3 милиона каталунци до урните, за Мадрид референдум... няма

Пострадалите от палките на полицаите станаха над 700
Обновена: 1 окт 2017 22:31 | 1 окт 2017 22:28, Камелия Цветанова
258
3 милиона каталунци до урните, за Мадрид референдум... няма
Снимка: Reuters

Завърши гласуването на референдума за независимост на испанската област Каталуния.

Секциите затвориха в 20 часа местно време в край на един най-бурните дни в най-новата испанска политическа история, предаде ДПА.

Още по темата

Около три милиона души отидоха до избирателните секции.

Въпреки това, не всички от тях успяха да гласуват, тъй като някои от секциите бяха блокирани от испанската полиция.

Според каталунското правителство в сблъсъци с полицията са пострадали повече от 760 души.

На силите на реда бе наредено да не допуснат да се състои референдума, обявен от испанския Конституционен съд за незаконен.

"Испания е срам за Европа заради начина, по който се опита да смаже референдума”, заяви правителственият говорител на област Каталуния Жорди Турул.

Той определи действията на гражданската гвардия като "пълна диващина”, която ще доведе до международен скандал.

Междувременно кметът на Барселона Ада Колау призова испанският премиер Мариано Рахой да подаде оставка заради действията на правителството срещу каталунските граждани.

"Той е страхливец, който се крие зад прокурори и съдилища. Днес прекрачи всички граници с действията на полицията срещу нормални хора, възрастни хора, семейства, които защитаваха основните си права”, допълва още Колау.
 
Испанската полиция потвърди това, което медиите разбраха от социалните мрежи – че са използвали гумени патрони и палки срещу няколко групи протестиращи, които са окупирали секции в Барселона.

Каталунското правителство се зарече, че Испания ще отговаря за действията си пред международни съдилища.

В телевизионно обръщение обаче премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че референдум в Каталуния не се е състоял.

Според него неразрешеният референдум е "подигравка със същността на демокрацията".

"Народът на Каталуния бе подлъган да участва в забранено гласуване. Референдумът бе стратегия на регионалното правителство срещу законността и демократичната хармония и е "път, който не води никъде", заяви Рахой.

Испанският премиер благодари на силите за сигурност, че са се придържали към закона и са си свършили работата.

Рахой призова за среща на всички испански политически партии, за да се обсъди бъдещето на страната след референдума.

"Направихме каквото трябваше да направим. Ние сме правителството на Испания, а аз съм главата на това правителство, и поемам пълна отговорност. Изпълнихме задължението си да защитим върховенството на закона. Действахме в рамките на закона, и само на закона“, подчерта испанският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди малко даже ми правеше някакви двусмислени намеци, и ми се умилкваше.... Леле! За малко да повърна!!! Бих си го отрязал, вместо да го допирам до тая! Дано скоро си намери някой, ама е с големи претенции и не вярвам някой да се прецака като мене.
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както неведнъж съм казвал, жена ми е много противен човек, като за последното не съм сигурен. Имам любовница разбира се, но понякога трябва да се прибирам и при тая. Баси отвратта! Разводът ми е след два месеца. Много е лошо жена да ти опротивее!!! Не го пожелавам на никой!
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има има, има и независимост
103
16
 
1
 
! Отговори
Само Реал Мадрид преди 6 години
никакъв референдум няма тия смешници от барса малко ги биха трябваше с автоматите да ги избият всичките
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 163А ти виждаш ли изобщо някакъв смисъл да се занимаваш в ЕС със сепаратизъм? Защото аз не виждам. Точно затова беше създаден ЕС за да се разрушат границите между европейските народи, сега на дядото на Путин му хрумнало да издига нови граници в Европа и подклажда сепаратизъм който е бил актуален преди 200 години.
101
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, тоя Путин навсякъде. Като се събудите потни през нощта, проверете да не би Путин да ви е отвил.
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 156. Стремежа на каталунците за независимост са, още от преди да се роди дядото на Путин, сигурно и той е пращал някоя рубла на каталунците.
99
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напоследък в САЩ разкриват едно след друго гнезда на руския шпионаж занимаващи се точно с насаждане на сепаратизъм. Разни организации финансирани тайно от Русия за отделяне на Тексас от САЩ, отделяне на Калифорния от САЩ, Аризона от САЩ и т.н. и т.н. Така или иначе накрая хитрата сврака стъпи в *** с двата крака и от вчера свраката е подложена на санкции каквито нямаше и в най-студените години на Студената война.
98
2
 
5
 
! Отговори
ветъра на подмяната преди 6 години
Всичко е докато минават далаверите с еврофондове по различни измислени сфери ,дори и за приемане на бежанци се дават пари на местните феодали назначени от чиновниците в Брюксел. Когато се пукне балона с лъжата за "Единна Европа" МЕЖДУДРУГОТО тоя филм сме го гледали вече от 1922 до 1991г -създателите пак едни и същи са ,те ще богатеят НИЕ НАРОДА ЩЕ ПЛАЩАМЕ СМЕТКАТА !АЙДА ВИЕ ЧЕСТИТОПЕЙТЕ СИ ОЩЕ ДЪ УЙНД ОФ CHANGE -айде плащайте сметката ГОТ ЛИ Е?,КЕФ ЛИ ВИЕ? АЛАХ АКБАР БУ дали
97
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 156Референдума в Каталуния е нищо повече от поредната хибридна пyтинка захранена с руски пари на територията на ЕС. Няма само Крим да пропада в пропастта я, нека и ЕС да разберат лошото хубаво ли е?Глупости на търкалета. "Царете" с корона или без - винаги са храсталаци, защото утре мечкта може да заиграе и в твоят двор.
96
3
 
4
 
! Отговори
ПКК преди 6 години
Чува се, че и ПКК ще прави Кюрдистан независима държава !
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 151Що да са вредни референдумите? Ей дългия направи референдум без обяснение за същността му и пак - греда! Т.е. хората не са чак толкова прости и вдигнаха червени картон на славчо-мартеницата.Сега пък щяха да вдигнат червения картон на "престола от Мадрид4, ако не бяха зверски пребити от същият този "Мадрид", поради една проста причина - СТРАХ, че няма да има "престол"!
94
2
 
2
 
! Отговори
Е и ? преди 6 години
До Анонимен 147А от тия, които наричаш каталунци, знае ли се колко са истински каталунци ?
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 148 Ти може да пишеш, че са избити не 250000чеченци,а 1250000,но дали е вярно!?! До колкото се сещам, там нямаше референдум, а направо грабнаха оръжието. Коя е тая полиция и армия в света която няма свирепо да отвърне? Ако си спомняш обявиха шериата за основен закон на Чечения, имаше публични наказания, бий с пръчки показвани по тв. За такъв ли "напредничав"ред милееш?
92
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдумите са абсолютно вредни за демокрацията. Гласа на народа пречи на политици да говорят от името на народа каквото им е изгодно.. Демокрацията е двустепенно управление на олигарсите чрез избрани уж от народа органи за управление - аватари а всъщност избрани чрез масова пропаганда и промиване на мозъците от средствата за информация собственост на олигарсите. Натрупаното напрежение се разтоварва със смяна на аватарите през 4 години за да остане народа с впечатление за ново начало.
91
4
 
2
 
! Отговори
ветъра на подмяната преди 6 години
"До 5 години еврейогейталашката *** ще бъде разтурена от Ердоан и Путин" За Путин незнам ,но дядо Реджеп подчинно си прибира пачки от продажба И ЗАРЕЖДАНЕ с немско ( европейско) оръжие за ИДИЛ .Джавка ,джавка и тихо прибира пачките в джоба .Някой пита ли къде живее "терориста " Фетхуллах Гюлен дето му спретнал уж преврат- Сейлърсбърг, Пенсилвания . Защо спяха тока в оная нощ единствено базата на янките в Инджелик ...сигурно случайно бай Реджеп си я избрал.а?
90
1
 
1
 
! Отговори
Абе преди 6 години
До Анонимен 45Минал си ти покрай законите и реда... !
89
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пострадалите от палките на полицаите станаха над 700 Аууу какво насилие срещу сепаратистите, ауу какво нечовешко отношение към едни мирни хора които искат само едно да бъдат оставени сами да решават съдбата си. Вземете пример от Русия - Чечня 250000 убити сеператисти, Дагестан над 20000 ликвидирани сепаратисти. Всеки жител на Крим обявил се с/у Русия безследно изчезва или заминава в Гулаг за минимум 10 год. Ето това се нарича хуманно и цивилизовано решаване на въпроса по самоопределението.
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 142 Населението е 7,5милиона, но не всички са каталунци, около 2млн. са преселници от вътрешноста на Испания или имат някаква родствена връзка с испанци.
87
0
 
3
 
! Отговори
Бдинец преди 6 години
Едва 41% са за независимост, след масов терор от страна на полицията от рано сутрин и хората се уплашиха.