Гумени куршуми срещу каталунците, камъни по полицаите

След затворените секции признават за валидни и бюлетини принтирани вкъщи
181

Снимка:Reuters

Над 340 души са потърсили медицинска помощ при намеси на испанската полиция с цел предотвратяване на произвеждането на референдума за независимост на Каталуния, предадоха ДПА и Франс прес.
Още по темата

Повечето от пострадалите са получили натъртвания, виене на свят или паническа атака. 91 души обаче са били ранени, като един от тях по-сериозно.

Испанските медии съобщиха, че полицията е задържала протестиращи в Барселона и е използвала гумени куршуми, за да ги разпръсне

11 служители на реда също са били ранени по време на сблъсъците с протестиращите. От вътрешното министерство в Мадрид уточняват, че по полицаите са били хвърляни камъни.

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон обвини испанските власти в неоправдана, непропорционална и безотговорна употреба на насилие при опитите за възпрепятстване на референдума.

Палките, гумените куршуми и насилието от страна на испанската полиция показаха "ужасния външен имидж на Испания", коментира Пучдемон пред репортери.

Той подчерта, че неоправданата и непропорционална употреба на сила "не само не сложиха край на желанието на каталунците да гласуват... но и помогнаха за разсейване на всички съмнения, на които трябваше да намерим отговор днес".

Според представител на официалното правителство на Испания, регионалната полиция на Каталуния, която по-рано масово отказа да участва в акциите против референдума за независимост, е съжалила за действията си, пише испанското издание El Pais.

Силите за сигурност са изпратили общо писмо, адресирано до националното управление на полицията, в което се изразява желание, да бъдат включени в действията срещу референдума.

Според писмото, лидерът на областта Карлес Пучдемон е единствения виновник за случващото се в Каталония.

Представителят на испанското правителство в Каталуния обаче похвали службите за сигурност, че са действали "професионално" за изпълнението на съдебното решение да се осуети произвеждането на референдум за отделянето на областта от Испания.

Делегатът на Мадрид в Барселона Енрик Мильо благодари на служителите на Националната полиция и Гражданската гвардия за старанието им "да бдят за сигурността на всички каталунци и да гарантират техните права".

Днешните събития в автономната област "никога не могат да бъдат представени като референдум или нещо подобно", подчерта отново Мильо.

Регионалното правителство на Каталуния пък обяви, че разрешава на гласоподавателите да дадат своя вот в която и да е отворена секция в региона, ако тяхната е блокирана.

На пресконференция говорителят на местната администрация Жорди Тутул каза и че принтирани вкъщи бюлетини ще бъдат приемани за валидни.

Централното правителство на Испания пък отново поиска от Пучдемон да прекрати референдума за независимост.
В съобщението се казва още, че "Пучдемон и неговия екип са отговорни за всичко, което се случи днес и за всичко, което може да се случи, защото не сложиха край на този фарс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
8
 
! Отговори
Жоро с моторо преди 6 години
Ставаме свидетели на уроци по чиста демокрация пряко от Испания. И на никой не му направи впечатление че въоръжение сили пречат на испанците да гласуват в референдум. Страх ги е от резултата. А на всички мислещи хора е ясно какъв ще е резултата, до какво ще доведе и какво точно е Каталуня за Испания. Отцепването ще разклати сериозно ЕС, а за да го закрепят, ще ни приемат в Евро зоната, а това ще ни убие икономически и финансово.Въпреки това, браво на испанците! Това е Общество, ние сме мишки.
161
0
 
3
 
! Отговори
БУЛТРАС ВЯРА БРАН преди 6 години
Каталуния е по-стара от Испания със собствен народ и език.Силите за сигурност са на пряко подчинение от Кастилия,а съдебната власт е независима.Проблема не е от вчера.
160
4
 
5
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Проблема на каталунците е че нямат оръжие да излензат и да разстрелят наглите полицейски ***.Свобода има само когато играе Калашника ефрейските *** от друго не разбират.Проблема на Априлското възстание е бил че не сме били добре въоръжени шяли сме да смачкаме наглата турска ***!Всичко е в оръжието невъоръжен човек жив зян!
159
3
 
3
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Свобода за братският палестински народ смърт на ефрейският окупатор!
158
2
 
0
 
! Отговори
До Един от Северозап преди 6 години
Тъй като въпросът ти е риторичен, не се надявам да чакаш отговор. Обаче май и имаш съжденията на 10-годишен, гледащ филмите на Чък Норис, питайки се "Ама той защо не убива вече лошите?"
157
4
 
0
 
! Отговори
македонецо преди 6 години
Епа и ние сакаме да сме извън *** и се отцепихме. Искаме референдум в Благоевград да премине към Македония. Предлагам да има референдум и тракийски
156
4
 
0
 
! Отговори
попо преди 6 години
Утре и в шопско ще искаме да се отцепиме от България . Само трепане на такива отцепници
155
0
 
12
 
! Отговори
ааа преди 6 години
Срещу собствения си народ се стреля само един път ,след това престава да бъде твоят народ .
154
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи на практика "демокрацията" е илюзия, както и всички евро*ейски ценности
153
0
 
6
 
! Отговори
редник преди 6 години
Всички мълчат! Чакат Тръмп да даде тон ! Америка обаче обича да разделя...
152
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕГА ВЕЧЕ И КАТАЛУНЦИТЕ, КОИТО БЯХА ПРОТИВ ОТДЕЛЯНЕТО ЩЕ СМЕНЯТ ПОЗИЦИЯТА СИ. СЛЕД ТОЗИ КЪРВАВ ПОГРОМ НА РЕЖИМА В МАДРИД.
151
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе, то и заграбването на Косово беше незаконно, ама аемериканците сринаха Белград и го направиха законно.
150
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само премиерът на Фландрия е поздравил каталунците за смелостта. Щото тя и Белгия е на ръба
149
0
 
2
 
! Отговори
ще се разбере преди 6 години
Нищо не става случайно!Евреите нещо са намислили,скоро ще се разбере!
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 154 АнонименНещо си ми съмнителен така един нежен, нежен, такъв мяк .......
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 155 Един от СеверозападаИ аз съм от северозапада и За Баце ми е точно през онази работа..
146
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм против отцепването. все едно хасково да иска да се отцепят и да ходят към турция. Те може и да го поискат. само ги спира това че сега са европейци, иначе ще са от арабския свят
145
1
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Събитията миришат, не, направо вонят на войната в Югославия. Кога Сащ ще изстреля крилати ракети по Мадрид, както правеше с Белград в аналогична ситуация?Или ощее рано, не сазапочнали дасе стрелят испанци и каталунци по улиците? Или просто стандарта, както винаги е двоен? Един стандарт заизтока и друг за запада? А ние да гледаме и да си правим изводите, какво би направил Баце, ако някой му разклати столчето.Щом това допуска Европа за Испания, представете си какво би допуснала у нас...
144
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До152...ти май и на двете места си мек...да е х.. да ти го вкара човек...а то акъл...мисия невъзможна...
143
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в колониалното владиние на краварите - тоест европа никога не е имало демокрацияза нея говорят или обикновините подлогари или ***.отитенапред - на един митинг бяха прибрали едно момиче спомнете си че две седмица тръбиха за човешките права докато гътнат неудобното на краварите правителствов испания е същото - но сега лошите са каталунците и ако вземат пушките американците ще бомбят тях а не както в косово -правителствените войски и сърбиятака че уважаеми гъ.зол.изци оплювайте каталунците