ЕС пробва натиск върху КНДР, Пхенян обаче не поддава

Северна Корея иска да разговаря директно със САЩ
4 окт 2017 12:00, Елка Василева
25
ЕС пробва натиск върху КНДР, Пхенян обаче не поддава
Снимка: архив, Reuters

Франция и Великобритания лобират пред Вашингтон да намали напрежението след най-мощния ядрен опит на Северна Корея преди месец, а държави от Европейския съюз, които имат посолства в Пхенян, пряко оказват натиск върху севернокорейците.

Група от седем страни от ЕС - Чехия, Швеция, Полша, Румъния, България, Великобритания и Германия - е провела поне две формални срещи със севернокорейски служители в Пхенян през септември, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати от ЕС.

Те обаче са били разочаровани, защото достъпът на високо ниво, който са получили в Пхенян миналата година, е отпаднал и сега на срещите присъстват само външнополитически служители от среден ранг.

Още по темата

"Имаше усещане, че всъщност не стигаме доникъде, защото те изпратиха тези началници на отдели", каза дипломат в Брюксел, запознат със срещите, определени като "много сериозни". "Те искат да разговарят със САЩ", отбеляза той.

Белият дом отхвърля възможността за подобни разговори. САЩ нямат посолство в Пхенян и разчитат на Швеция за извършване на консулски дейности, особено когато западни граждани имат неприятности в КНДР.

Северна Корея е разгневена от разширяването на санкциите на ЕС. Според дипломати от ЕС това може да се отрази върху усилията на общността да помогне чрез посредничество за уреждане на ядрената криза, а Брюксел подготвя още мерки срещу Северна Корея.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини казва, че общността е готова да посредничи в преговори, насочени към замразяване на севернокорейските ракетни и ядрени програми.

Същевременно обаче ЕС иска петролно ембарго срещу КНДР и се надява други страни да последват този пример.

Срещите със севернокорейски служители, провеждани обикновено в посолството на някоя европейска страна, са били съсредоточени върху освобождаването на затворени западни граждани, а не върху големи дипломатически инициативи. Те обаче може да се окажат важен канал за предаване на послания между Пхенян и Вашингтон в момент, когато се увеличават усилията за успокояване на напрежението между КНДР и САЩ, отбелязва Ройтерс.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: САЩСеверна Кореяес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Младши преди 6 години
"Там където дума не помага,там се бой употребява" (Българска народна пословица от Македония,повтаряна често от великия герой полк. Дрангов).
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АхахахахаАма вие сериозно ли?АхахахахаЕС ще налага петролно ембарго на страна, имаща граница с Русия!Ахахахаха
19
6
 
2
 
! Отговори
Вижте го! преди 6 години
Ким попикава житата на хората,после им дава да ги ядат.
18
11
 
7
 
! Отговори
ssdd преди 6 години
До 19 Искаш да кажеш ,че Китай са готови да си провалят цялата икономика и да си вкарат държавата във война срещу САЩ и НАТО ,само заради Северна Корея ? Нали Китай именно заради натиск от САЩ си прекратиха съюзническия договор съв Северна Корея.И като кажеш ,че Китай щяли да изтрелят ракети,боже ...САЩ имат над 800 бази по света и са обградили всяка една държава и представи си също имат РАКЕТИ ?!?! Така ,че като пишеш коментари ,после въобще четеш ли си глу*стите ?
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА ДА ИМА ИЗПЕПЕЛЯВАНЕ, ЗАЩОТО НА ТРЪМПЕЛА НЕ МУ СТИСКА.ПЪК И КИТАЙ В ПРАВ ТЕКСТ МУ КАЗА, ЧЕ ПОБЕДИТЕЛИ НЯМА ДА ИМА, Т. Е. КИТАЙСКИТЕ РАКЕТИ ИЗЛИТАТ ВЕДНАГА ЩОМ ИЗЛЕТЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ ЗА СЕВ. КОРЕЯ.А КИТАЙСКИТЕ РАКЕТИ СТИГАТ ДА АМЕРИКА И ОТТАТЪК ДАЖЕ.
16
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
които има воиски в кореиския полуостров да си ги изтегли и да не нагнетяваобстановката сев корея е дльжна да се пази а що се отнася до трьмп тои затовае назначен от военно пром комплекс на сащ да им увеличава печалбата те не искатмир по света видяхте сега как един луд изби толкова гмо мозьци и нищо законьтразрешава покупката на много орьжие и видяхте резултата
15
9
 
4
 
! Отговори
ssdd преди 6 години
До ЧукундурТука война няма да има ,а тотално изпепеляване на Северна Корея са по-малко от час.Причината това да не се случва още е ,защото никой не иска да заличава цяла една нация заради един луд.Също така ,ще има тотално дестабилизиране за региона от което ще бъдат засегнати Китай,Южна Корея, Япония и РУсия.Така че преди да пишете глупости ,поне усмислете първо каква е ситуацията.
14
4
 
18
 
! Отговори
Шайзела Изперкел преди 6 години
"ЕС пробва натиск върху КНДР, Пхенян обаче не поддава"Еее, то не е толкова лесно като да биеш каталунски старци, жени и деца.
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким е на заплата при Тръмп и взима комисионни от продадените оръжия
12
2
 
10
 
! Отговори
Ку-ку преди 6 години
Нашия братовчед Ким с дръпнатите очи и Тръмпич от Кравария главите хич не ги слуша.
11
6
 
19
 
! Отговори
Чукундур преди 6 години
На дебелия Ким не му пука ни от патока Доналд,ни от мазните европейски генерали.За разлика от тях,корейците са готови за война.Ако НАТО беше готова за война досега да беше приключила сьс СК.Затова военните предпочитат да получат тльста пенсия,отколкото да отидат на война.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина що пък да не иде нашата Тиква? Може да изнесе лекция за евроатлантическата солидарност или да научи корейците как се строят магистрали, нищо че те са ги построили отдавна. Ако пък джуджето Ким се ядоса и реши да го опандизи - още по-добре, тъкмо ще се отървем от него
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким е в шок.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пратете Бойко. Доказал се е като посредник.
7
11
 
25
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Егати и гаврата от страна на Кимчо. Ама тва да не е нашия тиквен вожд който ежедневно козирува на големите началници и предава собствения си народ.
6
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свинско по севернокорейскиНеобходими продукти:25 000 000 прасенцаНяколко ядрени ракетиЕдин добър поводНачин на приготвяне:Първо ядосайте прасенцата със санкции и изолация. После ги оставете да стрелят първи и да настроят всички срещу себе си. Накрая имате повод да ги опечете с целия наличен арсенал. Консумирайте докато е още топло.Добър апетит!
5
2
 
21
 
! Отговори
хе преди 6 години
Щях да се учудя,ако нямаше българи!Ние сме на всяка манджа мерудия!
4
3
 
19
 
! Отговори
факт преди 6 години
ЕС доказа че няма независима политика и дипломация и не е фактор в политиката,въпреки че те се имат за такъв....
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким стисна янките за дисагите ,вече дори не могат да го погледнат в очите и му пращат васалите си.
2
1
 
21
 
! Отговори
Стратег преди 6 години
Мисля, че е крайно време Бойко да се скара на Ким, така както се скара на Ердоган.