премиер Мариано Рахой да подаде оставка заради действията на правителството срещу каталунските граждани.

"Той е страхливец, който се крие зад прокурори и съдилища. Днес прекрачи всички граници с действията на полицията срещу нормални хора, възрастни хора, семейства, които защитаваха основните си права”, допълва още Колау.
 
Испанската полиция потвърди това, което медиите разбраха от социалните мрежи – че са използвали гумени патрони и палки срещу няколко групи протестиращи, които са окупирали секции в Барселона.

Каталунското правителство се зарече, че Испания ще отговаря за действията си пред международни съдилища.

В телевизионно обръщение обаче премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че референдум в Каталуния не се е състоял.

Според него неразрешеният референдум е "подигравка със същността на демокрацията".

"Народът на Каталуния бе подлъган да участва в забранено гласуване. Референдумът бе стратегия на регионалното правителство срещу законността и демократичната хармония и е "път, който не води никъде", заяви Рахой.

Испанският премиер благодари на силите за сигурност, че са се придържали към закона и са си свършили работата.

Рахой призова за среща на всички испански политически партии, за да се обсъди бъдещето на страната след референдума.

"Направихме каквото трябваше да направим. Ние сме правителството на Испания, а аз съм главата на това правителство, и поемам пълна отговорност. Изпълнихме задължението си да защитим върховенството на закона. Действахме в рамките на закона, и само на закона“, подчерта испанският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
1
 
! Отговори
жоро преди 6 години
До Анонимен 187 -затебе е защото пишеш САЩ не искат силна Европа.Това е руската тъпашка агитация за селяни и неграмотници.САЩ искат и влагат много средтсва за Европа да се изправи на крака-особено сега,като Трамп е президент.Ако вие не си помогнете в Европа с нащДнеса помощ от САЩ ви е еб.на май..та.Днес превръщате Европа в ислямски континент-Утре ще си сърбате последствията.
165
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, а сега ние, носителите на европейски и трансатлантически ценности, против полицейското насилие на кървавия мадридски режим ли сме, или против сепаратистите и терористите от Каталуния?Много моля за отговор, днес.бг!
164
2
 
6
 
! Отговори
Съжаление преди 6 години
Като гледам колко са радостни и щастливи хората на снимката явно са вярвали в "демокрацията"... От Мадрид обаче бързо ги върнаха в жестоката реалност, че диктатурата на Франко е жива, но под друга форма.
163
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зщо не са оставили референдума, да е обонационален ? АКо народът рещи, то нека ги оставят по живо, по здраво :)Ако цяла КАталуния гласува, да излезе, но останалата част от испания е против, нямам да стане, нали ?
162
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ако съм ще ги оставя да си трошат главите да им дойде акъл, целия просперитет на областа е благодарение на факта че са част от Испания, ако излезнат завода на СЕАТ ще хлопне врати щото 50 % от автомобилите ги продава в Испания останалата част в ЕС, 60 % от ел.енергията на двете атомни централи също се продава извън областа, пристанището в Барселона ако не е испанския внос и износ ще хлопне кепенци за един месец, а за футболния клуб Барса да не говорим, просто ще се превърне в история
161
3
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Тук гледам има доста " коментатори" родени след 80те години, за които животът започва и добива някакви очертания чак след 2000-та година, които нито са живели в Испания, нито познават проблемите й които тлеят като жар под пепел, но много акъл дават. Те каталунците знаят защо искат да се отделят от Испания, не им давайте наклон.
160
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сардиния и Сицилия??? Корсика, Бургундия?? Нещо си в заблуждение бре, братчед. Сицилия и Цардиния са лозя, бурени и каманаци. За какво им е да се отцепват от Северна Италия, която цял живот ги храни?? Къде ще сравняваш Миланската скала с бай Педро от Сардиния?? Остави ги тия *** и ***. Тука става дума за сблъсък на две икономически и културни дисбаланса, които в ЕС има не иден или два...!!
159
6
 
3
 
! Отговори
Реалистът преди 6 години
..... Съзирам ДЪЛГАТА *** РЪЧИЧКА на ХАмерикано - еврейските "демократи" и Милиардери зад тази .............. "НЕЗАВИСИМОСТ" .............. :) ;) :) По същата логика - Сардиния и Сицилия имат правото да поискат ... НЕЗАВИСИМОСТ от Италия ;) ... Корсика и Бургундия - от Франция ;) ... Бавария и Саксония - от Меркел ;) ... Явно става дума за ОГРОМНИ ДАЛАВЕРИ И МИЛИАРДИ В "ЗЕЛЕНО" ..... Интересно е как ще реагира ,подчинения на САЩ , така наречен - "ЕВРО СЪЮЗ" .......... ?!?! ;)
158
4
 
11
 
! Отговори
Умен преди 6 години
А за нас българите няма ЕС! Само една фашизоидна експлоататорска робовладелска организация. Ама вече и се вижда края. За всеобщо щастие.
157
3
 
6
 
! Отговори
странно преди 6 години
Добре, интересно ми е как така се провежда референдум, след като той не е позволен от държавата? Нали все пак все още областта е в Испания? За зверщината на жандармерията, няма какво да коментирам, това не е нормално
156
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито, нито Щатите искат силна Европа и се чудят как да размътят нещата. Това е пълна простотия, малко им са палките гумените патрони. Това са хора, които са уредени отвсякъде, имат работа, имат пари, имат свобода, имат йхъбав климат. Сами си горят чергата.
155
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия испанците не знам що се напъват с тия - да ги пуснат по тъча и да си се превърнат полека лека в нещо като Македония - мизерни и бедни. Тия каталунците си мислят, че като се махнат от Испания, ще се превърнат едва ли не в нещо като Швейцария, Австрия и Швеция. Пусни ги там, пък то надрискването само ще си дойде.
154
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е тия като излезнат от Испания, кво. ще махнат еврото и ще въведат рублата ли? ми ок.Нека да благоденстват по руски тогава. Кой кво си направи, си е негово.
153
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
42 працента при този терор са прекалено много. А колко урни са разбити, тях неможе да бъдат прочетени. Най-малкото 30 процента, полицията ги унищожи. Каквото и да прави Мадрид, злобата е посяна, скъсването от духовно щу премине в юридическо и реално. Вината си е чисто на Рахой.
152
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 235 анонименПроцентът на гласувалите щеше да е много по голям но тази евроатлантическа полицейска бруталност е попречила на останалите да гласуват. Проля се кръв наневинни хора. Сега или ще се отделят или ще пламне гражданска война.
151
6
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
42 процента са гласували от имащите право на глас над 5 милиона значи половинатакаталунци не искат отделяне от испания аз обаче сьм шокирана от злобата с коятокомандосите премятаха хората в 21 век 1936 ги разстрелваха директно сега ги мятахакато топки този рахои защо изпитва такава злоба кьм народа си ес си мьлчешезащото ако вземе страна вьпросьт с крим отива на кино
150
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обожавам такива новини. Те са нож в сърцето на со ро сои дни те наркозависими драскачи.
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 232 АнонименРано сте се дрогирал ! Днес е понеделник, първия работен ден.
148
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дай на кутевската своолоч сепаратизъм и им гледай сеира
147
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нереалната демокрация в *** глави рухна и сега не могат да си намерят място...хапченцата хващайте и отивайте да заработите пари на "демократичните" ви господари