Гумени куршуми срещу каталунците, камъни по полицаите

След затворените секции признават за валидни и бюлетини принтирани вкъщи
181

Снимка:Reuters

Над 340 души са потърсили медицинска помощ при намеси на испанската полиция с цел предотвратяване на произвеждането на референдума за независимост на Каталуния, предадоха ДПА и Франс прес.
Още по темата

Повечето от пострадалите са получили натъртвания, виене на свят или паническа атака. 91 души обаче са били ранени, като един от тях по-сериозно.

Испанските медии съобщиха, че полицията е задържала протестиращи в Барселона и е използвала гумени куршуми, за да ги разпръсне

11 служители на реда също са били ранени по време на сблъсъците с протестиращите. От вътрешното министерство в Мадрид уточняват, че по полицаите са били хвърляни камъни.

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон обвини испанските власти в неоправдана, непропорционална и безотговорна употреба на насилие при опитите за възпрепятстване на референдума.

Палките, гумените куршуми и насилието от страна на испанската полиция показаха "ужасния външен имидж на Испания", коментира Пучдемон пред репортери.

Той подчерта, че неоправданата и непропорционална употреба на сила "не само не сложиха край на желанието на каталунците да гласуват... но и помогнаха за разсейване на всички съмнения, на които трябваше да намерим отговор днес".

Според представител на официалното правителство на Испания, регионалната полиция на Каталуния, която по-рано масово отказа да участва в акциите против референдума за независимост, е съжалила за действията си, пише испанското издание El Pais.

Силите за сигурност са изпратили общо писмо, адресирано до националното управление на полицията, в което се изразява желание, да бъдат включени в действията срещу референдума.

Според писмото, лидерът на областта Карлес Пучдемон е единствения виновник за случващото се в Каталония.

Представителят на испанското правителство в Каталуния обаче похвали службите за сигурност, че са действали "професионално" за изпълнението на съдебното решение да се осуети произвеждането на референдум за отделянето на областта от Испания.

Делегатът на Мадрид в Барселона Енрик Мильо благодари на служителите на Националната полиция и Гражданската гвардия за старанието им "да бдят за сигурността на всички каталунци и да гарантират техните права".

Днешните събития в автономната област "никога не могат да бъдат представени като референдум или нещо подобно", подчерта отново Мильо.

Регионалното правителство на Каталуния пък обяви, че разрешава на гласоподавателите да дадат своя вот в която и да е отворена секция в региона, ако тяхната е блокирана.

На пресконференция говорителят на местната администрация Жорди Тутул каза и че принтирани вкъщи бюлетини ще бъдат приемани за валидни.

Централното правителство на Испания пък отново поиска от Пучдемон да прекрати референдума за независимост.
В съобщението се казва още, че "Пучдемон и неговия екип са отговорни за всичко, което се случи днес и за всичко, което може да се случи, защото не сложиха край на този фарс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
2
 
! Отговори
Suleiman Kurd преди 6 години
Auuuu, kakvi sa pravata na choveka v Shengenskata Ispania....?! Kakav feodalen sultanat e Shengen...auuuuu...da biat bez pari europeiskite izbirateli v europeiskia souz...auuu...kakav zatvor...
101
2
 
10
 
! Отговори
до 99 от славянин преди 6 години
До 5 години турски Кюрдистан повече няма да е турски и в тюркието ще се води жестока гражданска война между светските турци и ислямистите на талибан Ердоган!
100
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aло, човешките права? Демократите? Къде сте?Слепи ли сте какво става в Барселона? Санкции за Мадрид няма ли да има?
99
0
 
15
 
! Отговори
timi преди 6 години
ЕВРОПА НЯМА ДА ВЗЕМЕ ОТНОШЕНИЕ ПО ВЪПРОСА ЗАЩОТО Я СТРАХ ЗАЩОТО И ВЪВ БЕЛГИЯ СА ТРИ РАЗЛИЧНИ ОБЛАСТИ ВЪВ ЕДНО ПРЕДИ ВРЕМЕ ИМАШЕ НАПРЕЖЕНИЕ ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА ЕДНА ОТ ОБЛАСТИТЕ ВЪВ ГЕРМАНИЯ СЪЩО СЕ ЧУВАТ ГЛАСОВЕ ЗА БАВАРИЯ ЗА ОТДЕЛЯНЕ ИМА МНОГО ОБЛАСТИ ВЪВ РАЗЛИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ КОЙТО СЕ ЧУВАТ ГЛАСОВЕ ЗА ОТЕДЕЛЯНЕ ВЪВ САМОСТОЯТЕЛНИ СТРАНИ
98
5
 
4
 
! Отговори
не разбирам преди 6 години
Защо не осъдиха Пучдемон за сепаратизъм,а стрелят по хората с гумени куршуми!?Дивотия някаква!!!
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия същите ли налагаха санкции на Русия за правата на човека хахаха. E сега Путин такъв звучен шамар ще им завърти в уродливите дзурли.
96
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Момченце, запиши си думите на дядо си Яcтpeб някъде, че после ще се чудиш какво ти бях казал - до 5 години източните Родопи, Странджа-Сакар и Лудогорието ще са независими! До 2023 ще се присъединят към майка Турция!"До 5 години единствено Южна Турция ще е независима и ще се присъедини към иракски Кюрдистан!
95
3
 
11
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Утре съвета на Европа да се събере и по повод Каталуня да наложи санкции на Русия......Все пак Испания си е наша де.
94
0
 
9
 
! Отговори
редник преди 6 години
Очевидно страхът от комунизма от 28 години нараства ! Извода е *** , капитализмът ражда комунизъм !
93
0
 
4
 
! Отговори
Fransisko преди 6 години
Kataluncite uskat da biagat ot ogradite na Shengen...Na turistusticheska exkurzia...v Marocco...Egipet...Ama monarhicheskiat Shengen ne dava....
92
3
 
8
 
! Отговори
SS преди 6 години
Отлично! Такава трябва да бъде съдбата на всички прогнили европейски монархии!ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКАТА !
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така както са събрани на едно място лесно ще ги бият ако са на групи по 2-3 човека и се разпръснат, сккачат на гърба на куката и му теглят ножа нещата ще изглеждат по-друго някак си Свобода за Каталуния ***.
90
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото си спомням, когато украинските власти подпукаха майданджиите с гумени куршуми и шокови гранати, САЩ и ЕС в хор призоваваха властите да се оттеглят за да се чуел "гласът на народа". При същата ситуация в Испания- мълчат като женски полови органи.
89
1
 
5
 
! Отговори
редник преди 6 години
Комунизъм ,капитализъм , демокрация , анархия ....все едно и също ! Печели по яката сопа !
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврокомунистите олигарси се страхуват че *** им ще се разпадне ,къде са санкциите на ЕС срещу Испания опа няма такива. Защо мълчи ООН, БХК, ЦЕРН, НАТО ЮНЕСКО, НАСА. Защо спряха асамблеята Знаме на мира и Меродия на годината ЕС са диктатори?
87
2
 
0
 
! Отговори
маалии преди 6 години
Тук е пълно с луди!Че и тарикати,на всичкото отгоре!Айдее,въз калиманда Кольо!
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам как топ-демократите от САЩ все още не са минали с бомбардировачите да сеят демокрация, а Нюланд да раздава курабийки и да надъхва каталунци към свобода. Защо и другите топ демократи от ЕС мълчат, вие как мислите?
85
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независим Кюрдистан вече е факт, време е да привлече и турски земи към територията си!
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кръпелЩо му обръщаш внимание на тоя *** бе,човек!?
83
0
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Така е в ЕС терористи, фашисти, сепаратисти, комунисти, ислямисти и либерали на едно място. Защо Меркел мълчи гузно по въпроса ? Демокрация има сaмо в Русия.