Всеки ден: 92 американци умират от огнестрелни оръжия

От 1970 г. убитите са повече, отколкото във всички войни на САЩ
3 окт 2017 13:45, Елка Василева
31
Всеки ден: 92 американци умират от огнестрелни оръжия
Снимка: Reuters

След ужасяващата стрелба в Лас Вегас, взела 59 жертви, политиците ще реагират със сваляне на знамената наполовина, спазване на минути мълчание и национален траур. Това, което най-вече е необходимо да се направи, обаче не е обявяване на траур, а предприемане на действия за намаляване на жертвите на огнестрелни оръжия в Америка, пише в коментарна статия в. "Ню Йорк таймс".

Не трябва просто да се примиряваме с подобни касапници. Когато през 1996 г. в Австралия имаше стрелба срещу много хора, страната се обедини в подкрепа на по-строгите закони за огнестрелните оръжия. В резултат броят на убийствата с огнестрелни оръжия и на самоубийствата с огнестрелни оръжия намаля почти наполовина.

Още по темата

Скептиците ще кажат, че нещата не могат да се оправят с вълшебна пръчица и че законите не са в състояние да предотвратят касапниците. И до известна степен са прави. Някои престъпници винаги ще могат да се сдобиват с оръжия, особено в страна като САЩ, където има 300 милиона огнестрелни оръжия. Америка вероятно винаги ще има по-високо ниво на смъртност, причинена от огнестрелни оръжия, в сравнение с Европа.

Мащабите обаче са потресаващи. От 1970 г. от огнестрелни оръжия са умрели повече американци, отколкото във всички войни в американската история. Всеки ден около 92 американци умират от огнестрелни оръжия, а децата в САЩ са 14 пъти по-застрашени да умрат от огнестрелно оръжия, отколкото връстниците им в други развити държави.

"Ню Йорк таймс" представя статистика, според която от юни 2016 г. в САЩ е имало 521 масови стрелби. Данните показват, че след стрелбата в Орландо през юни 2016 г., при която бяха убити 49 души и която преди трагедията в Лас Вегас беше най-смъртоносното масово убийство в съвременната американска история, при такива стрелби са загинали 585 души, а 2156 са били ранени.

След поредната трагедия, при която бяха убити 59 души, а 527 бяха ранени, Америка е изправена пред избор: дали иска да приеме тези сцени в името на гарантирането на неограничен достъп до огнестрелни оръжия, или ще намери смелост да каже "стига толкова", пише в коментар британския в. "Гардиън".

Според автора на статията - демократическия конгресмен Ерик Суолуел - Конгресът на САЩ трябва да направи всичко възможно, за да намали нарастващия брой жертви на насилие с огнестрелни оръжия в Америка.

Изгледите да се затегне законодателството за огнестрелните оръжия в САЩ са ограничени, особено като се има предвид, че републиканците контролират Конгреса и Белия дом и са против всякакви действия, които могат да бъдат възприети като отслабване на Втората поправка към конституцията, даваща на американците право да носят оръжия, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
654 преди 6 години
za 47 god 1500000??
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ имат толкова убити и още толкова самоубити на ден САЩ е прекрасна държава като във всеки щат има средно по 15 000 бездомника и незнайно колко социално слаби Копирайте здраво модела на САЩ може да ги стигнетел То и в Швейцария има оръжия някой да е чул за убити или самоубити.
1
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За страна от 320 милиона население и всеки притежава огнестрелно оръжие това пак е малка бройка. Представям си в една 6 милионна България и всеки има пистолет... ще се избием за по-малко от седмица.