В Москва хванаха джихадисти, подготвяли атентати

Атаките щели да бъдат на оживени места и транспортни обекти
2 окт 2017 14:45, Елка Василева
26
В Москва хванаха джихадисти, подготвяли атентати
Снимка: архив, Reuters

Руската Федерална служба за сигурност арестува на 30 септември в Москва членовете на спяща клетка на терористичната групировка "Ислямска държава", подготвяли атентати на оживени места и на транспортни обекти. Това съобщи за ТАСС пресцентърът на ФСС, предаде агенцията.

Всички членове на клетката са заловени. У тях и в жилищата им са открити и конфискувани две готови за задействане самоделни взривни устройства с голяма мощност, части за направа на още бомби, пистолети, гранати и средства за свръзка.

Дейността на клетката е била ръководена от "чуждестранни емисари". Тя е включвала руски граждани от Северен Кавказ, споделящи идеята за "насилствено обединяване на всички мюсюлмани с оглед създаване на т. нар. световен ислямски халифат", информира пресцентърът.

ФСС посочва, че не съобщава други данни за заловените в интерес на следствието. Очаква се те да бъдат обвинени в незаконно изготвяне на експлозиви, организиране и участие в терористична дейност.

Руските власти съобщават редовно, че са осуетили замисляни атентати в страната. През август например бе съобщено за ареста на четирима предполагаеми членове на ИД, които планирали самоубийствени атентати в молове и по транспортни обекти в Москва, напомня Франс прес.

През юли ФСС заяви, че е арестувала в Москва 7 души от Средна Азия, обвинени, че са подготвяли атентати в Санкт Петербург.

След като се намеси с военна сила в сирийския конфликт преди година, Русия - съюзничка на Дамаск, бе заплашена с отмъщение от ИД и от сирийския клон на Ал Кайда, групировката Тахрир аш Шам (бивш Фронт Ан Нусра).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
4
 
! Отговори
111 преди 6 години
Колкото ни интерсува какво се случва в Нигерия...толкова ни интерсува какво се случва и в Русия.Не ни занимавайте със страните от третия свят.
16
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това съобщи за ТАСС пресцентърът на ФСС, предаде агенцията."С наближаване на изборите за президент в империята на злото, КГБ кликата продуцира все по-често фейк`ове за "спящи клетки" на "чуждестранни емисари" !
15
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До БерлинБасаев беше убит, единственият оцелял от терористите в Беслан Нурпаши Кулаев се радва на луксозен all-inclusive в Полярната Сова с всички екстри - заемане на изходна позиция, редовни доклади, решетки и т.н.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тая разлика, че като ги хванат в Русия има репортаж от мястото, с видео материал, показващ всичките оръжия и бомби и т.н.А в европа като ги хванат, само на думи по новините ги хващат, и никога не показват никакви доказателства за това.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Диктаторските режими си имат предимство като му сложат отзад на ислямиста поялника и си казва всичко.
12
17
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Путин се прегръща с Басаев, открива официално най-голямата джамия в центъра на Москва, а после оревава света, че Русия се е напълнила с джихадисти. Ми, да не си ги канил, бе баино.
11
1
 
20
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Спокойно колега, тия повече никой няма да ги види. Там действа закона а не разни со ро со и дни правозащитни организации.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
RUSKITE SLUJBI GI LOVQT A EDNI DRUGI SLUJBI GI PRASCHTAT NAVSQKYDE
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силно се надявам поне в Русия да имат малко повече ум и да не галят с перце тези ***, както се случва в Западна Европа. Няма да е лошо и разни правозащитници да правят компания на любимците си на топло - те едни без други не могат.
8
23
 
2
 
! Отговори
ехааа преди 6 години
Тия момчета много кротки и бързо си признаха всичко.Браво на МосФилм, тоя път добре го направиха.След някой и друг ден ще покажат и 2-3 камиона с експлозиви, дето са щели да ги взривят.
7
25
 
8
 
! Отговори
Хали Бери преди 6 години
Москва е вече първия по големина ислямски град в света, с най-голямата джамия, лично открита от Путин в присъствието на Султан Ердоган. Такива неща са нормални там, по силата на факта, че са нормални за исляма!!!!!
6
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То там нали няма такива ? Всичко е цветя и рози и всички обичат Путин ерго Ердоган
5
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новина за хванати джихадисти излиза всеки месец редовно.Предвижда се такава новина да излиза на 15дни.
4
3
 
21
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 6 години
Атентати ли подготвяли?! Пък аз глупакът си мислех че са готвили гейпарад. Хахаха. Ну сейчас на зоне ето очень вероятно ;))))
3
5
 
30
 
! Отговори
x преди 6 години
ХАЙДЕ В СИБИР! НА ХЛЯБ И ВОДА ДО ЖИВОТ!!! ДА ВИДЯТ КАКВО Е...НЯМА ЛАБАВО!!!
2
9
 
29
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Агенти на ФАЩ!
1
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички държави имат разузнаване. Разликата е, че руското работи само, т.е. няма опасност някоя "партньорска" служба "неволно" да им премълчи нещо, което знае.