3 милиона каталунци до урните, за Мадрид референдум... няма

Пострадалите от палките на полицаите станаха над 700
Обновена: 1 окт 2017 22:31 | 1 окт 2017 22:28, Камелия Цветанова
258
3 милиона каталунци до урните, за Мадрид референдум... няма
Снимка: Reuters

Завърши гласуването на референдума за независимост на испанската област Каталуния.

Секциите затвориха в 20 часа местно време в край на един най-бурните дни в най-новата испанска политическа история, предаде ДПА.

Още по темата

Около три милиона души отидоха до избирателните секции.

Въпреки това, не всички от тях успяха да гласуват, тъй като някои от секциите бяха блокирани от испанската полиция.

Според каталунското правителство в сблъсъци с полицията са пострадали повече от 760 души.

На силите на реда бе наредено да не допуснат да се състои референдума, обявен от испанския Конституционен съд за незаконен.

"Испания е срам за Европа заради начина, по който се опита да смаже референдума”, заяви правителственият говорител на област Каталуния Жорди Турул.

Той определи действията на гражданската гвардия като "пълна диващина”, която ще доведе до международен скандал.

Междувременно кметът на Барселона Ада Колау призова испанският премиер Мариано Рахой да подаде оставка заради действията на правителството срещу каталунските граждани.

"Той е страхливец, който се крие зад прокурори и съдилища. Днес прекрачи всички граници с действията на полицията срещу нормални хора, възрастни хора, семейства, които защитаваха основните си права”, допълва още Колау.
 
Испанската полиция потвърди това, което медиите разбраха от социалните мрежи – че са използвали гумени патрони и палки срещу няколко групи протестиращи, които са окупирали секции в Барселона.

Каталунското правителство се зарече, че Испания ще отговаря за действията си пред международни съдилища.

В телевизионно обръщение обаче премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че референдум в Каталуния не се е състоял.

Според него неразрешеният референдум е "подигравка със същността на демокрацията".

"Народът на Каталуния бе подлъган да участва в забранено гласуване. Референдумът бе стратегия на регионалното правителство срещу законността и демократичната хармония и е "път, който не води никъде", заяви Рахой.

Испанският премиер благодари на силите за сигурност, че са се придържали към закона и са си свършили работата.

Рахой призова за среща на всички испански политически партии, за да се обсъди бъдещето на страната след референдума.

"Направихме каквото трябваше да направим. Ние сме правителството на Испания, а аз съм главата на това правителство, и поемам пълна отговорност. Изпълнихме задължението си да защитим върховенството на закона. Действахме в рамките на закона, и само на закона“, подчерта испанският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнгелПлощта на Каталуния е 32 000 кв. км., а не 35 000. Приблизително 6,5% от територията на Испания. Населението, обаче, е над 7,5 млн. Над 16 %.Географската статистика не е Вашата силна страна, с оглед на твърдението за "под 10%"...
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ястреб ОсманлиятаДо 5 години еврейогейталашката *** ще бъде разтурена от Ердоан и Путин.Е то отдавна е ясно - кой вкара бежанците в Европа и изобщо кой клати Европа - македонеца-разрушител
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталунците вече си знаят, че тая работа по мирен път нема да стане.
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът вече не е само дали Каталуния ще се отдели. Големият проблем вече е използването на такава сила и дивите изстъпления срещу каталунците. Как изобщо се допусна такава разправа с мирни и невъоръжени хора!?
82
16
 
8
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
До АнгелДо 5 години еврейогейталашката *** ще бъде разтурена от Ердоан и Путин. Ще следва реферандум за присъединяването на Източните Родопи до Пирин, Странджа-Сакар и Лудогорието към Турция. Ако останалата част на бантустана иска да се присъедини към Турция, населението непременно тряба да се обреже, приеме исляма и преименува с турски имена. Иначе не искаме тзсиганяци и българи в държавата си!
81
11
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Разцепването на една държава е национален въпрос на Цялата Държава не на една Област с територия 35 хил. кв/км и население от 7 млн което представлява няма и 10% от Испания.Държава Каталуния звучи толкова абсурдно като държава Кърджали!!!!!! Надявам се да се разтаркалят главите на всички Каталунски Лидери!!! Те загубиха!!!!!
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ти пък да не очакваш безръки любовници да си намира? "Аз съм напълно убеден, че турчето притежава два харема- Левислава и Десислава, всеки снабден с по 5 любовници.
79
0
 
4
 
! Отговори
юнкер преди 6 години
Аз се крия по дупките. Смел съм само да размахва пръст на Мадуро, че е диктаторче
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видя се ес какъв keнeф е!
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПешоНе съм и твърдял, че Косово се е цепнало с референдум. Просто казах, че на косоварския мерак да се цепнат се погледна с най-голяма благосклонност, даже сърбите леко ги вразумяваха с бомбички едни такива разцепващи, а сега - йок...Що така?
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре ве, полиция и жандармери се използва при безредици, създадени от малцинствени групи във вреда на мнозинството. В Каталуния е точно обратното. Там цялото население е единно и иска едно и също нещо. Как може правителството да действа силово?! Това е пълен абсурд! Правителството е допуснало да се стигне до тук, и решава проблема с огън и меч. Що за демокрация е това????
75
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Мисля, че е крайно време да се свика референдум и да се закрият тия кочини Левски, ЦСКА-тире, ЦСКА-без тире, Славия(особено)И без това ако някой ден падне бомба в агитката на Левски ...дна майка няма да проплаче...при ЦСКА може да има една две сълзи...изкуствени...
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хе хе, България - 3 милиона пред урните....референдум НЯМА!
73
2
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
До АнонименРеферендумите имат начин на провеждане за да са законни и да влязат в сила. АКо въпроса не е от компетенцията на закона за референдумите просто е безмислен...в закона съвсем добре си е описано какво може и какво не...
72
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"НИЕ НЯМАМЕ ТАКАВА ТРАДИЦИЯ , ИМАМЕ ХАРЕМИ :)))И ИМАМЕ ЖЕНИ НЯКОЛКО ЖЕНИ - ИМАМ ТУРКИНЯ, БЪЛГАРКА, БЪЛГАРОМОХАМЕДАНКА,ИМАХ МАКЕДОНКА, РУМЪНКА, РУСКИНЯ ,"Интересен начин да кръстиш пръстите и дланта на ръката, с която лъскаш личното оръжие.
71
2
 
15
 
! Отговори
Един преди 6 години
Испания днес тотално се ***.Не мога да повярвам,че в Барселона бяха бити старци и жени. Това е отвратително! Днес Испания загуби Каталуния.
70
3
 
3
 
! Отговори
bg na 3 kontinenta преди 6 години
iskame si Konstantinopol BOIKO da svika referendum utre iskme si i macedonia tova e b ege teritoriq koi tui?
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Все едно утре 3 кърджалйскисела д акажат искаме референдум да идем в Турция...законо ли ще е...ама плямпате тук...за да не заспите рано..."За каква демокрация и кърджалийски референдум говориш? В България не е имало, няма и няма да има демокрация. :)За разлика от Запада ние не се бием в гърдите като стожери на демокрацията и всеки опит за отделяне на Кърджали ще бъде размазан по най-недемократичният начин и нямам предвид гумени куршуми. :)
68
6
 
5
 
! Отговори
viazantiici na sapun преди 6 години
celiq istanBUL e bulgarski dage i asiatskata mu chast -- OHRID SOLUN vsichko e BE GE teritoriq kakvi granici kvi 5 kinta
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Партията на Рахой и герп са членове на енп. Едно и също мpъcнo котило са.