САЩ настоя Куба да съкрати 60% от посолството си

Искат да имат реципрочен брой дипломати, не е санкция срещу Куба
3 окт 2017 10:00,
10
САЩ настоя Куба да съкрати 60% от посолството си
Кубинското посолство във Вашингтон Снимка: Reuters

Правителството на американския президент Доналд Тръмп се готви да поиска от Куба да съкрати с 60 процента персонала на посолството си във Вашингтон, съобщиха длъжностни лица, цитирани от Асошиейтед прес.

САЩ решиха миналата седмица да намалят броя на служителите си в посолството в Хавана със същия процент. Решението бе взето в отговор на мистериозни нападения срещу американски държавни служители в Куба, които засегнаха техния слух, равновесие и зрение.

Още по темата

Източниците казват, че целта на този ход не е да бъде наказана Куба, а да се гарантира, че двете страни имат реципрочно сходен брой дипломати. Кубинските дипломати няма да бъдат формално изгонени, освен ако Хавана не откаже да ги изпрати обратно у дома, посочва БТА.

Преди дни държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че в американското посолство в Хавана ще останат само малък брой служители, изпълняващи основни функции.

Според изявлението на Тилърсън решението да бъдат изтеглени близо 60 процента от служителите цели да се гарантира безопасността на дипломатическия персонал.

Причината е, че преди няколко месеца американски дипломати в Куба се оплакаха от различни здравословни проблеми. Повечето от тях бяха със загадъчен произход - загуба на слуха, симптоми на мозъчно сътресение, гадене, шум в ушите. При първоначалното разследване се появиха подозрения за някакви "звукови атаки", но картината се оказа неясна.

САЩ издадоха предупреждение към гражданите си да се въздържат от пътувания до Куба. В съобщението на Държавния департамент се посочва, че редица служители на американското посолство в Куба са били обект на атаки, извършени в сгради, посещавани често от американски граждани. Държаният департамент смята, че има риск и за гражданите на САЩ, които не са дипломати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
жоро преди 6 години
До Анонимен 7 Искате,ама нема-първо станете нормални хора,а не путиногъзолизачи.
8
6
 
5
 
! Отговори
11 преди 6 години
До 5 :САЩ били загивали ...боже какви шутове пишат тук не е истина.САЩ са най-силната и влиятелна икономика в света ,която е двойно по-силна от 2-рата такава на Китай ! Колкото и голям дълг да има САЩ ,нейната икономика НЕМОЖЕ да фалира ! Това е най-сигурната икономика в световен мащаб.Има 10 пъти по-голям шанс руската *** да фалира от колкото да се случи нещо със САЩ !
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори Куба може да си позволи разточителството да прати по-голям брой дипломати Кубинците пафкат скъпи хавaнски пури и домашно приготвен коняк със чаша ароматно кафе. Краварите събират труповете на отчаяните хора заложили и последните си пари във казината във Лас Вегас
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
искаме реципрочни визи за американци в ЕС, така както те искат визи от България, страна член на ЕС!
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ загиват, дълга им расте и вече дори не могат да плащат на дипломатите си или да осигурят спокойствие и безопасност на чуждите дипломати. Края на краварника се вижда.
4
6
 
3
 
! Отговори
дед мароз преди 6 години
До българинаА реципрочна бройка петоколонници на матушката ви Рассия не искате ли?
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично за САЩ да нареждат на суверенни държави какво да правятл Отделно във САЩ всеки ден има поне по 50 застреляни и дипломатите на всички държави вече не са в безопасностр заради същата враждебна политика на САЩ към суверенните държави
2
5
 
10
 
! Отговори
българина преди 6 години
Искаме реципрочни воени български бази в сащ, както и агенти на тайните служби
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
егати лицемерите, не е наказание - поощрение ще да е!