ЕК: Бързо да започне диалог между Каталуния и Мадрид

За Еврокомисията това е вътрешен въпрос за Испания
2 окт 2017 15:00, Елка Василева
89
ЕК: Бързо да започне диалог между Каталуния и Мадрид
Снимка: Reuters

Европейската комисия призова днес за бързо преминаване към диалог между властите в Каталуния и в Мадрид.

Съгласно испанската конституция вчерашното гласуване в Каталуния бе незаконно, се посочва в изявление на комисията, прочетено от говорител на институцията.

Още по темата

За ЕК това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде решен по силата на конституцията, добави говорителят.

Сегашният състав на ЕК, както и предишният, вече се произнесоха, че ако бъде свикан референдум, съобразен с конституцията, това ще означава, че напускащият държавата регион ще напусне и ЕС. Извън правния поглед ЕК вярва, че е време за единство и стабилност, не за разделение.

Призоваваме всички бързо да преминат от противопоставяне към диалог. Насилието никога не може да бъде средство в политиката. Вярваме във възможностите на премиера Мариано Рахой да се справи при пълно спазване на конституцията и основните права на гражданите, допълни говорителят.

Той уточни в отговор на въпрос, че по-късно днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще разговаря по телефона с Рахой.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
леле колко сте псти всички не виждате ли че плана за световно правителство си върви точно.чрез разединение атентати и други искът на хората да им писне и сами да поискът твърда тъка и рдин съд и управление единна армия и так нат.След това смейте се да идва ред на чипа който неще в лагерите за унищожаване гледайте филма zeitgeist и ще ви се проясни калво се случва в момента
44
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"*** какви са тия каталунци, бе. Смех. Есе едно шопите да се обявят за нация."Населението им е повече от цяла България, икономиката им е 25 пъти по-голяма от нашата. Имат стабилна култура и история и са мнозинство в региона си.Шопите трудно може да се обявят за нация, защото не са мнозинство. Никаква култура (буквално), никаква история, просто полски селеяни говорещи на развален език - ***.
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Косово законен ли бе?
42
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София живее 15% от населението на България, но създава 40% от БВП! София има и свой език - шопски! ДА НА НЕЗАВИСИМА РЕПУБЛИКА СОФИЯ!
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цецко Шестоапартаметичният ли организира тия избори?
40
0
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 6 години
:-) Колега, американската администрация официално обяви преди години, че трънският диалект е чужд западен език. Следователноооо :-)))))
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и нашият референдумът против монархията 47-*** година е брутално потивоконституционален и проведен със силови методи ... ама сме република.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де, така. Тоест сега на тоз диалог трябва добре да се изтъргува референдума.
37
0
 
4
 
! Отговори
До 44 преди 6 години
Справедливост няма в живота.А ако няма и закони, тогава какво следва?
36
0
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Не са и виджаш какво стана. Това ли искаш да става навсякъде в Европа?
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
46 TI FILM NA UJASITE DROGIRAN LI GLEDASCH VE KO???PELE
34
10
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Хващаш кука за месо, един брой от ония големите, на които висят цели телета. Пъхаш куката, откъм гърба, между две ребра на каталунеца сепаратист. Вдигаш каталунеца сепаратист, с помощта на съответната макара, над земята, така че да увисне на куката в гърба си и да се гърчи максимално дълго. Снимаш това и го пускаш в кинопрегледите преди филма да гледат всички.
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия се сетиха да реагират по "европейски".От толкова "демокрация" 460 ранени и един загинал човек.
32
3
 
8
 
! Отговори
до ники от славянин преди 6 години
Ники, никой не бяга от хубавото, а закон и справедливост са различни неща! Много закони са принципно несправедливи! Ако Кърджали реши да се отдели от България, правилният въпрос е защо иска да се отдели, а не да остане в България!? А правилният отговор би бил - защото България е една мизерна дупка!
31
5
 
10
 
! Отговори
до 39 от славянин преди 6 години
Че кой испанец ще гласува Испания да остане без златната си кокошка Каталуния!? Значи златната кокошка трябва вечно да е длъжна да снася златни яйца на господаря си!? Само че не е длъжна!
30
1
 
37
 
! Отговори
До НИКИ преди 6 години
Аз не помня цяла Сърбия да гласува за отцепването на Косово,а ти?
29
7
 
14
 
! Отговори
ники преди 6 години
Референдумите за записани в конституцията на всяка страна. Както при нас ако реши Кърджали да се отцепи от България, трябва всички българи от цялата страна да гласуват.Ако Кърджали иска да се отцепи и си гласуват само техния град отцепването - това си е просто незаконно.Както и да го въртите .. има си закони и те трябва да се спазват.
28
3
 
16
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Според атлантическата ''демокрация'' референдумите се делят на ''демократични'' и недемократични, според интересите на атлантизма! ''Най-принципното'' в атлантизма са неговите ''принципи''!
27
11
 
9
 
! Отговори
niki преди 6 години
Няма нищо демократично в потъпкването на законите от страна на Каталуня.За да е законно, би трябвало да гласува цяла Испания за или против излизането на Каталуня от Испания.Това защо не го обсъждате?
26
2
 
2
 
! Отговори
Айде отново преди 6 години
Руските хакери няма да го позволят!