Пучдемон иска международно посредничество с Мадрид

Каталунският премиер иска изтегляне на испанската полиция
2 окт 2017 18:00, Елка Василева
23
Пучдемон иска международно посредничество с Мадрид
Карлес Пучдемон. Снимка: Reuters

Премиерът на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че е необходимо международно посредничество за кризата между Мадрид и региона, предаде Франс прес.

"Имаме нужда от присъствието на трета страна", заяви Пучдемон на пресконференция в Барселона.

Той подчерта, че за да бъде ефективно, посредничеството трябва да бъде международно и изрази надежда, че обстановката ще се успокои.

Още по темата

Освен това каталунският премиер поиска изтеглянето на всички полицейски сили, разположени от Мадрид в автономния регион.

Регионалното правителство е взело решение "да поиска изтеглянето на всички полицейски сили, разположени в Каталуния", визирайки испанската национална полиция и Гражданската гвардия, съобщи Пучдемон, цитиран от ДПА.

Регионалният премиер добави, че ще бъде създадена специална комисия за разследване на полицейското насилие през уикенда, при което пострадаха 893 души. Четирима от тях все още са в болница, като двама са в критично състояние.

Пучдемон потвърди, че утре ще бъде организиран протест в подкрепа на независимостта. Според него "няма други варианти", освен прилагането на резултатите от референдума, който беше спечелен от сепаратистите.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари