Без вина виновна: Съдбата на арабските жени след изнасилването

Как арабското общество хвърля вината върху жертвите - жените?
5 окт 2017 20:48,
79
Без вина виновна: Съдбата на арабските жени след изнасилването
Снимка: архив Reuters

Представете си следната ситуация: Тъмно е. Вие ходите сама по улицата. Изневиделица отгоре Ви се нахвърля мъж. Изнасилва Ви. После изчезва.

Сега добавете към тази история още нещо много важно: Вие сте арабка. Знаете ли колко тежък позор, отчаяние и ужас ще се стоварят върху Вас? Защото какво се случва след изнасилването, пита ливанската авторка Жумана Хадад пред "Die Zeit".Възможни са, общо взето, четири сценария:

Първи: Вие имате "късмет". Никой не научава какво Ви се е случило. При това положение единствено ще трябва до края на дните си да живеете с тази травма. "Единствено". Може би ще се самоубиете. Е, поне никой няма да научи срамната Ви тайна. Свещената Ви чест не е опетнена.

Втори: Вие сте наивна. Довличате се до полицейския участък и подавате жалба. Разказвате всичко на полицаите. Може би дори сте разпознали изнасилвача. Може би полицаите Ви обещават помощ, може би дори се опитват да го открият. Но когато внимателно се вгледате, веднага ще прочетете в очите им един въпрос: Какво направихте, за да го провокирате?

Трети: Имате лош късмет. Родителите Ви разбират за случилото се.

Четвърти: Имате много лош късмет. Бременна сте.

Нека разгледаме последните три сценария. Представете си само размерите на скандала, шушукането зад гърба Ви и закономерния резултат: занапред нито един мъж няма да прояви какъвто и да било интерес към Вас, нито един роднина няма да Ви дари даже с капчица уважение. Защото в крайна сметка Вие самата сте си по някакъв начин виновна, твърди Жумана, пише "Deutsche welle".

Онова недосегаемото между бедрата Ви вече е увредено. Непоправимо. (Вие можете да възстановите химената си, както правят толкова много арабски жени, доброто си име обаче няма как да възстановите.) Родителите Ви първо ще изпаднат в отчаяние. ("Какво ще кажат съседите?"), после в гняв ("Нали ти казахме, че не бива да излизаш по тъмно!"). Разбиране ще проявят само малцина. Повечето ще хвърлят отговорността изцяло върху Вас. Или в най-добрия случай ще Ви съжаляват. Което може би е дори още по-лошо.

Хайде, хайде, какво толкова сме се разпалили: та нали законите все пак Ви защитават? Всичко ще се нареди.

Изнасилвачът може да бъде заловен и после да прояви добрината да се омъжи за Вас. Бум! С един куршум – два заека. Вашата "чест" е спасена, а мъжът се отървава от съдебно преследване. Фантастично, нали! Губещи няма, всички печелят. Само дето Вие цял живот ще трябва да делите брачното ложе с чудовището, което е съсипало живота Ви. "Само"…

Звучи средновековно? Не, този сценарий просто описва реалността в повечето арабски страни днес. В Саудитска Арабия жертвите на изнасилване все още често пъти влизат в затвора. Или роднините им направо ги убиват. Жената е "курварствала", дори когато е станало насила. Наказателните закони в Сирия, Бахрейн, Либия, Ирак, Кувейт, Алжир и в Палестинските територии все още освобождават изнасилчава от отговорност, ако се ожени за жертвата.

На този фон решението, което взеха наскоро Тунис, Йордания и Ливан е историческо: тамошните парламенти най-после отмениха параграфите, освобождаващи изнасилвача от отговорност, ако се ожени за жертвата си.

Много арабски жени отказват да осъзнаят този проблем

Да, тук-таме арабските жени си поотдъхнаха, но нека не забравяме, че живеем в сексистки времена. Т.нар. "Ислямска държава" масово взима жени в сексуално робство. Един лидер на "Хизбула" защитава браковете с малолетни момичета и обявява всички, които ги критикуват, за "пратеници на Сатаната". Изразът "изнасилване в брака" за мнозина араби – както мъже, така и жени – звучи като тавтология. Защото, видите ли, половите сношения били брачен дълг. Ми така ще да е, след като го твърдят религиозни водачи с иначе различаващи се убеждения…

Списъкът с юридически и социални дискриминации спрямо жените в арабския свят е безкраен. Да, има и някакъв напредък, но той е много бавен. Повечето закони и традиции в нашите страни ни унижават и ни поставят "на мястото ни": в едно тясно, мрачно ъгълче някъде в огромната вселена на арабския мъж.

И знаете ли кое е най-лошото? Много арабски жени отказват да осъзнаят този проблем. А пък ние можем да премахнем тези архаични закони, които ни отнемат свободата, единствено ако се обединим като жени и настойчиво потърсим правата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
0
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
51 каква християнска жена е била подложена на какъв тормоз?
50
1
 
0
 
! Отговори
нищо повече преди 6 години
До фанатициТази статия показва единствено колко лесно ви манипулират!
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...И знаете ли кое е най-лошото? Много арабски жени отказват да осъзнаят този проблем....Толкова по-зле.Значи си заслужават съдбата.Християнската жена е била подложена на същия тормоз през Средновековието и по късно дори,но се е борила да си извоюва права.Никой нищо не и е дал наготово.Сега е ред и на мюсюлманската жена да направи същото,ако иска разбира се.Няма какво да чака някой друг да стори това.
48
1
 
0
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Дори за училище като ходех, в 6 сутринта, е все още тъмно през по-голямата част на уч. година!
47
1
 
5
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Турчин,ами прибира се от нощна смяна, или отива за първа смяна, което при най-хуманната лекарската професия е ежедневие, както и при много други. Може да е хванала нощен полет или ДА! може пък да се забавлявала някъде (дискотека, концерт, спортно събитие и т.н.). Жените са хора и имат живот! А изнасилване може да стане по светло и дори в дома на жертвата...зверствата стават навсякъде!
46
2
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Мисля не казах нещо невярно, както и нещо обидно. Вашият Мохамед по нищо не се различава от еврейските фарисеи, които след като са убили Христос и са знаели какво са направили, че няма да идва друг и няма да се изпълнят по друг начин пророчествата, започват да пишат ново учение. Те отменят закона на Мойсей и жертвоприношенията и създават една нова религия като човешки правилник и политика. Нещо такова прави и Мохамед. Но Бог не се проявява по никакъв начин в тези неща и това се знае.
45
1
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
45, дума ислям изобщо не се споменава в нито един свещен текст от преди 7 век. Такава дума не присъства в самия първоезик, който съдържа всички свещени думи, както и името Исус. Не съществува нито пророчество за самия Мохамед, нито някой го очаква, понеже няма защо. Животът му по нищо не се различава от живота на всеки арабин по това време и делото му не се съпътства от богоявление. Т.е. имаме един човек с нормално житие, не извършил чудеса като всички пророци, който се обявява за пророк.
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както Дявола- Сатаната прокълнатия Иблиис, чете Евангелието. Някои хора и джинове тотално са превъртели. Словото никога не е търпяло промяна и винаги е било едно - Ислям, това че хората са се раздърпали помежду си от чиста злоба и сами са променяли сложото на Аллах си е техен проблем, времето за равносметка на всеки е обещано, както и смъртта и ада и рая, това, което не ви е обещано е утре а дори и днес.. Дерзайте.
43
1
 
6
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Вие подценявате божеството, като издигате плътските мечти на един мъж, за божествено откровение, не говоря за така наречения ви пророк, говоря за вашите собствени мечти, на следовниците му. Плътщина - борба за власт, за територии, за печалби, жената кротка, подчинена, унизена, сервира, изпълнява желания, мъжът може да е гневен, жесток, първичен, неконтролируем, превърнали сте човешката си представа за рай в учение, което ви прави да сте като царе и да размахвате пръст. Как няма да ви е скъпо...
42
2
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
...да премине покрай пазача между световете, за да се роди в света, който е горния свят, където царува Истината. Трансформацията на земния човек в небесен човек е записана в Тракия, после в Египет, много преди въплъщението на Дион Исус. По тази технология хора се въздигат всеки божи ден, докато вие блеете баирите, защото си мислите, че въздигането означава земна власт, земни пари и завладяване на територии. Вашата земна представа за въздигане ви заковава на земята, в света на измамата.
41
1
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Как си представяте вие ислямистите, че Словото може да претърпи промяна? Та в духовния свят това са живи технологии. Не знае ли Твореца, създал човека от кал, по каква технология е създаден, по каква е съгрешил и по каква се възстановява? Всичко това няма и сянка от промяна, технологията възкресение е практикувана още преди въплъщението на Словото Бог, още от Адам тя е позната на посветените. Още преди 7-8 хиляди години нашите предци са записали на глина, че човек трябва да умре и да премине ..
40
1
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Анадолски, за да наречеш Мохамед пророк, първо трябва да знаеш какво означава това. Е, какво е пророк? За контактьори ли ми говориш, за ченълинг? Знаеш ли колко хора и в момента са в контакт със сили, които имат имена и им говорят, а онези записват като луди. Мислят си, че контактуват с извънземни. Само някое диво племе без традиция може да се върже на това, защото няма с какво да направи сравнение. Колкото до Христос, Той не е дори човек, за да е просто пророк, дойде в плът, ПОДОБНА на нашата.
39
19
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
"Тъмно е. Вие ходите сама по улицата." - ето тук ме загубихте. Какво търси сама жена на улицата, още повече по тъмно?
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мубарак Джумуа не е ли време еврейските паши да си бият шута от България и да спрат гнусната си пропаганда
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам откъде черпите подобни скудоумия, в Иордания например ако те изнасилят- изнасилвачът ти ще бъде убит.
36
1
 
8
 
! Отговори
да действат преди 6 години
За да променят нещо жертвите д аслагат колан с експлозиви и да отиват в тамошните полицески управления. Така след 10 - 20 взрива може закона да се смени. Там няма по демократичен начин.
35
2
 
14
 
! Отговори
Mari преди 6 години
За съжаление новите мюсюлманки (които стават такива след солидно заплащане) няма да прочетат статията, а на точно такова съществуване обричат момичетата си!!!
34
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При нас една християнка прави секс с двама араби зад дисцотеката, обаче като разбра, че са и отктаднали телефона, отиде да се оплаче в полицията, че била изнасилена.
33
2
 
17
 
! Отговори
фанатици преди 6 години
Тази статия само още веднъж показва колко варварска е арабската "култура" и трябва да светне лампичката, че такива в ЕС няма как да се интегрират. Всички да се връщат обратно.
32
2
 
7
 
! Отговори
мигранти преди 6 години
Когато българи емигрират в щатите или друга държава, повечето си сменяват имената за да могат по лесно да се интегрират. Във България трябва това да бъде първото условие когато се дава поданство на чужденец които не е с българско име. За арабските изстрадали жени това няма да е трудност да сменят имената си и религията. Защото много бързо се размножават и след години ще трябва ние да сменяме религията си. Използвайки религията им ги призовават на терористични действия. Нека властите да помислят.