Той нямаше да успее без помощта на един... белгийски просяк

В света все още има доброта – не знаеш кой ще ти помогне
4 окт 2017 20:00, Елка Василева
15
Той нямаше да успее без помощта на един... белгийски просяк
Снимка: архив, Reuters

Млад мъж от Сърбия, току-що завършил медицина в Белград, се опитва да намери по-добър живот в сърцето на Европа. Той нямаше да успее без помощта на един белгийски просяк.

Хирургът Деян Изгаревич разказва историята си пред сръбския вестник "Политика":

"Мислех, че като завърша медицинския факултет през онази 2000 г., ще бъда на върха на щастието, защото не беше лесно да завършиш навреме през 90-те години на миналия век. Излъгах се. Едва тогава разбрах, че това беше най-голямото разочарование, защото очакването, че като млад лекар ще започна да се усъвършенствам и да работя това, за което съм учил, беше заблуда.

Решавам да отида в Западна Европа и да се пробвам в някоя чужда страна, която може би ще ми даде шанс за работа и обучение. Поне да опитам, така че през 2017 г. да не съжалявам, че не съм опитал. Успявам да получа виза и пристигам в Белгия, без да зная език. Бях много щастлив, когато успях да си намеря евтино добро жилище близо до центъра на Брюксел. Скоро обаче се усетих, че в Западна Европа най-евтините жилища са в центъра на града, а това, което си струва, се намира на периферията на десетина километра от центъра.

Започва интензивно учене на език и търсене на възможности да ми бъде призната дипломата от Медицинския факултет. Настъпи онази 2002 г., овладях езика, но не успях да прескоча стената, с която се сблъсквах при търсенето на възможност за признаване на дипломата. Тогава започнах да се пречупвам и да мисля за връщане в Сърбия, защото не съм учил толкова години, че да работя нещо друго.

И точно по това време в сградата, в която живеех, собственикът даде една стая на човек, който през повечето време живее на улицата с кучето си и когото всички наричат "клошар". Той беше с дълга коса и брада, ходеше с мръсни дрехи. Беше висок, едър с наситено сини очи. Казвах му Франк.

"Докторе, можеш ли да ми дадеш две евро за бира", каза ми веднъж Франк. Дадох му...

На другия ден срещам Франк: "Добър ден, докторе, как сте?"

Отговарям му: "Моля те, не ми казвай „докторе".

"Защо, казаха ми, че си доктор".

"Лекар съм, но щом като нямам разрешително, тъй като не ми признават дипломата, не съм лекар", казах в отговор, а Франк мълчеше.

На другия ден, връщайки се в жилището си, видях бележка: "Драги докторе, по повод признаването на вашата диплома, утре имате среща в 14 ч. с госпожа Е.Е. на посочения адрес".

И досега е пред очите ми написаното на този лист хартия. Започвам нервно да го търся, няма го, чакам го до 2 ч. сутринта, той не идва в стаята си.

На следващия ден в 13 ч. решавам да отида при Е.Е. Докато пътувам, си повтарям думите, които искам да кажа. Пристигам на посочения адрес, нейното име е на табелката на вратата. Позвънявам веднъж дискретно и донякъде искам вратата и да не се отвори, защото как е възможно един "клошар" да ми уреди среща с Е.Е.  - един много ценен хирург.

За щастие вратата се отвори и човекът, който ми отвори, тихо каза: „Добре дошли, докторката ви очаква“.

Ако можеше земята да се отвори, сигурно щях да скоча.

Тя ме изслуша и още на следващия ден имах насрочена среща с декана и председателя на комисията, който дава специализации, в Хирургията. Признаване на дипломата, тоест един огромен изпит за проверка на моите знания, е насрочен за след три месеца. Вяска сряда асистирам на Е.Е. в частната клиника, за което адекватно ми плащат. Ако тя беше казала аз да й плащам, щях да й плащам.

Животът ми се коренно се промени. Но месеци наред не спях по повече от 5 часа. А Франк повече не го видях. В свободното си време ходех из улиците на Брюксел и го търсех.

След три месеца успявам дипломата ми да бъде призната и получавам специализация в хирургията. И така след 5 месеца, една сряда, по време на операция с Е.Е. успявам да я попитам: "На мен Франк ми помогна... опитвам се да го намеря, но не успявам, кой е Франк?"

Е.Е. Тихо ми отговори: "Франк, неговият баща, дядо и прадядо са от едно много авторитетно белгийско семейство. Всички са архитекти по професия. Франк преживя семейна трагедия, при катастрофа изгуби съпругата и детето си. Тогава взе кучето си и напусна дома си. Никой не го беше виждал пет години. Когато се появи на вратата при мен, ме помоли да ви помогна, все едно сте ми син. И от любов към неговото семейство не можех да откажа".

Изминаха осем години от онова време, завърших с най-високи оценки хирургия в Белгия и Франция.

Работих в най-добрите болници, специализирани за трансплантация на органи. Назначиха ме за шеф на спешния център в хирургията. Всичко това, което със сигурност нямаше да постигна в Сърбия, го постигнах като чужденец в Европа.

Не съм виждал Франк от 2012 г. Веднъж, минавайки по една оживена улица в Андерлехт, с крайчеца на окото си забелязах Франк с дългата бяла коса да слиза по стълбите към метрото. Спрях колата насред улицата и се затичах към метрото. Чух звука на тръгващия влак на метрото, но се надявах той да е в обратната посока. Излъгах се, Франк и тогава успя да изчезне.

В живота никога не знаете кой кой е и кой може да ви помогне. Ако не можете да помогнете, не пречете и никога не подценявайте когото и да е, дори онзи, който спи на улицата.

Животът ми се промени, когато Бог ми изпрати един такъв човек.

Франк, благодаря ти, никога няма да те забравя", завършва писмото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Сърбиялекарбелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да добра приказка. Ако беше в Русия авторката на статията нямаше да похарчи толкова мастило...
13
0
 
6
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Да срещнеш клошар - милионер е много по-вероятно от колкото да спечелиш от тотото.
12
4
 
9
 
! Отговори
Франк преди 6 години
Доктора, спокойно може да си смени професиьта на писател-фантаст. Не го знам що за доктор е, но в разказването на истории определено си го бива. Не казвам, че историята не е истина и не може да се случи, но повече прелича на художествена измислица съшита с тънки бели конци.Всъщност това е поредното четово, което иска да ни покаже колко е х,баво на запад, а на балканите, колко е зле. Изпод шевовете на хирурга прозират леки нюанси на тънка манипулация и заблуда.Пожелавам на всеки по един Франк!
11
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някви тъпотии. А дали не е мачкал няква грозна докторка, по ми мяза такава да е истината.
10
1
 
13
 
! Отговори
алоха преди 6 години
звучи цялата история като по филм, а точно това с "преживя семейна трагедия и напусна жилището с кучето си" напълно ме подсети за нещо което съм чувал преди. И все пак, няма как никой да е сигурен дали е истина. Има страшно много просяци на запад които са си кореляци и в миналото са били невероятни хора. Алкохолизъм и лична драма най-често съсипват подобни персони устремени към развитие. Никой не е застрахован, винаги може да попаднеш от другата страна, но вече има толкова измамници че ти минава мерака да помагаш на който и да е.
9
1
 
14
 
! Отговори
"Ако не можете преди 6 години
помогнете, не пречете и никога не подценявайте когото и да е" - златни думи!Но защо във всеки офис, учреждение, институт и какъвто и да е друг трудов колективвинаги се намира по един или по двама-трима комплексирани и озлобени некадърници,които считат, че са се родили, за да пречат всекиму, дори и на онези, от които са получавали помощ и добрини?И защо толкова често се случва шефове и колеги, в името на собствения си рахатда предпочетат да оставят тези негодници да вилнеят и да се налагат?
8
2
 
6
 
! Отговори
скука преди 6 години
Звучи като сапунка, но е приятно за четене. В Белгия има не толкова богати аристократи, колкото богати буржоа. Много богати. А Франк дори не е дал пари. След "Откраднат живот" нашите *** могат да снимат сериал "Сръбският лекар".
7
1
 
10
 
! Отговори
До Питър преди 6 години
Ти си най-заблудения човек в света явно. Ако искаш информация кой какъв е не питаш полицията или разузнавателните служби. Питаш бабите пред блока. Този може да е клошар, но като такъв знае много повече от всеки друг. Дори лесно може да оцени някой като характер. Достатъчно му е да му иска бира. Да не мислиш, че всеки е човек и би откликнал веднага на такова искане от клошар?
6
1
 
9
 
! Отговори
до Берлин преди 6 години
Малко по-спокойно ;) Сигурно ще си разочарован, ако пък никой не каже нещо лошо.
5
5
 
33
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Готина история. Очаквам доволно количество хейт от бай Гaньoвците. :)
4
5
 
6
 
! Отговори
Питър преди 6 години
Да де, "потомствен архитект", а не действащ оперативен сътрудник на ЦРУ. И - да не се лъжем, и ЦРУ не може за един ден да проучи някого, хеле пък в Сърбия :)
3
6
 
9
 
! Отговори
хайде сега преди 6 години
До ПитърМи той го е проучил бе,човек!Това е потомствен архитект,не е ***!Айде да не си обясняваме как стават нещата!
2
17
 
9
 
! Отговори
Питър преди 6 години
Доста безотговорно от страна на Франк. Някой си му дал две евро за бира и той веднага го препоръчал на жената да му помогне "като на син".... Тя и Меркел горе-долу така ги свърши, въпросът е какво й дадоха на нея. По 2 евро на човек? Малко ми се вижда
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трогателно, но и много поучително! Защото няма Франк за всеки един бежанец от Източна Европа.