Телефон 112 става двупосочен. Какво означава това?

ЕС ще разреши на телекоми да правят клетки в стълбове и светофари
3 окт 2017 18:30, Екип на Dnes.bg
6
Телефон 112 става двупосочен. Какво означава това?
Снимка: архив, Булфото

Европейският съюз обмисля да направи двупосочен спешния телефон 112. Това става ясно от нови правила за телекомите, които бяха одобрени от комисията по промишлеността в Европейския парламент.

Освен за подаване на сигнали за спешни случаи като бърза помощ, пожарна и криминални престъпления, телефонът ще започне да се използва за информация от властите към гражданите.

Абонатите ще получават позвъняване или съобщение с инструкции какво да правят в случай на опасност. Предвижда се гражданите да бъдат известявани при терористична атака, промишлено или природно бедствие. Съобщенията ще бъдат изпращани само до телефони, които се намират в непосредствената зона на опасност, като се използва геопозициониране. Идеята е да се намалят жертвите, причинени от незнанието на обикновените хора как да се държат при екстрени обстоятелства, се казва в проектодиректива за установяване на Европейски кодекс за електронни съобщения.

Европарламентът настоява и за въвеждане на задължително пълно криптиране на съобщенията, разпространявани чрез социалните мрежи, за да се гарантира конфиденциалността на комуникациите. Текстът противоречи на разбирането на новата еврокомисарка за дигиталното общество Мария Габриел, която е против криптирането, тъй като то според нея може да се окаже пречка при работата на службите по сигурността в разследване на различни рискове.

В позицията на парламента е предвидено телекомите да бъдат задължени да информират потребителите и за рискове, свързани с личните им данни при пробиви на сигурността на интернет мрежите.

Парламентарната комисия одобри и предоставянето на телеком операторите на обществена инфраструктура за изграждане на мобилни клетки, чрез които да се подобри покритието на интернет и телефония. Новите правила ще разрешат на операторите да монтират такива станции в стълбовете на уличното осветление и на светофарите заради тяхното широко разпространение. Европарламентът предлага такива клетки да се поставят и в обществените сгради, които се издържат от данъкоплатците (министерства, общини, съдилища, полицейски участъци, държавни театри и др), както и в обществения транспорт, за да се гарантира, че хората ще могат да ползват интернет с добро качество, когато се намират в тях.

Проектодирективата вменява на властите да развиват последно поколение комуникационни мрежи, като се стремят към най-високите налични скорости и гъстота на мрежите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: естелефон 112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
До Анонимен 1Ми който иска ще го прави, който не ще мрее. В ЕС няма да останат много задължителни за всички неща, ще е на скорости в качеството на живота
5
2
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Просто спри да се излагаш.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз нещо не разбрах как ще позиционират гражданите. Искат да кажат, че имат достъп до джи-пи-ес информация от телефоните на хората (ъъъ незаконно), че ще ги локализират през клетките (полу-законно) или че 112 ще работи като приложение (абсолютно незаконно, и нарушаващо националната сигурност). Единственият що-годе законен начин е локализация през клетките, но как ще се гарантира, че това ще се случва само в случай на опастност, а не винаги? Или като в новите коли - ликализацията е винаги включена
3
0
 
5
 
! Отговори
Вуйчо преди 6 години
Той вече си е двупосочен при нас. Комисар Иванов звъни през него.
2
0
 
11
 
! Отговори
Я стига преди 6 години
При нас хора умират заради не работещ както трябва софтуер на 112,защото изкрадоха парите,вия пишете за някакви чудеса в ЕС.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той при нас като еднопосочен не тръгна те двупосочен ще го правят