Хиляди полякини на демонстрации в подкрепа правата на жените

Противниците на абортите с нов законопроект, ограничаващ достъпа до аборт по желание
4 окт 2017 09:23, Елка Василева
30
Хиляди полякини на демонстрации в подкрепа правата на жените
Снимка: Reuters

Няколко хиляди полякини, облечени в черно, участваха в протестни шествия в няколко града в Полша в защита на правата на жените, отбелязвайки първата годишнина от масовите протести срещу планираната почти пълна забрана на абортите, предаде Ройтерс.

"Излизаме на протест, тъй като битката продължава. Нека ни видят, нека ни чуят, нека знаят, че не се страхуваме", заявиха в социалните мрежи организаторите на протеста "Черен вторник".

Според градския съвет на Варшава в шествието в столицата са се включили около 4000 души.

Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Нашето оръжие е солидарността", "Правата на жените са човешки права" и "Полякините са бойци", отбелязва Франс прес.

След неуспеха си преди година противниците на абортите подготвиха нов законопроект, ограничаващ достъпа до аборт по желание, който обаче още не е обсъждан в парламента.

Участниците в демонстрациите протестираха също срещу гласуван в края на май от консерваторите от партия "Право и справедливост" закон, който ограничава достъпа до т.нар. "хапче на следващия ден", достъпно сега единствено по лекарско предписание. Демонстрантите протестираха също срещу спирането на националната програма за финансиране на процедурите ин витро.

По време на демонстрацията организаторките събираха подписи в подкрепа на проекта си "Да спасим жените 2017", който цели либерализиране на достъпа до аборт, на достъпа до противозачатъчни и до "хапчето на следващия ден", а също въвеждане на сексуално образование в училищата.

Протести, макар и по-малки по мащаб, имаше в Гданск, Шчечин, Лодз, Катовице и други места.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Полшаправа на жените
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
4
 
! Отговори
ivailo 1403 преди 6 години
Аборта е убийство и трябва да бъде забранен навсякъде, а истеричните феминистки нека си врякат... А ако прекаляват да им нашарат задниците с палките :))
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според статията протестът се отнася не за друго (работа, образование и т.н.), а за секса и последиците от него. Или както казал един "ами аз каквото и да видя все за секс си мисля".
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че можеш да носиш панталони е удобство, не равенство.
26
1
 
2
 
! Отговори
Поля до 4 преди 6 години
Сладур, от много години съм с диплом от ВУЗ, но ще подчертая , че мъжете и тогава и сега са с привилегии при кандидатстване- приемат ги с по-нисък бал от момичетата.Лъжа ли е ?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Общественият прогрес може да бъде много точно измерен по общественото положение на прекрасния пол"Карл Маркс
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли че в България ежегодно абортират много повече деца от тези, които се раждат? Това е тихата война, ежегодно се извършва огромен брой убийства на беззащитни деца, без съд и присъда
23
0
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Точно така е, както казва Таня. Тук изобщо ако трябва да си мерим нещо (то жените не могат да се мерят с мъжете разбира се, защото нямат какво да си мерят), то това не може да е само физическата сила.Въпреки че има както много хърбaви мъже, така и много яки физически жени които ще ги бият като мaчe у диpeк, дето има една дума.И не, не са "гардероби", макар че има и такива, но това е вече друга тема.
22
2
 
2
 
! Отговори
Таня преди 6 години
Ами то контекста няма нищо общо, просто според мъжете равноправието на хората се определя от това кой е по-силен физически. Пак казвам, какво от това, че мъжете са по-силни физически. Да не говорим, че пък статията въобще не е за това, но все някои ги избива на комплекси.
21
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 16Ето ти един пример: Ракети Мк. I и Мк. II, използвани на LAR-160 (Light Artillery Rockets) установка, нещо подобно на руските Катюши (Система Залпового Огня).Та, една такава ракета, или "снаряд" тежи около 100kg. Ти като мъж сигурно я вдигаш с една ръка? Взимаш я под мишница и я мушкаш в тръбата?
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това първата стъпка от толерастията после идват и други екстри.
19
0
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 16Айде бе! *** ти верно ли? Ти нас тука съвсем за калинки ни взе май, а?Не, не рупаме доматите с колците, да знаеш!Снаряди има най-различни, не само в зависимост от калибъра но и от други неща.И не са само 50 килограмови. Има снаряди над 100 килограма, които никой не ги носи на ръце, а се повдигат със специални съоръжения, с механизация така да се рече.Много си умен да знаеш, ама и други умни има като тебе, че и по-умни даже, не си само ти!!!
18
2
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 15Напротив, служат. Вече служат наравно. Даже има жени командири на батальони, жени инструктори, дори в спецчастите, във флота, абе навсякъде. И в авиацията и в пехотата.Виж, единствено май в подводниците още нямат жени. За там поне не съм сигурен.Виж намери информация за елитния батальон Каракал. Там са смесени, мъже и жени заедно.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таня, не знам колко от днешните Млади мъжЕ са дървосекачи, но мога да ти кажа, че 100% от днешните Млади дървосекачи СА мъжЕ. А за някои региони това си е единствената работа. Поставяш неправилен въпрос. Колко от мъжете били дървосекачи. Говорим за сравнение мъже/жени - нали това е войната в главите на феминистките. Все едно аз да питам колко от днешните млади женио са библиотекарки... Смешно и нелогично питане. Поне в контекста на темата.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иска ми се да видя как жени ще разтоварят сандъзи с 50 килограмови артилерийски снаряди, примерно. Защо на олимпиадите все момчетата са първи? Нека не си говорим излишни приказки. Нещата са ясни. Винаги е имало позиции, за които жените са по - подходящи и такива, за които мъжете са по - подходящи. Мъжете стават за всички позиции, докато жените не. Нещата са ясни от зората на човечеството, но някаква странна зла сила винаги търси да набута слабомислещите шматки в някакъв конфликт.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Израел жените не служат в армията наравно с мъжете. За тях си има определени позиции, длъжности, райони и т.н. А в българската "армия" нали нахакаха жени. Какво стана? Ами отделение от 12 човека - 10 жени и 2 мъже. Докато коконите си перат бикините, рапоните копаят розите, зареждат кухнята, мъкнат провизии на катера(а са само 2 войника - вършат работа, дето се върши от 8 - 9) защото няколко кокони е трябвало да оформят евроатлантическия облик на българската армия!
14
3
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: АлексАбсолютно си прав, Алекс!Така е навсякъде. В Либия, Ирак, Иран, както и сега в Сирия, народите са изправени пред два варианта: Или да приемат светска форма на диктатура, например социализъм, или да отхвърлят социалистическата/комунистическата диктатура, но на нейно място веднага идва в някои случаи радикалния ислям, в други - радикалния католицизъм. Или ако щете православие. Просто природата не търпи вакуум.
13
4
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Като гледам тук какви ceксисти са се навъдили, човек ще рече че в България живеят радикални ислямисти. Дори в Саудитска Арабия наскоро разрешиха на жените да управляват автомобил, и то при положение че вече има саудитски жени пилоти на бойни изтребители за милиони долари.Примери в историята има много. В Израел жените служат в армията наравно с мъжете, и то без никакви привилегии. В Германия две жени са били изпитатели на самолети - Хана Рич и Мелита Шенк фон Щауфенберг. Да не споменавам други.
12
5
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Където се намеси религия мамата си трака (Тревопас е живото доказателство), хубавото е че в 21ви век нямат особено много думата, лошото е когато живееш в подобна държава, и те засяга пряко. Все пак може и по зле да е, при арабите и протест няма да им дадат.
11
7
 
10
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Не само, че не може да се забранява аборта, ами трябва и да е безплатен! Ние не сме животни, не се размножаваме, а планираме. Вижте на какво приличат Африка и арабския свят, за Индия да не говорим!ПП. в 21ви век религията не е аргумент в законодателството!
10
9
 
6
 
! Отговори
Тревопас преди 6 години
Аборт им се прищяло, да се плющят с всеки ама като създадат живот искат да го унищожат и да не носят отговорност. Майка ви с аборт ли ви е родила? Купувайте си презервативи и отивайте в Содом и Гомор, другото са лигавщини и слободия!